Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Τουρκία, Χουλουσί Ακάρ,
«Δεν θα μέναμε αδιάφοροι απέναντι σε μια σύμπραξη της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε όντας για ακόμη μία φορά προκλητικός ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ και προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα.
Μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το 2021, ο Χουλουσί Ακάρ είπε «δεν θα μέναμε αδιάφοροι απέναντι σε μια σύμπραξη της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην ανατολική Μεσόγειο.
»Κι εμείς έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας».
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε ακόμη «θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να είμαστε ενάντια στις προσπάθειες να φυλακίσουν την Τουρκία στα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο και στον κόλπο της Αττάλειας στην ανατολική Μεσόγειο.
»Όπως δεν επωφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός, έτσι δεν επιτρέπουμε την παραβίαση από κανέναν των δικών μας δικαιωμάτων.
»Μπορεί να πεθάνουμε, μπορεί να γίνουμε βετεράνοι, αλλά δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο».
Για το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, ο Χουλούσι Ακάρ ανέφερε ότι «όπως κάποιες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούν τους S-300 (σ.σ. εννοεί την Ελλάδα) μέσα στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, κι εμείς με τον ίδιο τρόπο θα χρησιμοποιήσουμε το σύστημα των S-400.
»Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο να ελέγχουμε το σύστημα που προμηθευτήκαμε και να κάνουμε προετοιμασίες με τον τρόπο που σχεδιάσαμε».
Ανέφερε ακόμη ότι «η Τουρκία δεν είναι μόνο πελάτης του προγράμματος F-35, είναι επίσης εταίρος.
»Η εξασφάλιση της μη διαρροής της τεχνογνωσίας των F-35 είναι το ίδιο σημαντική για την Τουρκία, όπως και για τις ΗΠΑ.
»Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις όποιες ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τη συμβατότητα των S-400 και F-35.
»Η πρόταση για σύσταση κοινής ομάδας εργασίας βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι».