Για τη δράση της Τουρκίας, που «σε ρόλο ταραξία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα, ναρκοθετώντας την ειρήνη σε πολλά ευαίσθητα σημεία του χάρτη» αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόμενος τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα τάσσεται σταθερά με το Διεθνές Δίκαιο, κάτι που «αποδείξαμε έμπρακτα υπογράφοντας συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο» ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την θέση του κ. Λαβρόφ ότι «η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους».
Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι Ελλάδα και Ρωσία συμφωνούν ότι «χρειάζεται το ταχύτερο δυνατό αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή, για να προχωρήσουν οι χώρες στη διευθέτηση όλων των προβλημάτων -που δεν είναι και λίγα- στην περιοχή, μέσω απευθείας διαλόγου», ενώ επανέλαβε ότι στηρίζει τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 «όταν προκύπτουν τα ζητήματα μεταξύ των όμορων χωρών τα συμφέροντα των οποίων διασταυρώνονται και χρειάζεται να υπάρχει διευθέτηση μέσω των διακρατικών συμφωνιών».
Μάλιστα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η διευθέτηση μπορεί να επιτευχθεί μέσω απευθείας διαλόγου και σημείωσε:
«Η Ρωσία βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την περιοχή.
»Εμείς έχουμε καλές, σταθερές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής και αν υπάρχει βούληση, ενδιαφέρον από τους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην ομαλοποίηση της κατάστασης».
Οι δύο πολιτικοί μάλιστα εξέφρασαν προβληματισμό για την εργαλειοποίηση του θρησκευτικού παράγοντα στα γεωπολιτικά παιχνίδια, με τον κ. Μητσοτάκη να κατηγορεί την Τουρκία ότι «περιβάλλει αυτήν την επιθετική της δράση με έναν θρησκευτικό μανδύα, καθιστώντας έτσι ορατό τον κίνδυνο για την αρμονική συνύπαρξη λαών και θρησκειών».
«Οι προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί ο θρησκευτικός παράγοντας στα γεωπολιτικά παιχνίδια είναι κάτι πολύ επικίνδυνο», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ.
Αναφερόμενος στις ελληνορωσικές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα, αν και μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεν εμποδίζεται να διευρύνει τις διμερείς σχέσεις με τη Μόσχα, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσκληση που έχει απευθύνει προσωπικά στον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Γάλλο πρόεδρο αλλά και τον πρίγκιπα Κάρολο να βρεθούν στην Αθήνα στις 25 Μαρτίου 2021 «ώστε να σηματοδοτήσουμε με αυτόν τον τρόπο τη συμμετοχή των τριών χωρών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του αγώνα των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία».