Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια είχε ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ στην πρώτη του επίσκεψη μετά από τρία χρόνια στην Ελλάδα.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν κοινές δηλώσεις και στη συνέχεια ο Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να συναντηθεί στις 17.00 με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας έχουν διάρκεια αιώνων.
»Τονίσαμε τη σημασία της ενίσχυσης των διμερών πολιτικών επαφών.
»Η Ρωσία είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.
«Στα θέματα ενέργειας προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας, εξετάσαμε το διμερές εμπόριο και την δυνατότητα αύξησης των επενδύσεων.
»Έχουμε πολλά να κερδίσουμε, δουλεύοντας μαζί» προσέθεσε.
«Δυστυχώς, σε όλες τις περιφερειακές εξελίξεις, ο κοινός παρανομαστής είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας της Τουρκίας.
»Εξέφρασα την ανησυχία μου για τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία έχει μετατραπεί σε γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές» σχολίασε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ο οποίος είπε ότι έθεσε στον Ρώσο ομόλογό του το ζήτημα του στρατιωτικού εξοπλισμού της Τουρκίας.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στάθηκε αρχικά στις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών και υπογράμμισε ότι η διμερής συνεργασία συνεχίζεται, ενώ επισήμανε ότι, κατά την έναρξη της πανδημίας, οι δύο χώρες βοήθησαν η μία την άλλη.
Μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο ζήτημα των προκλήσεων της Άγκυρας στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, τάχθηκε υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης μέσω του διαλόγου.
«Τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολλά.
»Πιστεύουμε ότι πρέπει να επιλύονται μέσω του Διεθνούς Δικαίου» υπογράμμισε ο Σεργκέι Λαβρόφ, «δείχνοντας» ουσιαστικά τον δρόμο του διαλόγου σε Αθήνα και Άγκυρα.
Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας είπε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων, καθώς η επίσκεψη Λαβρόφ σηματοδοτεί την «αναθέρμανσή» τους.
Για «ιστορικούς δεσμούς, ενίσχυση σχέσεων και συνεργασίας» ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία έκανε λόγο, νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο Twitter το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.