Το τουρκικό πρόβλημα ενδεχομένως να συζητηθεί ξανά και νωρίτερα από τον Δεκέμβριο (10-11 Σύνοδος Κορυφής), ακόμα και σε έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, δήλωσε σήμερα Δευτέρα κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες, ότι δεδομένων των εξελίξεων, δεν μπορεί να αποκλείσει πλέον αυτό το ενδεχόμενο.
Είναι σαφές ότι η Ε.Ε. εμφανίζεται πλέον θυμωμένη με την Τουρκία που εκτός των άλλων εκθέτει και κάθε προσπάθεια που γίνεται για να μην της επιβληθούν κυρώσεις ή να πέσει στα μαλακά.
Η δε απάντηση από την πλευρά Ερντογάν που ήρθε λίγη ώρα αργότερα ήταν ακόμη μεγαλύτερη ρητορική πρόκληση αλλά και δημόσια προτροπή προς τους Τούρκους πολίτες να μποϊκοτάρουν όλα τα γαλλικά προϊόντα.
Στις δε δηλώσεις του μίλησε για «φασίστες» και «ναζί».
Ποιος αποθράσυνε τον Ερντογάν; Η Γερμανία πρωτίστως και δευτερευόντως η Ισπανία. Επειδή κάνουν δουλειές με τα τζιχάντια.
Επειδή έχουν επενδύσει στο τζιχαντιστάν του Ερντογάν, επειδή εξοπλίζουν αυτόν τον διεθνή τρομοκράτη για να μπορεί στη συνέχεια να απειλεί την Ευρώπη και να υβρίζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Γερμανία και Ισπανία ευθύνονται για την αποθράσυνση του αλαζονικού βαρβάρου.
Τι συζητά η Κομισιόν
Η ΕΕ θα σκεφτεί πώς θα δράσει εάν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, ερωτηθείς για τη στάση της Άγκυρας μετά και τις τελευταίες επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Πίτερ Στάνο ωστόσο ήταν σαφής πως αυτή τη στιγμή συνεχίζει και ισχύει η απόφαση των 27 να συνεκτιμήσουν και αξιολογήσουν τις πράξεις της Τουρκίας μέχρι τον Δεκέμβριο και να επανέλθουν στο ζήτημα είτε με τη θετική ατζέντα, είτε με μέτρα, ανάλογα με τη συμπεριφορά της. Ξ
εκαθάρισε πως παρότι αυτή τη στιγμή συνεχίζεται η γερμανική πρωτοβουλία διαμεσολάβησης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ο ίδιος ο Ύπατος Εκπρόσωπος (ο φιλότουρκος Μπορέλ) συνεχίζει τη δική του ταυτόχρονη και παράλληλη, πλήρη διπλωματική προσπάθεια προς την Τουρκία με στόχο την αποκλιμάκωση και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η θέση όπως εκφράστηκε από τον ύπατο εκπρόσωπο στο twitter αντικατοπτρίζει τη θέση της ΕΕ.
»Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις επίσης από τα κράτη-μέλη σχετικά με τα απαράδεκτα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν» ανέφερε ο Πίτερ Στάνο υπογραμμίζοντας ότι «η θέση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη»
Τόσο ο ίδιος, όσο και ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μάμερ παρέπεμψαν στο Συμβούλιο και τα Κράτη Μέλη για περισσότερες πληροφορίες επί επικείμενων αποφάσεων.
Ταυτόχρονα ο Πίτερ Στάνο, στον οποίον μεταφέρθηκε η τουρκική θέση πως η Ελλάδα είναι αυτή που παρακωλύει τον διάλογο, ξεκαθάρισε ότι η απάντηση της ΕΕ σε αυτό το θέμα είναι δεδομένη:
«Στέκεται πάντα με αλληλεγγύη προς τα Κράτη Μέλη Ελλάδα και Κύπρο».
Ο εκπρόσωπος και ο επικεφαλής εκπρόσωπος αναφέρθηκαν τέλος εκτενώς στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν για τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας τη στήριξη προς τη Γαλλία και την πρωτοκαθεδρία του ευρωπαϊκού δικαίου και των θεμελιωδών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Οι θέσεις των 27 κρατών-μελών αποτυπώνονται ξεκάθαρα στα συμπεράσματα του τελευταίου Συμβουλίου και του Συμβουλίου στις αρχές Οκτωβρίου. Εάν η Τουρκία συνεχίσει με τις προκλήσεις, με τις εντάσεις εναντίον της ΕΕ ή εναντίον κρατών-μελών της ΕΕ πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε σε σχέση με αυτές τις ενέργειες και τις δηλώσεις», τόνισε.