Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Δωδεκάνησα, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Καστελλόριζο, Ρόδος, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,
Στα 24 ναυτικά μίλια από τη Λίνδο της Ρόδου, βρισκόταν δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα, στη 01.58 της Παρασκευής, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis».
To ερευνητικό σκάφος έπλεε με 3,5 κόμβων και είχε κατεύθυνση βόρεια, «σαρώνοντας» τα δυτικά όρια, της παράνομα δεσμευμένης με νέα NAVTEX περιοχής.
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να είναι πανέτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.
Το απόγευμα της Πέμπτης (22/10), το «Oruc Reis» «έσπασε» και πάλι το όριο των 12 ναυτικών μιλίων, αγγίζοντας τα 10 ναυτικά μίλια από το νησιωτικό Σύμπλεγμα της Μεγίστης.
Το τουρκικό ερευνητικό πέρασε μία «ανάσα» από τα ελληνικά νησάκια και τον ελληνικό Στόλο και συνέχισε με πορεία δυτική.
Ωστόσο, από τη γέφυρα του «Oruc Reis», είδαν και πάλι τα ελληνικά πολεμικά πλοία, τα οποία έχουν λάβει θέσεις μάχης και έχουν δημιουργήσει ένα πλωτό τείχος γύρω από το Καστελλόριζο, τη Ρω και τη Στρογγύλη, σημαδεύοντας κυριολεκτικά το τουρκικό ερευνητικό και τα συνοδευτικά πλοία.
Το ίδιο φυσικά και τα «βατράχια» των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, που έχουν καταλάβει θέσεις – «κλειδιά» σε νησιά και βραχονησίδες και είναι πάντα έτοιμοι να χτυπήσουν όπου χρειαστεί.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Άγκυρα εκτός από τη NAVTEX με την οποία δεσμεύει την ανωτέρω περιοχή για έρευνες του σκάφους «Oruc Reis», παράλληλα αξιώνει την αποστρατιωτικοποίηση των Ψαρών.