«Η Άγκυρα με νέα κίνηση που έρχεται να προστεθεί στις αλλεπάλληλες προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος, προχώρησε μονομερώς και αυθαίρετα στον επαναπροσδιορισμό των ορίων της περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης, που βρίσκεται στη δικαιοδοσία της», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Η απόφαση αυτή, όπως είπε, «είναι προδήλως παράνομη, καθώς επικαλύπτει περιοχές που ανήκουν, όχι μόνο στην ελληνική δικαιοδοσία, αλλά και στην ελληνική κυριαρχία.
»Δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια. Δεν εξυπηρετεί σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.
»Προσκρούει μετωπικά στη διεθνή νομιμότητα και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα».
Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «η ελληνική περιοχή ευθύνης για την έρευνα και τη διάσωση έχει καθοριστεί την δεκαετία του 1950, έχει δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και συμπίπτει με την περιοχή ελέγχου πτήσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα δηλαδή το FIR Αθηνών».
Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στον Πειραιά, «συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή της ευθύνης της, παρέχοντας υπηρεσίες σε όλα τα πλοία και αεροπλάνα που τυχόν κινδυνεύουν».
Μέσα στην εργαλειοθήκη των μέτρων που έχει η Ε.Ε. στη διάθεσή της, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «δεν είναι μόνο οι οικονομικές κυρώσεις, αλλά και το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας».
Επεσήμανε δε ότι «κάνουμε πάντα αυτό που πρέπει για να υπερασπιστούμε εθνική μας κυριαρχία και κυριαρχικά μας δικαιώματα», ενώ διέψευσε ότι γίνονται έρευνες από το τουρκικό ερευνητικό Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, είπε:
«Δεν φοβόμαστε τίποτα, προετοιμαζόμαστε για τα πάντα.
»Είναι θέμα της Τουρκίας να αλλάξει τη στάση της».
Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα του «Politico», σύμφωνα με το οποίο στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Ε.Ε. αναφερόταν το εμπάργκο όπλων, ωστόσο στο τελικό κείμενο δεν υπήρχε, ο κ. Πέτσας απάντησε:
«Ας αρκεστούμε αυτή τη στιγμή στο γεγονός ότι εμπλουτίζεται η φαρέτρα της Ευρώπης και θα περιμένουμε να δούμε τη συνολική αξιολόγηση της Τουρκίας από την Ε.Ε.».
Όπως επεσήμανε, «η συνολική αξιολόγηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες.
»Απώτερος ορίζοντας είναι ο Δεκέμβριος, αλλά κανένας δεν μπορεί να αγνοεί τις δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας ακόμη και για συντομότερη προθεσμία».