Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Δωδεκάνησα, Ελληνική Αιγιαλίτιδα Ζώνη (Χωρικά Ύδατα), Έρευνα Υδρογονανθράκων, Καστελλόριζο, Τουρκία, Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, Υδρογονάνθρακες,
Στα 11,5 ναυτικά μίλια νότια του συμπλέγματος της Στρογγύλης πλέει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis», γράφει ο δημοσιογράφος Θανάσης Αργυράκης στην ιστοσελίδα Law and Order.
Είναι η πρώτη φορά που έχει πλησιάσει τόσο πολύ κοντά στο Καστελλόριζο.
Κινείται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Ως γνωστόν, η Ελλάδα έχει δικαίωμα στην επέκταση των χωρικών υδάτων της από 6 ναυτικά μίλια που είναι τώρα στα 12 ν.μ.
Πρόκειται, πλέον, όχι για αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, αλλά για άμεση αμφισβήτηση των ιδίων των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.
Θυμίζουμε ότι η τελευταία Navtex της Τουρκίας «απειλούσε» με προσέγγιση του Oruc Reis στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο, καταλήγει ο Θανάσης Αργυράκης.
Παράλληλα, η ιστοσελίδα pressing.gr γράφει ότι, εντός της ζώνης των 12 ν.μ. στην διακεκαυμένη περιοχή του συμπλέγματος της Μεγίστης κινείται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis», συνοδευμένο από τουλάχιστον 6 τουρκικά πολεμική σκάφη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του marinetraffic το σκάφος βρέθηκε κάτω από το όριο των 12ν.μ. από την νήσο Στρογγύλη και πιο συγκεκριμένα στα 11,6 ν.μ. (κατά προσέγγιση) και τα 13,6 από το Καστελλόριζο, όπου και παραμένει προς το παρόν.
Αυτό σημαίνει, γράφει η ίδια ιστοσελίδα, ότι η Τουρκία καταπάτησε και το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ.
Η Τουρκία έτσι, όχι μόνο αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα (αυτό βέβαια έχει γίνει προ πολλού) αλλά τώρα πλέον και αυτά τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα.
Βέβαια κατά τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, δεν υπάρχει λόγος… πανικού, καθώς υπάρχει χρόνος ακόμη και αυτό διότι οι «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας ξεκινούν ακόμη πιο πίσω στα 6 ν.μ.
Μόλις εχθές πληροφορίες έλεγαν ότι η Γερμανία είχε διαμηνύσει στην Τουρκία, να μείνει εκτός περιοχής Καστελλορίζου, με αντάλλαγμα την μη επιβολή κυρώσεων εν όψει νέας γερμανικής πρωτοβουλίας διαμεσολάβησης.
Προφανώς οι Τούρκοι ανταποκρίθηκαν αμέσως στο γερμανικό αίτημα.
Σύμφωνα με την τουρκική Navtex της προηγούμενης Κυριακής 11 Οκτωβρίου, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και σε απόσταση 6 μιλίων +1 μέτρο από το Καστελλόριζο, διεξάγοντας ερευνητικές εργασίες στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων καθώς η κυβέρνησης δήλωσε ότι τα 6ν.μ. είναι τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα, καταλήγει το pressing.gr.