Μεγάλο πολιτικό ζήτημα έχει προκύψει μετά την παραίτηση Κοντονή από τον ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία και όσα δήλωσε. Τις δηλώσεις του πρώην υπουργού του Σταύρου Κοντονή σχολίασε καυστικά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Θεωρεί πως οι πρωινές αναφορές του «υιοθετούν την προπαγάνδα και τα fake news της Νέας Δημοκρατίας, είναι απαράδεκτες και αντικειμενικά εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα εχθρικά προς την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί, μιλώντας στον «Ant1», ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης γνωστοποίησε την αποχώρησή του από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και τα καθοδηγητικά όργανα της Συμμαχίας.
Όπως εξήγησε, «ο τρόπος που οργανώνεται από εδώ και πέρα αλλά και οι πολιτικές που εκφωνούνται δεν με βρίσκουν καθόλου σύμφωνο.
»Αλλά κυρίως όλη αυτή η κατάτασταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του κόμματος με μία εσωκομματική πάλη η οποία δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας, των εργαζομένων και όλων όσων περιμένουν από το ΣΥΡΙΖΑ κάτι καλύτερο».
«Δεν θέλω να αναλάβω εγώ αυτές τις ευθύνες οι οποίες προκύπτουν και το λέω δημόσια μήπως συνέλθουν κάποιοι.
»Κάνω έκκληση στα μέλη του κόμματος, να μην ενδώσουν σε μια πορεία μηχανισμών προς το συνέδριο», πρόσθεσε ο κ. Κοντονής,
Ο κ. Κοντονής είπε ότι είχε ήδη ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα.
«Είχα διαφωνήσει με διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα»
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι διαφωνούσε με αρκετά σημεία στον νέο Ποινικό Κώδικα, «ο οποίος κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση».
Είπε πως όμως, υπήρχαν διατάξεις για τις οποίες είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του και είχε πει ότι αν δεν αλλάξουν ορισμένα σημεία δεν θα το εισάγει στη Βουλή για συζήτηση.
Πρόσθεσε ότι το είχε πει δημόσια τότε ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ).
Σε δημοσιογραφική επισήμανση ότι είχε κατηγορηθεί τότε η κυβέρνηση ότι κάποιες αλλαγές μπορεί να επηρέαζαν και εν εξελίξει σοβαρά θέματα, και ερωτηθείς αν είχε σκεφτεί και την περίπτωση της Χρυσής Αυγής, ο κ. Κοντονής είπε ότι το είχε σκεφτεί και πως είχαν αρθρογραφήσει και δημοσιογράφοι.
Είπε ότι εκείνος είχε εντοπίσει «ορισμένα σοβαρά προβλήματα, διατάξεις με τις οποίες διαφωνούσα» και πρόσθεσε πως σήμερα μπορεί να πει πως «ορισμένες από τις αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με την απόφαση τη χθεσινή και με τις παρεπόμενες ποινές που το δικαστήριο δεν θα επιβάλει διότι δεν υπάρχουν πλέον στον Ποινικό Κώδικα».
«Πρώτον η ποινική η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με τους μέλους και εγώ αυτό το θεωρούσα προβληματικό.
»Το δεύτερο που θεωρώ πολύ πιο σοβαρό και το είχα θέσει είναι ότι με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων», είπε.
«Εγώ δεν πιστεύω ότι οι αλλαγές έγιναν για να πέσουν στα χαμηλά», τόνισε ο κ. Κοντονής.
Επισήμανε δε ότι τους ποινικές κώδικες δεν τους έφτιαξε η κυβέρνηση αλλά η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, «αλλά την πολιτική ευθύνη για εισαγωγή προς συζήτηση των κωδίκων την έχει η εκάστοτε κυβέρνηση», πρόσθεσε.
«Εγώ λέω ότι επειδή είχα διαπιστώσει προβλήματα είχα πει ότι αν δεν γίνουν αλλαγές από την επιτροπή δεν είναι δυνατόν να το εισάγει η κυβέρνηση στη βουλή για συζήτηση».
ΝΔ: Οι δηλώσεις Κοντονή αποδεικνύουν τον απροκάλυπτο κυνισμό του Α. Τσίπρα
Για απροκάλυπτο κυνισμό και απύθμενη υποκρισία κατηγορεί η ΝΔ τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, μετά τις δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή σχετικά με τον νέο Ποινικό Κώδικα και την αποχώρησή του από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κοντονή, αποδεικνύουν τον απροκάλυπτο κυνισμό και την απύθμενη υποκρισία του κ. Τσίπρα.
»Χθες ήταν έξω από το Εφετείο ζητώντας καταδίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής ενώ ως Πρωθυπουργός φρόντιζε να “πέσουν στα μαλακά”.
»Από την σημερινή αποκάλυψη εξηγούνται πολλά, και κυρίως, γιατί η υπόθεση αυτή βάλτωσε επί της θητείας του», τονίζει η ΝΔ.
ΚΙΝΑΛ: Μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ οι δηλώσεις Κοντονή
Μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζει το ΚΙΝΑΛ το σχόλιο του Σταύρου Κοντονή σχετικά με τον νέο Ποινικό Κώδικα και την αποχώρησή του από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Κοντονή δημιουργούν μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
»Από τις δηλώσεις του προκύπτει ότι οι αλλαγές που έγιναν στον ποινικό κώδικα από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα, οδηγούν στο να μην στερηθεί τα πολιτικά της δικαιώματα η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.
»Με δεδομένο μάλιστα ότι ο κ. Κοντονής δηλώνει ότι το είχε επισημάνει, προκύπτει ότι η επιλογή αυτών των απαράδεκτων αλλαγών ήταν απόλυτα συνειδητή.
»Γι’ αυτό και είναι υπόλογοι», τονίζει το ΚΙΝΑΛ.
Κούγιας: Η επιλογή του νέου Ποινικού Κώδικα ήταν εξαιρετική
«Η επιλογή του νέου Ποινικού Κώδικα ήταν εξαιρετική σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι η έννοια της δημοκρατίας, να αποφασίζει δηλαδή ο λαός για κάτι.
«Θεωρώ σωστή τη νομοθετική πρόβλεψη, η δημοκρατία γι αυτό είναι.
»Δεν μπορεί μια δικαστική απόφαση να στερήσει από τον λαό να αποφασίσει για κάτι», δήλωσε ο γνωστός δικηγόρος σχετικά με τον Ποινικό Κώδικα, στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε:
«Για πολλά χρόνια ήταν εκτός νόμου το ΚΚΕ και ο έγκλειστος Φλωράκης δεν μπορούσε να πατήσει στην Ελλάδα.
»Όταν η δημοκρατία επανήλθε, το πρώτο που έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ήταν η νομιμοποίησή του.
»Η επιλογή του νέου Ποινικού Κώδικα ήταν εξαιρετική σε όλα τα επίπεδα.
»Είναι ένας εκσυγχρονισμός που έπρεπε να γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
»Με τις παλιές νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν μετά τον εμφύλιο, που η παράταξη που επικράτησε ουσιαστικά επέβαλε τον Ποινικό Κώδικα, είχαμε ακραίες νομοθετικές βλέψεις.
»Με τον νόμο 1608, όποιος ήταν διευθυντής τραπέζης και υπεξαιρούσε χρήματα, δεν αφαιρούσε ανθρώπινη ζωή, τιμωρούνταν με ισόβια, από την άλλη, ένας που σκότωνε μπορεί να ήταν εκτός φυλακών σε 10 χρόνια».
Αντιπρόεδρος ΔΣΑ, Θέμης Σοφός: Ορθή η επιλογή του νέου ποινικού κώδικα – Εξορθολογίζει το πλαίσιο ποινών
«Ορθή η επιλογή του νέου ποινικού κώδικα για τα πολιτικά δικαιώματα – Δεν πρέπει να αποφασίζουν τα ποινικά δικαστήρια» σημείωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θέμης Σοφός.
-Υποστηρίζω την ορθότητα της επιλογής για την κατάργηση της αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων
-Δεν είναι στην κρίση ενός ποινικού δικαστηρίου αν θα έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι αλλά θα πρέπει να υπάρξει ένας δημόσιος διάλογος, να μην είναι τόσο τυπική η σύσταση ενός πολιτικού κόμματος αλλά να είναι ουσιαστική διερεύνηση εάν το πολιτικό κόμμα εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία ενός δημοκρατικού πολιτεύματος.
-Ο νέος ποινικός κώδικας εξορθολογίζει και εκλογικεύει το πλαίσιο των ποινών
«Αναλυτικά όλο το απόσπασμα των δηλώσεων του Θέμη Σοφού:
»Ανεξαρτήτως των όποιων ιδεολογικών διαφορών που μπορεί να έχω εγώ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε μια μεταρρύθμιση τον ποινικό κώδικα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας, την οποία μεταρρύθμιση από την αρχή υποστήριξα τότε που ήταν ο Μιχάλης καλογήρου, και εξακολουθώ να υποστηρίζω.
»Θεωρώ ότι υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που είναι προς την σωστή κατεύθυνση και ιδιαιτέρως σοβαρές και προφανώς εκλογικεύουν και εξορθολογίζουν το πλαίσιο των ποινών και την ποινική μεταχείριση και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η πολιτεία γενικώς την επανένταξη ενός καταδικασθέντος.
»Ως προς τα πολιτικά δικαιώματα ειδικά, θα σας πω επίσης ότι είναι ένα βαθιά πολιτειακό θέμα, δεν είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το δει κανείς στο στενό πλαίσιο του ποινικού κώδικα.
Επίσης θα υποστηρίξω την ορθότητα της επιλογής τότε για την κατάργηση της αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων.
»Για ποιο λόγο; Διότι η πολιτική αποδοκιμασία με βάση το Σύνταγμά μας ανήκει στην λαϊκή κυριαρχίας.
»Άρα το αν θα εκλεγεί κανείς ή θα εκλέξει, ειδικά αν θα εκλεγεί, είναι ζήτημα λαϊκής κυριαρχίας, το οποίο επαφίεται στην λαϊκή κυριαρχία.
»Όπως έλεγε ο Μάνεσης για τις συνταγματικές ελευθερίες, η λαϊκή κυριαρχία είναι αυτό που θέλει ο λαός ανεξαρτήτως του τι θέλει, αρκεί να το θέλει.
»Άρα λοιπόν το μόνο πλαίσιο στο οποίο μπορεί να δει κανείς στο συγκεκριμένο προβληματισμό δεν είναι η ενδεχόμενη ορθότητα της επιλογής της αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων από ένα ποινικό δικαστήριο αλλά οι τυπικές προϋποθέσεις που υπάρχουν για την σύσταση ενός πολιτικού κόμματος.
»Δεν είναι στην κρίση ενός ποινικού δικαστηρίου αν θα έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι αλλά θα πρέπει να υπάρξει ένας δημόσιος διάλογος, να μην είναι τόσο τυπική η σύσταση ενός πολιτικού κόμματος αλλά να είναι ουσιαστική διερεύνηση εάν το πολιτικό κόμμα εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία ενός δημοκρατικού πολιτεύματος».