Λίγες ώρες μετά την αποχώρηση του Σπύρου Λυκούδη από τη ΔΗΜΑΡ και το κόμμα της Αγίου Κωνσταντίνου βρίσκεται σε ένα μόνιμο… φλερτ.
Οι φυγόκεντρες δυνάμεις που έχουν επικρατήσει στο εσωτερικό του κόμματος του Φώτη Κουβέλη μέρα με τη μέρα οξύνονται, ενώ ο ίδιος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, για την καταβαράθρωση των εκλογικών ποσοστών του.
Βουλευτές και μέλη του κόμματος κοιτούν όλο και πιο ανοιχτά προς το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι αλλά και το ΣΥΡΙΖΑ.
Η επόμενη ημέρα της αποχώρησης της Μεταρρυθμιστικής Τάσης βρίσκει τη Δημοκρατική Αριστερά πιο κατακερματισμένη από ποτέ.
Στελέχη του κόμματος κατηγορούν το Φώτη Κουβέλη για προσωπικές τακτικές με φόντο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, για την οποία ο επικεφαλής του κόμματος από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ αρκέστηκε απλά να επισημάνει ότι «δεν μου έχει γίνει κάποια κρούση».
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελούν οι χθεσινές δηλώσεις του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Γιάννη Πανούση, ο οποίος μέσω του Παραπολιτικά fm άσκησε δριμύτατη κριτική στην ηγεσία του κόμματος.
«Όλα αυτά συμβαίνουν διότι η ηγεσία του κόμματος δεν ξέρει τι θέλει, δεν έχει στρατηγική και στίγμα, δεν ξέρει που πηγαίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πανούσης, ο οποίος προέβλεψε παράλληλα και νέες ανεξαρτητοποιήσεις τις προσεχείς ημέρες.
«Την απόλυτη ευθύνη φέρει η ηγεσία του κόμματος γιατί δεν μας λέει τι θέλει να κάνει. Ως άνθρωποι και ως πολιτικοί ο καθένας έχει την ιστορία του, το κύρος του και το ήθος του, όμως το έχω ξαναπεί η ΔΗΜΑΡ είναι το κόμμα του Κουβέλη και λειτουργεί σαν να είναι μόνος του. Δεν νομίζω ότι το κάνει επίτηδες. Αλλά αυτή τη στιγμή και ο ίδιος και το κόμμα του βρίσκονται σε σύγχυση. Ακούγεται το όνομά του ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δεν τον ψηφίζει το μισό κόμμα του» σημείωσε ο κ. Πανούσης.
Με το συνέδριο του κόμματος να έχει οριστεί για τον Οκτώβριο και γνωρίζοντας ότι οι σχεδιασμοί μπορεί να αποβούν άσκοποι καθώς οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές αναζητούν την ιδεολογική πλατφόρμα πάνω στην οποία θα πατήσουν για να επιβιώσουν πολιτικά.
Την αποχώρηση του βουλευτή Επικρατείας, Σπύρου Λυκούδη, ακολούθησαν οι δηλώσεις του κ. Καρύδη από το ΠΑΣΟΚ ο οποίος τάχθηκε υπέρ μίας «συμπόρευσης» με την Μεταρρυθμιστική Τάση.
Παράλληλα ο επικεφαλής της Τάσης βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με στελέχη και ανεξάρτητους (Γρηγόρης Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου, Νίκη Φούντα, Κατερίνα Μάρκου και Χρήστος Αηδόνης) για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα που θα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αυριανή μέρα της Κεντροαριστεράς, την ώρα που οι ζυμώσεις στο χώρο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Στελέχη από την άλλη πλευρά που έχουν αποχωρήσει, όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός και η Κατερίνα Μάρκου, που έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Σπύρο Λυκούδη, έχουν γειτνιάσει πολιτικά και με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, ενώ την ίδια ώρα αρκετά από τα μέλη του κόμματος, βλέποντας τη δυναμική που διαμορφώνεται υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για ανάγκη για αριστερή στροφή, κλείνοντας το μάτι στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Με τους συσχετισμούς δυνάμεων που σχηματίζονται στο «σπίτι» αλλά και την… αυλή της Αγίου Κωνσταντίνου ουσιαστικά το μισό κόμμα (έχει μείνει με 10 από 17 βουλευτές) τάσσεται κατά της υποψηφιότητας Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Το μεγαλύτερο ωστόσο ερώτημα είναι η στάση που θα κρατήσει ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος από την ημέρα αποχώρησης από την κυβέρνηση έχει ουσιαστικά θέσει λόγω διαφωνίας εαυτόν τυπικά εκτός κόμματος, σε περίπτωση που ο κυβερνητικός συνασπισμός προτείνει τελικά τον Φώτη Κουβέλη για την Προεδρία.
Διότι τότε ο Σπύρος Λυκούδης θα βρεθεί αντιμέτωπος με το παράδοξο – αν όχι κωλοτούμπα – να υπερψηφίσει τον Φώτη Κουβέλη για χατίρι της κυβέρνησης που αναφανδόν έχει δείξει ότι θέλει να στηρίξει από το λουκέτο στην ΕΡΤ