Έντονο είναι το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο οποίο δεν αποφασίστηκαν κυρώσεις έναντι της Τουρκίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του δημοσιογράφου του militaire.gr Πάρι Καρβουνόπουλου στο Mega, η Ελλάδα δεν αποκόμισε οφέλη από τη Σύνοδο, ενώ έχουμε και νέα αποθράσυνση της Τουρκίας.
Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου Κώστας Λάβδας μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ στα μεγάλα θέματα, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη λειτουργεί με συμβιβασμούς.
Στο τελικό κείμενο της Συνόδου υπάρχει μόνο έμμεση αναφορά σε κυρώσεις, ενώ δεν υπάρχει ευθεία αναφορά στη λίστα Μπορέλ, δηλαδή στον κατάλογο κυρώσεων που είχε συμφωνηθεί, είπε ο κ. Λάβδας.
Παράλληλα, αποσυνδέονται οι κυρώσεις σε Λευκορωσία και Τουρκία, αφού για την μεν πρώτη αποφασίστηκαν κυρώσεις για τη δε δεύτερη θα περιμένουμε μέχρι τον Δεκέμβριο.
Από την πλευρά του ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης σημείωσε ότι αυτές οι εξελίξεις ήταν αναμενόμενες, δεδομένου ότι μία εβομάδα πριν την Σύνοδο Κορυφής είχαν ανακοινωθεί διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας.
Παράλληλα, μια σειρά κρατών στην ΕΕ δεν επιθυμούσε κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας.
Σχετικά με τον επικείμενο διάλογο με την Τουρκία, εκτίμησε πως τα ιδεολογήματα της Τουρκίας δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.
«Ακόμη και η αποχώρηση του Ορούτς Ρέις ήταν προσχηματική από πλευράς Άγκυρας» είπε.
«Η Τουρκία βρέθηκε διεθνώς απομονωμένη»
Σε ό,τι αφορά στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, και στα όσα προέκυψαν σε αυτήν σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο Mega, ανέφερε ότι «Η Τουρκία έχει φύγει από την ουσία και πάμε στην επικοινωνιακή διαχείριση.
»Η Τουρκία έχει καταλήξει να εκλιπαρεί για την έναρξη αυτού του διαλόγου, ο οποίος ήταν πάντοτε πάνω στο τραπέζι από την πλευρά της Ελλάδας, πάντα για συγκεκριμένα θέματα.
»Έχει κάνει κίνηση με τις μεταναστευτικές ροές και απέτυχε χάρη στην αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού.
»Έχει κάνει κίνηση με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, και έκανε και τις υποτιθέμενες έρευνες στο Αιγαίο.
»Κατέληξε να φύγει από το Αιγαίο, να απομονώνεται από τη διεθνή κοινότητα, και όλο αυτό καταλήγει στο ότι θα συζητήσουμε για τις θαλάσσιες ζώνες».
«Η ΕΕ έχει πάρει καθαρή θέση στα ελληνοτουρκικά και συντάσσεται με τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου.
»Οι κυρώσεις έχουν σκοπό τη συμμόρφωση, την αποτροπή, να σταματήσουν οι προκλητικές κινήσεις που πυροδοτούν την ένταση.
»Εφόσον η Τουρκία αποσύρει τις εντάσεις και τις προκλήσεις – θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω πίεση για να γίνει αυτό και για την Κυπριακή Δημοκρατία -, αλλά σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η Τουρκία δηλώνει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει.
»Αυτό που πρέπει να γίνει για να υπάρξει διάλογος είναι να υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση.
»Η Ελλάδα όχι απλώς δεν έχασε κάτι, αλλά ενίσχυσε τη θέση της αυτό το διάστημα, ενώ η Τουρκία βρέθηκε διεθνώς απομονωμένη, πιεζόμενη, χωρίς να μπορεί να θέσει τα θέματα που θέλει στην ατζέντα και καταλήγει να προσπαθεί να πάρει κάτι που ήταν δεδομένο», κατέληξε ο κ. Βορίδης.