Έχουν πει στον Ερντογάν μέχρι την επικείμενη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής να μη δώσει δικαιώματα για κυρώσεις, να κάτσει ήσυχος, να είναι ήρεμος και μετά ας ξαναγίνει ο εαυτός του.
Αυτά του λένε οι Γερμανοί φίλοι, αλλά μπορεί ο Ερντογάν να καθίσει ήσυχος;
Μπορεί να υποκριθεί τον κανονικό άνθρωπο;
Αφού είναι ένας κομπλεξικός ανατολίτης, που κυβερνά με μεθόδους μαφίας ένα κομπλεξικό συνονθύλευμα μιγάδων της Μικράς Ασίας, ο οποίος καταπολεμά τις ανασφάλειές του κομπάζοντας. Μπορεί ένας τέτοιος χαρακτήρας να συμμαζευτεί;
Ενώ ο εκπρόσωπός του παίζει το παιχνίδι της «αποκλιμάκωσης» που έχουν συμφωνήσει, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία δήθεν βλέπει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα ως ευκαιρία για μια επανεκκίνηση των σχέσεων ανάμεσά τους, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι «στη Μεσόγειο δεν είμαστε μουσαφίρηδες, αλλά ιδιοκτήτες».
Πρόκειται για δήλωση που φανερώνει όλο το μέγεθος του κομπλεξισμού τόσο του ίδιου προσωπικά, όσο και του λαού του, που χίλια χρόνια μετά συνεχίζει και αισθάνεται ξένος στην περιοχή. Εισβολέας, ορδή, έποικος, βάρβαρος, επιδρομέας.
«Είμαστε υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας, αλλά κατά των τετελεσμένων…
»Το πρόβλημα στη Μεσόγειο μπορεί να επιλυθεί με συνεργασία όλων των χωρών.
»Δεν θα υπάρχει ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο σε οποιαδήποτε προσπάθεια που αφήνει εκτός την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους», ανέφερε ο Ερντογάν σε συνέδριο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη.
«Πίσω από τις προβοκάτσιες στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα» σχολίασε ο Ερντογάν.
«Κάποιοι μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο προσφύγων» ισχυρίστηκε ακόμα ο Τούρκος πρόεδρος, ο ίδιος που διασπείρει και οπλίζει τον τζιχαντισμό και την τρομοκρατία.
Εκπρόσωπος Ερντογάν: Νησιά και εναέριος χώρος στην ατζέντα των συνομιλιών με την Ελλάδα
Η Τουρκία βλέπει τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα ως ευκαιρία για μια επανεκκίνηση των σχέσεων ανάμεσά τους, όμως η ΕΕ πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις και ένα χρονοδιάγραμμα για να δουλέψουν πάνω σ’ έναν οδικό χάρτη μαζί, δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
«Πιστεύω πως η σύνοδος κορυφής της ΕΕ έχει μια ευκαιρία για να έχουμε μια επανεκκίνηση στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.
»Είναι μια σημαντική ευκαιρία. Μπορούμε να έχουμε μια επανεκκίνηση εκεί.
»Και βλέπω αυτή την προθυμία από την πλευρά πολλών χωρών μελών της ΕΕ», δήλωσε στο Reuters ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι εργασίες για να αποφασισθεί μια ημερομηνία για την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα συνεχίζονται, δήλωσε ακόμη ο Καλίν ισχυριζόμενος ότι οι συνομιλίες θα συνεχισθούν από εκεί που διακόπηκαν και θα επικεντρωθούν όχι μόνο σε ζητήματα υφαλοκρηπίδας και θαλάσσιων ορίων, αλλά και στα νησιά και τον εναέριο χώρο.
Ο ίδιος δήλωσε πως πιστεύει ότι οι συνομιλίες θα έχουν θετικό αντίκτυπο και θα επικεντρωθούν επίσης σε πολιτικές διαβουλεύσεις και συνομιλίες μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο πλευρών.
«Και στα τρία αυτά πεδία, πιστεύουμε ότι θα κάνουμε καλή πρόοδο πολύ σύντομα», δήλωσε.
Ο Καλίν είπε επίσης ότι στις συνομιλίες που είχε την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν υπήρξε θετική ατμόσφαιρα και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προσπαθήσουν να βρουν τρόπους για να ελαχιστοποιήσουν τις διαφορές τους.