Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Έρευνα Υδρογονανθράκων, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,
Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στο βορειοατλαντικό συμβούλιο, κατόπιν ελληνικού αιτήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες την Τετάρτη στη συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου του ΝΑΤΟ, με παρέμβαση της Ελλάδας, θα τεθεί το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας σε πολιτικό επίπεδο.
«Η Ελλάδα ζήτησε και κατάφερε να πραγματοποιηθεί πολιτική συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο.
»Η πολιτική συζήτηση προηγείται των όποιων παραμέτρων της όποιας συζήτησης σε τεχνικό επίπεδο.
»Ως προς το έγγραφο με τις προτάσεις της Γραμματείας του ΝΑΤΟ, στο οποίο αναμένονται παρατηρήσεις, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει τα σχόλιά της όταν είναι έτοιμα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές που επικαλείται ο ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική αντιπροσωπεία θα επαναλάβει ότι θεωρεί την αποχώρηση του «Όρουτς Ρέις» και των συνοδευτικών σκαφών από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αναγκαία συνθήκη για την αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο σε πολιτική και στρατιωτικό επίπεδο
Η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει μέσα από αυτήν την διαδικασία την καταδίκη της πολιτικής της Άγκυρας εις βάρος άλλων χωρών συμμάχων της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.
Την ίδια στιγμή πάντως, πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν πως την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων αξιωματούχων στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ για το πώς μπορεί να αποφευχθεί η στρατιωτική κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, αφού αναβλήθηκαν για δύο ημέρες.
Οι πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, ανέφεραν ότι η αναβολή ζητήθηκε από τη στρατιωτική επιτροπή της Συμμαχίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε τεχνικές συνομιλίες για την αποφυγή ατυχημάτων εν μέσω μιας κλιμακούμενης διαμάχης.