Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ναύαρχος ε.α. Τζέιμς Σταυρίδης: Η ένταση στην Αν. Μεσόγειο εξυπηρετεί τη Ρωσία

Ναύαρχος ε.α. Τζέιμς Σταυρίδης: Η ένταση στην Αν. Μεσόγειο εξυπηρετεί τη Ρωσία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ανησυχία για την εξέλιξη της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο εκφράζει ο Ελληνοαμερικανικός πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ, επίτιμος Πρύτανης της Σχολής Νομικής και Διπλωματίας Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts και νυν εκτελεστικός σύμβουλος στον όμιλο Carlyle Group, Τζέιμς Σταυρίδης.

Η άποψη του δημοσιεύθηκε στο πρακτορείο Bloomberg.

Εκτιμούσε ότι όσο κι αν ακούγεται μια αδιανόητα κακή εξέλιξη, πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ να καταλήξουν να επιτεθούν το ένα στο άλλο, είναι δυστυχώς ένα σενάριο στη σφαίρα της πραγματικότητας.

Δηλώνοντας ότι, και λόγω καταγωγής και λόγω ιδιότητας γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι δεν έχει ξαναδεί την κατάσταση στην περιοχή πιο ρευστή, καταλήγοντας μάλιστα στο η Μεσόγειος αντικαθιστά τη Νότια Κινεζική Θάλασσα και τον Αραβικό Κόλπο ως η πλέον εκρηκτική θαλάσσια περιοχή παγκοσμίως.

Ο αρθρογράφος προσδιορίζει τρεις παράγοντες πίσω από την τρέχουσα ένταση:

α) την ανακάλυψη μεγάλων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή, στην εκμετάλλευση των οποίων επιθυμεί να έχει λόγο και η Τουρκία,

β) το γεγονός ότι η ανατολική Μεσόγειος αποτελεί ζώνη διέλευσης τουρκικών και ρωσικών πολεμικών πλοίων που στέλνουν όπλα στις αντιμαχόμενες πλευρές στον εμφύλιο της Λιβύης και γ) τη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για εδαφικές διαφορές στο Αιγαίο.

Ο αρθρογράφος εκφράζει την άποψη ότι η όλη ένταση εξυπηρετεί τελικά τα συμφέροντα της Ρωσίας, κυρίως διότι προκαλεί σοβαρά ρήγματα εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και με την όλο και πιο αποξενωμένη από ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Τουρκία να έρχεται όλο και πιο κοντά με τη Ρωσία.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και λόγω της αίσθησης που υπάρχει σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να απεμπλακούν από την ευρύτερη περιοχή, σχολιάζει ο αρθρογράφος και καλεί τις ΗΠΑ να λειτουργήσουν διαμεσολαβητικά μεταξύ Τουρκίας και της τριάδας Ελλάδας-Γαλλίας-Κύπρου.

Μεταξύ άλλων, ο Τζέιμς Σταυρίδης καταθέτει την άποψή του για τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τον οποίο γνωρίζει προσωπικά, και τον οποίο περιγράφει ως σκεπτόμενο, λογικό ηγέτη που θα κάνει τα πάντα για την ειρήνη, προσθέτοντας ωστόσο ότι για την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη διάθεση για διαπραγμάτευση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Φρικαρισμένοι «μπουνταλάδες» Φιντάν, Γκιουλέρ, Καλίν πήγαν στη Συρία – Φοβούνται τη συμφωνία SDF-HTS – Οι ΗΠΑ παραμένουν στη Συρία

Ισραήλ και Τουρκία: Η αναμέτρηση που θα μπορούσε να διαμορφώσει το μέλλον της Συρίας

Αναζήτηση πορείας σε έναν κόσμο που αναδιατάσσεται

Μάρκο Ρούμπιο για Συρία: Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τη συμφωνία SDF-HTS και παρακολουθούν τις αποφάσεις των «προσωρινών Αρχών»

Ντόναλντ Τραμπ

Τραμπ: Θα κερδίσουμε την οικονομική μάχη με την ΕΕ που δημιουργήθηκε για να εκμεταλλευτεί τις ΗΠΑ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Τι είναι ο αριστερός εθνικισμός ή σοσιαλπατριωτισμός
Leftist Nationalism (ή αριστερός εθνικισμός) είναι μια πολιτική ιδεολογία που συνδυάζει τον εθνικισμό με αριστερές,...