Σε εξέλιξη για δεύτερη μέρα η τετραμερής αεροναυτική άσκηση με την ονομασία «Ευνομία» στην οποία λαμβάνουν μέρος δυνάμεις της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου.
Η άσκηση διεξάγεται στον θαλάσσιο χώρο νότια της Κύπρου και σε αυτήν συμμετέχουν σκάφη επιφανείας και υποβρύχια των τεσσάρων χωρών καθώς επίσης και αριθμός αεροσκαφών.
Ελληνικά και γαλλικά αεροπλάνα στην Πάφο
Πολεμικά αεροσκάφη της Γαλλίας και της Ελλάδας που χρησιμοποιούν ως βάση τους την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» διενέργησαν την Πέμπτη εξόδους και εικονικές προσβολές στόχων, τόσο στην ξηρά όσο και στην θάλασσα.
Τα σενάρια της άσκησης περιλαμβάνουν ένα μεγάλο φάσμα ναυτικών και αεροπορικών ασκήσεων, αλλά και ασκήσεων έρευνας και διάσωσης.
Τόσο τα πολεμικά αεροσκάφη, όσο και τα σκάφη επιφανείας και υποβρύχια των ναυτικών των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου στέλνουν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι επιδιώκουν την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.
Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Άμυνας η άσκηση, που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, σηματοδοτεί την έναρξη της ενισχυμένης κοινής παρουσίας των τεσσάρων χωρών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς οι τουρκικές προκλήσεις διατηρούν ψηλά την ένταση στην περιοχή.
Παραβίαση διεθνούς δικαίου η κοινή άσκηση Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας, είπε ο Τατάρ
Ο «πρωθυπουργός» στα κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ, άσκησε κριτική κατά της κοινής άσκησης της Κύπρου, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, ισχυριζόμενος ότι τέτοια κίνηση αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Η ακτογραμμή της Τουρκίας στην περιοχή, είπε, εκτείνεται στα 1800 χιλιόμετρα, ενώ και το ψευδοκράτος έχει ακτογραμμή, όπως υποστήριξε, και πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.
Είπε ακόμη ότι η «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν μπορεί να υπογράφει ή να είναι μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας ή συνεταιρισμού χωρίς την συγκατάθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς που είναι ένα από τα δύο ίσα μέρη στο νησί.
Πώς όμως οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να είναι μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας όταν έχουν ανακηρύξει ψευδοκράτος; Ή θα έχουν ψευδοκράτος ή θα συμμετέχουν σε μια ενιαία Κύπρο. Και τα δύο δεν γίνονται.
Ανέφερε ότι η Κύπρος έχει τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και μόνο αυτές έχουν το δικαίωμα να βρίσκονται στην περιοχή, και όχι η Γαλλία ή άλλη χώρα.
«Γιατί να κάνουν αυτή την άσκηση έτσι ξαφνικά;
»Τί προσπαθούν να αποδείξουν;
»Μήπως να δοκιμάσουν πώς να νικήσουν την Τουρκία σε περίπτωση πολέμου;» ρώτησε.
«Μια πολεμική σύρραξη δεν θα είναι υπέρ κανενός, εμείς είμαστε υπέρ της ειρήνης», είπε.
Διερωτήθηκε ποια είναι τα κίνητρα πίσω από την παρουσία της Γαλλίας και της Ιταλίας στην περιοχή, λέγοντας ότι η εγγύτητα της Τουρκίας στο νησί και η επιρροή της δεν τίθεται αμφισβήτησης.
Ισχυρίστηκε ότι κάποιες χώρες της ΕΕ εργάζονται για να αποδυναμώσουν την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι αυτές οι ενέργειες, υπό την ηγεσία της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, όπως είπε, είναι σε αντίθεση με το δίκαιο και τους νόμους.
Το ηθικό του ψευδοκράτους, συνέχισε, έχει αναπτερωθεί μετά την ανακάλυψη φυσικού αερίου από την Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα (ό,τι να ΄ναι) και κατέληξε λέγοντας «ελπίζω να έχουμε την ίδια επιτυχία και στην Ανατολική Μεσόγειο».