Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλ. Τσίπρας: Τον Οκτώβριο του 2018 η ΝΔ έλεγε να μην επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα – Τώρα τι άλλαξε;

Αλ. Τσίπρας: Τον Οκτώβριο του 2018 η ΝΔ έλεγε να μην επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα – Τώρα τι άλλαξε;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε από το βήμα της Βουλής (στο 32ο λεπτό του βίντεο), απαντώντας στην εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για επέκταση των χωρικών υδάτων (αιγιαλίτιδα ζώνη) στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο, ότι όταν ο ίδιος, ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, έκανε την ίδια εξαγγελία, αναφέρθηκε σε ειλημμένη απόφαση, δέχθηκε σφοδρή επίθεση από τη Νέα Δημοκρατία και τον Γιώργο Κουμουτσάκο. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα πατριδοκαπηλίας, επισημαίνοντας ότι πατριδοκάπηλοι δεν υπάρχουν στην Αριστερά και τη Δημοκρατική Παράταξη.

«Ακούω, τέλος, σήμερα να λέτε για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και χαίρομαι ιδιαίτερα που επιτέλους θα υπάρξει αυτή η πρωτοβουλία.

»Καταθέτω λοιπόν όλες τις δηλώσεις του Τομεάρχη Εξωτερικών σας όταν ήσασταν αντιπολίτευση και αντιτασσόσασταν με μανία στην πρωτοβουλία μας για επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.

»Διότι όπως λέγατε, μια τέτοια ενέργεια τμηματικής επέκτασης θα υπέσκαπτε “τις θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής” και θα “έδινε τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει ότι το Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας διότι είναι ειδική περίπτωση”.

»Θέλετε λοιπόν, στο θέμα των θαλασσίων ζωνών να κάνετε κυβίστηση όπως κάνατε με τις Πρέσπες και με το Ιόνιο;

«Να έχετε το θάρρος να το πείτε».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε τι έλεγε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ως τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας:

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος είχε υποστηρίξει ότι η δήλωση του Νίκου Κοτζιά (Οκτώβριος 2018) περί επέκτασης των χωρικών υδάτων σε πρώτη φάση στο Ιόνιο, χώρισε τη χώρα στα δύο, δίνοντας το δικαίωμα στην Τουρκία να αναφέρει ότι η Ελλάδα αποδέχεται «ειδικές συνθήκες» στο Αιγαίο.

«Η μισή χώρα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα η άλλη μισή δεν το έχει» τόνιζε τότε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, αναφέροντας ότι η στάση αυτή της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα έδινε δικαιώματα στην Τουρκία να αναφέρει ότι η Ελλάδα αποδέχεται ότι στο Αιγαίο «υπάρχουν ειδικές συνθήκες» και δεν εφαρμόζεται πλήρως το διεθνές δίκαιο.

Με πύρινες δηλώσεις ο Γιώργος Κουμουτσάκος διαφωνούσε με την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο λέγοντας:

«Δυστυχώς η κυβέρνηση (του ΣΥΡΙΖΑ) συνεχίζει να παραμένει δισυπόστατη.

»Ένας πολιτικός και διπλωματικός Ιανός που αντιμετωπίζει τα μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής χωρίς στέρεη στρατηγική θεώρηση.

»Χωρίς να λαμβάνει υπόψη το ιστορικό βάθος των ζητημάτων αλλά ούτε και το εύρος των επιπτώσεων.

»Το βλέπουμε και με το θέμα των 12 μιλίων.

»Πρόκειται για πρόχειρους και επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς που αντί να λύσουν προβλήματα, είτε τα επιτείνουν, είτε δημιουργούν επιπρόσθετα», ανέφερε τότε.

Τώρα; Τι άλλαξε; Στις 22 Οκτωβρίου 2018 ο Γιώργος Κουμουστάκος είχε κάνει δήλωση σε κάμερα, που είναι αναρτημένη στο YouTube της Νέας Δημοκρατίας, όπου ανέφερε:

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που διανύουμε στα ελληνοτουρκικά.

«Διανύουμε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο με εντάσεις στην περιοχή.

»Κρίσιμη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις γιατί έχουμε μία Τουρκία που γίνεται όλο και πιο επιθετική αξιοποιώντας τις αδυναμίες της Ε.Ε.

»Μια γείτονα που θέλει να καταστεί ναυτική δύναμη στην μεσόγειο με έναν ηγέτη που βρίσκεται σε μια άλλη σφαίρα και δεν διστάζει να προκαλεί με τις δηλώσεις του και την προσφορά του.

»Μια Τουρκία που δεν δίστασε να συνάψει το “τουρκολιβυκό” σύμφωνο που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απέναντι σε αυτή την Τουρκία πρέπει να είμαστε ενωμένοι ενώ απαιτείται μια σαφή εθνική στρατηγική με αρχή μέση και τέλος.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε δύο συγκεκριμένους στόχους που πρέπει να έχει αυτή η εθνική στρατηγική: την αποφασιστική υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας και δεύτερο, την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, για την επίλυση της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, με προσφυγή στη Χάγη αν εκ νέου οι διερευνητικές αποτύχουν.

«Για εμάς, είναι επίσης σαφές, ότι οι στόχοι αυτοί εξυπηρετούνται μόνο αν η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, που προωθεί ενεργά το διεθνές δίκαιο μέσω μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια σύντομη αναδρομή σε όσα είχε πετύχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:

«Αυτή, κ. Μητσοτάκη, ήταν η Ελλάδα που μετά από τριάντα χρόνια εγκατέλειψε τη πολιτική της ακινησίας και έλυσε προς το συμφέρον της το ζήτημα της ονομασίας των Βόρειων γειτόνων μας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

»Ώστε σήμερα η αεράμυνα της Βόρειας Μακεδονίας να καλύπτεται από την ελληνική Πολεμική αεροπορία– όχι την Τουρκία.

»Αυτή ήταν η Ελλάδα που μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών, αντέστρεψε την τύχη δύο χωρών στα βόρεια σύνορά μας – της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

»Ώστε αντί να καταρρεύσουν πλήρως όπως διαφαινόταν το 2017 και να καταστούν έρμαια στα συμφέροντα της Τουρκίας και άλλων δυνάμεων, πήραν τελικά ευρωπαική τροχιά».

«Αυτή, κ. Μητσοτάκη ήταν η Ελλάδα που έφτασε πιο κοντά από ποτέ στην δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού.

»Και πάλεψε για το πολύτιμο κεκτημένο του πλαισίου Γκουτέρρες, κατάργησης των εγγυήσεων και αποχώρησης του κατοχικού στρατού από την Κύπρο.

»Αυτή ήταν η Ελλάδα που εξασφάλισε για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, καταδίκη της Τουρκίας για τις ενέργειές της στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ.

»Και ένα πολύτιμο πλαίσιο κυρώσεων για το μέλλον».

Χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα η εξωτερική πολιτική της χώρας

«Πρώτον, υπογράψατε τελικά μια Συμφωνία που δεν τόλμησε ούτε καν να προσεγγίσει τη Τουρκική κόκκινη γραμμή του 28ου μεσημβρινού, αφήνοντας έτσι έξω όχι το μόνο το Καστελλόριζο αλλά τη μισή Ρόδο.

»Και υπογράψατε χωρίς καμία πρόβλεψη και κανένα σχέδιο για την αμυντική θωράκιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, στα πρότυπα αποτρεπτικών ενεργειών που γνωρίζουν οι ένοπλες δυνάμεις μας αφού τις υλοποίησαν με επιτυχία τον Οκτώβρη του 2018.

»Χωρίς πρόβλεψη και χωρίς σχέδιο ενώ ξέραμε όλοι ότι η Τουρκία θα προέβαινε αμέσως σε επιθετικές κινήσεις σε αυτήν την περιοχή.

»Τα στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεών μας και σήμερα, όπως και το 18 όπως και πάντα, επιτέλεσαν τα καθήκοντά που τους ανατέθηκαν με απόλυτο επαγγελματισμό, αυταπάρνηση και ψυχραιμία.

»Αλλά τα στελέχη δεν αποφασίζουν το επιχειρησιακό σχεδιασμό.

»Εισηγούνται στο ΚΥΣΕΑ, αλλά η πολιτική ηγεσία – και ορθώς- αποφασίζει.

»Και οι αποφάσεις σας ήταν αποφάσεις οπερέτα.

»Για τα μάτια του κόσμου. Για την επικοινωνία και μόνο.

»Η εξωτερική πολιτική και η άμυνα της χώρας όμως δεν είναι επικοινωνία.

»Και αναρωτιέμαι γιατί, έπρεπε να παρακολουθήσουμε όλοι, αυτήν τη θλιβερή για τη χώρα μας παράσταση».

«Όπου διατυμπανίζατε ότι το Oruc Reis δεν πραγματοποιεί έρευνες διότι υπάρχει θόρυβος από τα διπλανά πλοία.

»Δε πραγματοποιεί έρευνες, άρα δε παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα.

»Άρα γιατί ζητάτε την ενεργοποίηση του Διεθνούς δικαίου και του διεθνούς παράγοντα και της ΕΕ για κυρώσεις;

»Αυτές τις κραυγαλέες αντιφάσεις αντιμετωπίζει κανείς όταν το μυαλό του είναι μόνο στην επικοινωνία.

»Και στο πώς θα ηρεμήσει το κομματικό του ακροατήριο.

»Που έμαθε να φορά χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών αλλά τώρα πρέπει να φορέσει μπιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου.

»Και το πιο τραγικό βέβαια, δεν είναι μόνο ότι αναγκάσατε σε παραίτηση τον Εθνικό Σύμβουλο Ασφαλείας σας, όταν για λόγους αυτοεκτίμησης και αξιοπρέπειας είπε την αλήθεια».

«Το πιο τραγικό είναι αυτό που σας είπα: Ότι από μόνοι σας, με αυτή τη ρητορική, αποδυναμώσατε τα επιχειρήματα της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

»Εκτός αν μπορείτε να μου εξηγήσετε πώς πραγματοποιήθηκε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, χωρίς η Τουρκία να πραγματοποιήσει έρευνες, όπως λέγατε».

Αίγυπτος – Λιβύη

«Πάμε στο δεύτερο σημείο κριτικής: Υπογράψατε τη Συμφωνία με την Αίγυπτο, όχι μόνο χωρίς αμυντικό σχεδιασμό αποτροπής αλλά και χωρίς διπλωματικό σχεδιασμό.

»Ενώ η Τουρκία πραγματοποίησε την πιο προκλητική παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων της τελευταίας 20ετίας, όχι μόνο δεν υπήρξε Κοινή Δήλωση των 27.

»Όχι μόνο δεν είχατε σχέδιο, ώστε να ενισχυθούν οι φωνές υπέρ της προοπτικής κυρώσεων στην ΕΕ. Αλλά ακόμα και στενοί μας σύμμαχοι υποστήριξαν να μπει αυτή η συζήτηση στις ελληνικές καλένδες.

»Τρίτο σημείο κριτικής, οι μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τη Συμφωνία με την Αίγυπτο.

»Συνάψατε μια συμφωνία που μπορεί να δημιουργήσει πολύ αρνητικά προηγούμενα για τη χώρα, εάν αφήσουμε την Τουρκία να την εκμεταλλευτεί με τον γνωστό στρεψόδικο τρόπο της.

»Και δε θα σταθώ μόνο στη κριτική για τη μειωμένη επήρεια για το μεγαλύτερο νησί μας -την Κρήτη- και άλλα νησιά.

»Ή στο ότι δεχτήκατε να ληφθεί υπόψιν μόνο ένα κομμάτι της Ρόδου αντί για ολόκληρο το νησί, στην οριοθέτηση.

»Αλλά θα σταθώ στο ότι επιμένετε να μην μας λέτε εάν, ως μεθοδολογία, χρησιμοποιήθηκε και η αρχή της αναλογικότητας».

Αν θέλετε εθνική συνεννόηση να ζητήσετε άμεσα τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών

«Κύριε Μητσοτάκη, θα είμαι απολύτως ξεκάθαρος.

»Αν θέλετε πραγματικά εθνική συνεννόηση για να αντιμετωπιστεί αυτή η μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας που λέγεται ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα ζητήσετε άμεσα τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και θα καταγραφούν οι θέσεις όλων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας:

«Και αν θέλετε συνεννόηση για εθνική στρατηγική με σκοπό την επανεκκίνηση των διερευνητικών και την προσφυγή στη Χάγη, όπως εμείς επιθυμούμε, θα μιλήσετε ανοιχτά στον ελληνικό λαό, όπως μιλήσαμε εμείς με την Συμφωνία των Πρεσπών.

»Η δική σας παράταξη είναι αυτή που απέρριψε το Ελσίνκι όταν είχαμε την ευκαιρία για λύση στη μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία.

»Η δική σας παράταξη ήταν αυτή που καθιέρωσε το δόγμα της πλήρους επήρειας για όλα τα ελληνικά νησιά στις διαπραγματεύσεις».

«Και εσείς μαζί με το ΚΙΝΑΛ ήσασταν, που ψηφίσατε τον νόμο Μανιάτη σύμφωνα με τον οποίο, ελλείψει συμφωνίας ΑΟΖ, τα όρια της υφαλοκρηπίδας –σε αυτήν την περίπτωση του Καστελορίζου- είναι στο απώτατο όριο της 100% επήρειας του νησιού.

»Εσείς έχετε καθορίσει αυτά τα όρια των εθνικών κόκκινων γραμμών.

»Και εμείς 4,5 χρόνια αυτά τα όρια τιμήσαμε και προασπίσαμε.

»Εσείς τώρα έρχεστε να αλλάξετε το πλαίσιο της εθνικής μας γραμμής;

»Πείτε το ανοιχτά και καθαρά.

»Όχι κοροϊδία και ψέματα.

»Μια δε κάνει έρευνα γιατί το πήρε ο καιρός.

»Μια κάνουν θόρυβο τα παρακείμενα πλοία.

»Και είστε οι τελευταίοι που θα μιλήσετε για διγλωσσία στην εξωτερική πολιτική.

»Ο πρώην Πρόεδρός σας και πρώην πρωθυπουργός, ο κος Σαμαράς, και υψηλόβαθμα στελέχη της δικής σας παράταξης, διατυμπάνιζαν τόσα χρόνια την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου, χωρίς τρίτους.

»Και μιλούσαν κατά της τμηματικής συμφωνίας.

»Μην κουνάτε λοιπόν τώρα το δάχτυλο στην Αριστερά, που μέσα σε 4,5 χρόνια κατάφερε και την κυριαρχία μας να προστατέψει και τις συμμαχίες μας να εμπλουτίσει και τον διάλογο με την Τουρκία να κρατήσει ζωντανό.

»Φοβάμαι ότι τίποτα από τα τρία δεν καταφέρνετε σήμερα εσείς.

»Και αυτή η αδυναμία σας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την κυνική πλέον αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων στο επίπεδο της επικοινωνίας.

»Ούτε είναι ανεκτό, στο όνομα δήθεν του εθνικού συμφέροντος, να απαιτείτε σιωπή και σιγή ασυρμάτου.

»Και να στιγματίζετε όποιον σας κάνει κριτική ή όποιον λέει την αλήθεια.

»Αν είναι δικός σας τον απολύετε, όπως τον Σύμβουλο Ασφαλείας.

»Αν είναι απέναντι τον κατατάσσετε απέναντι.

»Ό,τι ενισχύει τα επιχειρήματα του εχθρού. Είναι ντροπή αυτό που κάνετε.

»Και τα ίδια κάνετε και με τη πανδημία.

»Όποιος σας ασκεί κριτική, που τα έχετε κάνει θάλασσα, είναι ψεκασμένος.

»Αλλά έτσι αντιδράτε γιατί δε θέλετε καμία φωνή κριτικής.

»Αυτό όμως είναι προβληματικό για την ίδια τη δημοκρατία.

»Και σε ότι αφορά τα εθνικά θέματα είναι υποχρέωση και καθήκον των πολιτικών δυνάμεων να μιλάνε τη γλώσσα της αλήθειας.

»Να μην αυτολογοκρίνονται. Γιατί εθνικό είναι το αληθές».

Η δημοκρατική παράταξη:

«Δεν πλειοδοτούμε σε εθνολαϊκισμό, όπως κάνατε εσείς… (…) Όταν έβγαιναν στελέχη σας και έλεγαν ότι εμπιστεύονται περισσότερο τον Ερντογάν από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

»Αυτοί ήσαστε! Σημαία ευκαιρίας τα εθνικά ζητήματα.

»Η εξωτερική πολιτική για τα εθνικά θέματα της χώρας, σημαία ευκαιρίας κάθε φορά.

»Ανάλογα με το εάν είστε στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση.

»Σταματήστε να διχάζετε τον ελληνικό λαό, μιμούμενοι τις χειρότερες παραδόσεις της παράταξής σας.

»Ούτε εσείς, ούτε κανένας σε αυτή εδώ τη χώρα, δεν έχει το δικαίωμα να ζητά πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης από κανέναν και κυρίως από την Αριστερά και τον δημοκρατικό κόσμο.

»Άλλωστε οι πατριδοκάπηλοι και οι έμποροι του εθνικισμού κατοικούν αποκλειστικά στο δικό σας σπίτι, όχι στο δικό μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας μνημόνευσε και τον πατριάρχη της σύγχρονης δημοκρατικής παράταξης, Ελευθέριο Βενιζέλο:

«Κύριε Μητσοτάκη, θέλω να κλείσω με τα λόγια ενός συντοπίτη σας που η πατρίδα του οφείλει πολλά.

»Ο Ελευθέριος Βενιζέλος λοιπόν, έλεγε πως:

“Ο πολιτικός πρέπει να έχει το χάρισμα να βλέπει πολύ πρωτύτερα από ότι βλέπουν οι άλλοι. Αν δεν έχει το χάρισμα αυτό, είναι αδύνατον να μην οδηγήσει την πατρίδα του στην συμφορά και την καταστροφή”.

»Σας το λέω λοιπόν τώρα, καθάρά και ξάστερα πριν είναι αργά: Επιστρέψτε τη χώρα σε μια σοβαρή εθνική στρατηγική, με αρχή, μέση και τέλος.

»Μιλήστε ειλικρινά στον ελληνικό λαό.

»Γιατί πάντα, το εθνικόν είναι το αληθές».

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Νίνα Κασιμάτη κατακεραυνώνει τους «αλληλέγγυους» που αποσιωπούν τον βρώμικο ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Γερμανός σοσιαλιστής βουλευτής τουρκικής-κρυπτοελληνικής καταγωγής ζήτησε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ο 14χρονος γιος του αστυνομικού της Βουλής «έχει αρχίσει να επιρρίπτει ευθύνες και στη μητέρα»

Ο φαντασιόπληκτος συκοφάντης Τζιχάτ Γιαϊτζί λέει ότι το Οικ. Πατριαρχείο «εκχριστιανίζει» τον πληθυσμό της Ίμβρου

Κούρδοι (SDF): «Η Κομπάνι δεν θα πέσει στα χέρια του τουρκικού κράτους και των συμμοριών του»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...