Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της κύρωσης των συμβάσεων οριοθέτησης ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία, έκανε μια σημαντική εξαγγελία.
Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός με νομοσχέδιο που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της από τα 6 στα 12 μίλια, προς δυσμάς, στο Ιόνιο.
Επιφυλασσόμεθα και για άλλες θαλάσσιες περιοχές, συμπλήρωσε υπονοώντας σαφώς το Αιγαίο.
Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως πρόκειται για «μια συνεδρίαση ξεχωριστής σημασίας», καθώς η Βουλή των Ελλήνων καλείται να «κυρώσει δύο εμβληματικές συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο».
Όπως χαρακτηριστικά είπε, στα σχετικά κείμενα περιλαμβάνονται και ρητές ρυθμίσεις για τα ευρύτερα εθνικά μας συμφέροντα.
«Έχουν συνεπώς μείζον ιστορικό και πολιτικό βάρος», τόνισε.
Και συνέχισε: «τον ρόλο του πρεσβευτή του Διεθνούς Δικαίου, τον ρόλο του σταθερού βραχίονα διαλόγου και συνεργασίας σε αυτή την πολύ ταραγμένη πλευρά του χάρτη.
»Είναι ακριβώς αυτός ο ρόλος που της αναγνωρίζεται διεθνώς όλο και πιο έντονα».
Έκανε αναφορά στην καθιέρωση από τον Εμανουέλ Μακρόν του όρου «ευρωπαϊκή κυριαρχία στη θάλασσά μας», κατά την αναφορά του στη Μεσόγειο αλλά και στην αναφορά της καγκελαρίου Μέρκελ για «δικαιώματα των μελών της ΕΕ η αμφισβήτηση των οποίων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».
Προϊδέασε ότι ο λόγος στη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα πρέπει να είναι μετρημένος και υπεύθυνος γιατί τα λεγόμενα στην αίθουσα θα αποτελέσουν «τεκμήρια» που θα μπορούσε κανείς στο εξής να χρησιμοποιήσει για να υπονομεύσει την εθνική στρατηγική της χώρας.
Τόνισε ότι οι δύο συμφωνίες υπογράφηκαν με διαφορά λίγων εβδομάδων επιλύοντας εκκρεμότητες δεκαετιών, με τα γειτονικά κράτη.
Υπογράμμισε ότι βασίστηκαν στο Διεθνές Δίκαιο και διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή, «καθιστώντας στις θάλασσές μας μία νέα πραγματικότητα ειρήνης και ασφάλειας».
Επισήμανε ότι πάνω απ’ όλα με αυτές τις συνθήκες η χώρα μας επιστρέφει σε έναν ρόλο που όχι απλά τον δικαιούται αλλά οφείλει και να τον δικαιώνει καθημερινά.
«Τον ρόλο του εγγυητή των ανατολικών συνόρων αλλά και των συμφερόντων της Ευρώπης στη Μεσόγειο».