Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,
Άρθρο σχετικά με την εξελισσόμενη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, δημοσιεύει στην εφημερίδα «The Times» του Λονδίνου η δημοσιογράφος Hannah Lucinda Smith.
Το δημοσίευμα σημειώνει πως η Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) θα ξεκινήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, κίνηση ενδεικτική των συμμαχιών που δημιουργούνται με φόντο τα αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή.
Εδώ και δεκαετίες, η Ελλάδα και η Τουρκία διαφωνούν ως προς την κυριαρχία του Αιγαίου και τμημάτων της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχουν φτάσει στα πρόθυρα σύγκρουσης, σημειώνει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, η διαμάχη τους για την ιδιοκτησία υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου έχει συγκεντρώσει την προσοχή και άλλων περιφερειακών δυνάμεων, καθώς επηρεάζει και άλλα γεωπολιτικά ζητήματα.
Σημειώνεται πως μια σειρά από συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου έχουν αποκλείσει την Τουρκία από τα πλούσια κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Επιπλέον, οι σχέσεις μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας είναι ήδη «τοξικές» λόγω της ανατροπής με πραξικόπημα του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μόρσι, το 2013.
Ο Μόρσι, ο οποίος πέθανε πέρυσι, ήταν στενός φίλος του Ερντογάν.
Στο τεταμένο σκηνικό, προστίθεται η παρουσία της γαλλικής Total η οποία αναγκάστηκε να αναστείλει τις εξορύξεις της στην περιοχή λόγω της μονομερούς δράσης της Τουρκίας, η οποία έχει εμποδίσει την παρουσία εμπορικών σκαφών γεώτρησης.
Τέλος, τα δύο στρατόπεδα διχάζονται και ως προς το θέμα της Λιβύης, συμπληρώνει η δημοσιογράφος.
Η Τουρκία στηρίζει την αναγνωρισμένη από τα ΗΕ κυβέρνηση της Τρίπολης εξοπλίζοντάς την με drones, Σύριους μισθοφόρους και ειδικές δυνάμεις.
Η Γαλλία, η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ στηρίζουν το Στρατάρχη Χαφτάρ, ο στρατός του οποίου ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Λιβύης, καταλήγει.