Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «Hershel Woody Williams» έφτασε στην Κρήτη με αποστολή να επιβλέπει την κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ύστερα από την ένταση που δημιουργήθηκε ανάμεσα στις δύο συμμαχικές στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ χώρες σχετικά με τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των ενεργειακών αποθεμάτων στην Ανατ. Μεσόγειο.
Τα παραπάνω αναφέρει σε ανταπόκριση της στη «Voice of America» η δημοσιογράφος Anthee Carassava.
Το μήκους 230 μέτρων πλοίο ήταν νωρίτερα στη Νάπολη της Ιταλίας και έφτασε στην Κρήτη όπου βρίσκονταν ήδη άλλα πλοία κρατών της Ε.Ε. αλλά και της Ρωσίας, προκαλώντας ανησυχία σε κάποιους στην Ελλάδα σχετικά τις συνέπειες μιας στρατιωτικής συγκέντρωσης στην περιοχή.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις που ακολούθησαν την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να στείλει το τουρκικό πλοίο «Oruc Reis» για έρευνα στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, με την Ελλάδα να ισχυρίζεται ότι η περιοχή είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και κατά συνέπεια τα δικαιώματα εκμετάλλευσης της ανήκουν.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τη διάρκεια παραμονής του «Hershel Woody Williams» στην Κρήτη ούτε σχετικά με τις οδηγίες που έχει λάβει.
Ωστόσο, η κίνηση αυτή ήρθε ύστερα από αντίστοιχη κίνηση της Γαλλίας, η οποία έστειλε την περασμένη εβδομάδα φρεγάτες στην περιοχή, γεγονός που τράβηξε την προσοχή και της Μόσχας που έστειλε και αυτή μία φρεγάτα.
Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως είναι πιθανόν να έρθουν στην περιοχή δυνάμεις και από άλλες χώρες της Ε.Ε. σε μία προσπάθεια να βρεθεί μια διπλωματική λύση με τη διαμεσολάβηση της Ε.Ε.
Πάντως, ο αναλυτής Κ. Υφαντής, καθηγητής στρατιωτικών σπουδών και διπλωματικών σχέσεων, αμφιβάλλει για το γεγονός ότι η επίδειξη δυνάμεων θα αλλάξει την κατάσταση προς το καλύτερο.
Μάλιστα πιστεύει πως αν η κατάσταση γίνει επικίνδυνη, μπορεί να δούμε και άλλες χώρες, όπως την Αίγυπτο, να κινητοποιούνται.
Επίσης πιστεύει πως αυτή η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή δεν θα επηρεάσει την Τουρκία, διότι θεωρείται απίθανο να συμμετάσχει σε αυτήν η Γερμανία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και ο καλύτερος σύμμαχος της Τουρκίας.
Μέχρι στιγμής, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσπαθούσε να πείσει την Αθήνα και την Άγκυρα να λύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου.
Η Γερμανία είναι επιφυλακτική ως προς την επιβολή αυστηρών οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.
Αλλά συμβούλευσε την Άγκυρα να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο που έχει στείλει σε διαφιλονικούμενα ύδατα, με την Τουρκία να υποστηρίζει ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι την επόμενη εβδομάδα.
Διεθνείς αναλυτές φοβούνται ότι η συγκέντρωση πλοίων, υποβρυχίων ακόμα και πολεμικών αεροσκαφών στην περιοχή αυξάνει τον κίνδυνο «ατυχήματος», κάτι που αν συνέβαινε, θα κλιμάκωνε ακόμα περισσότερο την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Γίνεται αναφορά μάλιστα στο πρόσφατο περιστατικό της σύγκρουσης πλοίων των δύο χωρών.
Αναφέρεται ότι κανένα από τα δύο πλοία δεν υπέστη ζημιές, ωστόσο η σύγκρουση οδήγησε σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής τις ένοπλες δυνάμεις και των δύο χωρών.