Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Δωδεκάνησα, Καστελλόριζο, Πολεμικό Ναυτικό, Ρόδος, Τουρκία, Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό,
Το σύνολο σχεδόν του ελληνικού στόλου έχει παραταχθεί κοντά στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις». Αρκετές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του «Ορούτς Ρέις», εκπέμποντας κάθε 15 λεπτά μήνυμα μέσω ασύρματου ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται παρανόμως εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει από αυτή.
Ο ελληνικός στόλος βρίσκεται σε πλήρη διάταξη, και σε καίριες θέσεις, με τις μονάδες που παρακολουθούν το «Ορούτς Ρέις» να εκπέμπουν τα μηνύματα για αποχώρηση.
Ο χάρτης του ΣΚΑΪ δίνει μια ενδεικτική εικόνα της συγκέντρωσης σκαφών.
Πολύ κοντά στο Ορούτς Ρέις βρίσκονται τουρκικές φρεγάτες και άλλα σκάφη σε διάταξη νοτίως της Ρόδου μέχρι και νοτίως της Κρήτης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, τη Δευτέρα 10 Αυγούστου ένας σχηματισμός από 2 F-16 και 11 μεμονωμένα αεροσκάφη (3 CN-235 και 8 ελικόπτερα) πραγματοποίησαν 14 παραβάσεις και 16 παραβιάσεις στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Τα ελικόπτερα ενδεχομένως προσπαθούσαν να εντοπίσουν τα ελληνικά υποβρύχια.
Κανένα από τα τουρκικά αεροσκάφη δεν ήταν οπλισμένο, δεν σημειώθηκαν εμπλοκές και σε όλες τις περιπτώσεις το ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.