Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επικοινώνησε τηλεφωνικά τη Δευτέρα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Σαρλ Μισέλ για τη συμφωνία που υπέγραψαν την περασμένη Πέμπτη η Ελλάδα και η Αίγυπτος για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών στον απόηχο της οποίας έρχονται οι νέες κινήσεις προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας.
Γι’ αυτό και στο επίκεντρο της συνομιλίας στάθηκαν επίσης οι «ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το πρωί η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex για έρευνες του «Oruc Reis» σε περιοχή νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης, είδηση που έθεσε τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε κατάσταση ετοιμότητας.
Τη Δευτέρα, όπως έγινε γνωστό, το «Oruc Reis» απέπλευσε συνοδευόμενο από βοηθητικά πλοία και αριθμό μονάδων του τουρκικού στόλου που παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τη Δευτέρα το απόγευμα στις 17.00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.
Τι λέει η Τουρκία
Σε ανάρτηση του, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, αναφέρει ότι το «Oruc Reis» «έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει».
Παράλληλα, στέλνει μήνυμα ότι οι προσπάθειες για την «ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή».
Μάλιστα, στην ανάρτησή του προσθέτει «Oruc Reis, 83 εκατομμύρια (σ.σ. Τούρκοι) βρίσκονται πίσω σου».
Από την άλλη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διεμήνυσε πως κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε στις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατιλή Μεσόγειο, τονίζοντας πως:
«Η Συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, όπως κι αυτή (με την Αίγυπτο) ενισχύουν τις θέσεις μας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα.
»Στο Ιόνιο δεν ξεκίνησαν την υφαλοκρηπίδα από τα νησιά».