Το Σάββατο από την στιγμή που τουρκικά πολεμικά πλοία άρχισαν να εξέρχονται από τα στενά των Δαρδανελίων, με νότια πορεία, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ενεργοποίησε τους αξιωματικούς και τα πληρώματα κύριων μονάδων επιφανείας ώστε ν’ αποπλεύσουν από το ναύσταθμο, μεταδίδει η ιστοσελίδα Hellas Journal.
Στο Ακσάζ, τον τουρκικό ναύσταθμο, υπάρχει συγκέντρωση μονάδων επιφανείας αλλά και Τουρκικών υποβρυχίων, με ορισμένα από αυτά ήδη να έχουν εξέλθει παρακολουθούμενα από το Πολεμικό Ναυτικό.
Ωστόσο γι’ άλλη μια φορά το γειτονικό Επιτελείο βρίσκει τις ελληνικές φρεγάτες ήδη εν πλω κυρίως επειδή αυτές βρίσκονται σε αποστολές στην ευρύτερη περιοχή ή και σε προωθημένες θέσεις, από τις οποίες μπορούν να παρακολουθούν ύποπτες κινήσεις αλλά και να σπεύσουν σ’ ένα σημείο που θα υποδειχθεί από το κέντρο επιχειρήσεων του στόλου.
Όμως η ετοιμότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τις Καστανιές του Έβρου μέχρι τη Στρογγύλη είναι σχεδόν η ίδια με εκείνη που έζησαν τα στελέχη πριν από περίπου ένα 15θήμερο.
Στον Στρατό Ξηράς κυρίως στα νησιά, χώρος ευθύνης της ΑΣΔΕΝ, οι μονάδες δεν είχαν καλά -καλά ξεφορτώσει τα υλικά που είχαν σε ετοιμότητα για να τα έχουν μαζί τους όταν βγουν στους χώρους διασποράς.
Παρόμοιο είναι το σκηνικό και στην Πολεμική Αεροπορία, η οποία είχε στείλει ηχηρότατο μήνυμα στην προηγούμενη κρίση.
Όλα τα μαχητικά αεροσκάφη ήταν «φορτωμένα» και έτοιμα να κάτσουν οι ιπτάμενοι στο cockpit για την αποστολή τους.
Πάντως την ώρα που οι Ένοπλες Δυνάμεις αναγκαστικά τίθενται και πάλι σε μεγίστη επιφυλακή, παρασκηνιακά και σε διπλωματικό επίπεδο δεν είναι λίγες οι επαφές που γίνονται με σκοπό να αποφευχθεί ένα τυχόν επεισόδιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Πριν από σχεδόν δυο εβδομάδες η διάταξη του ελληνικού στόλου αλλά και η ετοιμότητα του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν οι «άσσοι» της Ελλάδας που ανάγκασαν την Τουρκία σε μια άτακτη υποχώρηση από το πεδίο, ενώ την ίδια ώρα τα μηνύματα που έφταναν στον Ταγίπ Ερντογάν από την ΕΕ ήταν αποθαρρυντικά για οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια.
Μετά τα νέα δεδομένα και την υπογραφή Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Ελλάδας και Αιγύπτου, ο συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις ήταν κάτι μάλλον αναμενόμενο για τους Επιτελείς οι οποίοι περιμένουν την πιθανή νέα navtex της Τουρκίας η οποία θα στέλνει το ερευνητικό Oruc Reis σε κάποιο σημείο, ίσως ακόμη και εντός των θαλασσίων ζωνών που προβλέπει η συμφωνία Αθήνας- Καΐρου.
Μια τέτοια κίνηση πάντως την «ζυγίζει» η Τουρκία διότι μπορεί σ’ αυτή την περίπτωση να έρθει αντιμέτωπη όχι μόνο με δυνάμεις της Ελλάδας, αλλά και της Αιγύπτου.
Την ίδια στιγμή η εν εξελίξει navtex της Τουρκίας για τη ναυτική άσκηση με πυρά που ξεκινά τα ξημερώματα της Δευτέρας στ’ ανοιχτά του Καστελόριζου στις 05.00 το πρωί, είναι αυτή που θέτει σε πλήρη εγρήγορση τα Ελληνικά αντανακλαστικά.
Αξιωματικοί έλεγαν ότι εφόσον τα πλοία του τουρκικού στόλου βρεθούν στην προκαθορισμένη περιοχή για την άσκηση, πολύ πιθανό τότε να εκδοθεί και η ναυτική οδηγία που αφορά το σεισμογραφικό, ώστε να υπάρχει σημαντική δύναμη κοντά στην περιοχή για να προχωρήσει σε αποκλεισμό.
Εκτιμήσεις του ελληνικού Επιτελείου σημειώνουν ότι πολύ πιθανό τις επόμενες ώρες να υπάρξουν νέες προκλήσεις πέριξ του νησιωτικού συμπλέγματος τόσο σε ναυτικό αλλά κυρίως σε αεροπορικό επίπεδο.
Για τον λόγο αυτό η Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται σε αυξημένη εγρήγορση, αναμένοντας τυχόν έκνομες ενέργειες της γείτονος η οποία άλλωστε έχει δηλώσει ότι θ’ απαντήσει στην υπογραφή ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο.