Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ύστερα από ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ ο Μπορέλ απαντά: Η Τουρκία πρέπει να σέβεται ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ

Ύστερα από ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ ο Μπορέλ απαντά: Η Τουρκία πρέπει να σέβεται ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Χοσέπ Μπορέλ, παραπέμπει στα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου τα οποία αναφέρουν ότι «απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης» και σημειώνει ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποφεύγει να διατυπώνει απειλές και να προβαίνει σε ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Θα πρέπει, αντιθέτως, προσθέτει, να σέβεται το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων, καθώς και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δημιουργούνται από τα νησιά.

Ο κ. Μπορέλ απαντάει με επιστολή του σε σχετική ερώτηση ευρωβουλευτών της GUE/NGL Δημήτρη Παπαδημούλη, Στέλιου Κούλογλου, Κωνσταντίνου Αρβανίτη, Αλέξη Γεωργούλη, Έλενας Κουντουρά και Πέτρου Κόκκαλη για τις παράνομες έρευνες υδρογονανθράκων και τις γεωτρήσεις από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

O Ύπατος Εκπρόσωπος υπενθυμίζει ότι «ζητήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να εξετάζονται μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων καλή τη πίστει».

Επισημαίνει ακόμη ότι «δυστυχώς οι πρόσφατες κλιμακούμενες ενέργειες της Τουρκίας, κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Η ΕΕ, συνεχίζει ο κ. Μπορέλ, «έχει εκφράσει τη λύπη της για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στα επανειλημμένα αιτήματα της ΕΕ για παύση αυτών των δραστηριοτήτων».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η Τουρκία θα πρέπει να αποφεύγει να διατυπώνει απειλές και να προβαίνει σε ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Θα πρέπει, αντιθέτως, να σέβεται το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων, καθώς και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δημιουργούνται από τα νησιά».

Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος απάντησε γραπτώς, εξ ονόματος της Κομισιόν στα μέλη του ΕΚ, ότι «στις 11 Νοεμβρίου 2019, το Συμβούλιο ενέκρινε πλαίσιο περιοριστικών μέτρων ως απάντηση στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το πλαίσιο, εξηγεί, «επιτρέπει τη δυνατότητα επιβολής ταξιδιωτικής απαγόρευσης σε φυσικά πρόσωπα και δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ευθύνονται ή συμμετέχουν σε δραστηριότητες γεώτρησης συνδεόμενες με την εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων, οι οποίες διεξάγονται χωρίς την άδεια της Κύπρου, εντός των χωρικών της υδάτων ή της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης (ΑΟΖ) ή στην υφαλοκρηπίδα της. Στις 27 Φεβρουαρίου 2020, το Συμβούλιο έθεσε δύο φυσικά πρόσωπα υπό περιοριστικά μέτρα».

Ο κ. Μπορέλ συνεχίζει αναφέροντας ότι «στις 12 Δεκεμβρίου 2019, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογράμμισε ότι το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να επιφέρει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη. Επιπλέον, το Συμβούλιο επιβεβαίωσε εκ νέου την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα».

«Σύμφωνα με προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου, η ΕΕ επανέλαβε ότι απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης.

»Ζητήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να εξετάζονται μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων καλή τη πίστει», σημειώνει.

«Δυστυχώς, οι πρόσφατες κλιμακούμενες ενέργειες της Τουρκίας κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση», προσθέτει.

«Η ΕΕ έχει εκφράσει τη λύπη της για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στα επανειλημμένα αιτήματα της ΕΕ για παύση αυτών των δραστηριοτήτων.

»Η Τουρκία θα πρέπει να αποφεύγει να διατυπώνει απειλές και να προβαίνει σε ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.

»Θα πρέπει, αντιθέτως, να σέβεται το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων, καθώς και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δημιουργούνται από τα νησιά», καταλήγει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ στην επιστολή του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης σφυρίζει αδιάφορα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Ο Αλ. Τσίπρας «τελειώνει» τον Κασσελάκη και τους «αποστάτες»

Στα χαμηλά οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ – Κίνδυνος στο στόχο μείωσης ρύπων

Μπορεί η ΕΕ να βάλει φρένο στην Temu;

Κ. Καραμανλής: Αιχμές κατά Μητσοτάκη για τη διαγραφή Σαμαρά – «Όχι» στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...