Ηχηρές προειδοποιήσεις προς την τουρκική πλευρά διαμήνυσε ο Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του το πρωί της Πέμπτης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη δυνητική πυρηνική απειλή που συνιστά ο πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας, στο Ακούγιου, για Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, θέμα που έχει θίξει και στο πρόσφατο παρελθόν.
Επίσης, πολύ εύστοχα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έθεσε και θέμα τήρησης της Συνθήκης του Μοντρέ από την Τουρκία.
«Υπάρχουν ζητήματα τα οποία μπορούμε και πρέπει να συζητήσουμε με την Τουρκία.
»Αλλά, δεν είναι στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου, δεν είναι στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής διαφοράς.
»Υπάρχει το θέμα του κανονισμού ναυσιπλοΐας μέσα στα Στενά.
»Θεωρούμε ότι η Τουρκία έχει υπερβεί τη Συνθήκη του Μοντρέ, έχει παραβιάσει ακόμη και αποφάσεις του ΙΜΟ.
»Όμως, αυτά δεν τα εντάσσουμε σε αυτό το πλαίσιο, όμως είναι εκεί και τα έχουμε πει στους Τούρκους», προειδοποίησε ο Νίκος Δένδιας.
Συνθήκη του Μοντρέ
Η Συνθήκη του Μοντρέ ή Συνθήκη για το καθεστώς των Στενών (Montreux Convention Regarding the Regime of the Turkish Straits), είναι συνθήκη η οποία αφορά στο καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.
Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε το 1936, παραχωρεί τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στην Τουρκία και ρυθμίζει την στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.
Η σύμβαση παραχωρεί στη Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης.
Οι όροι της σύμβασης αποτέλεσαν πηγή διαμάχης για χρόνια, κυρίως όσον αφορά τη διέλευση πολεμικών σκαφών της Σοβιετικής Ένωσης από τα Στενά στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Υπογράφηκε στις 20 Ιουλίου 1936 στην ελβετική πόλη Μοντρέ.
Τέθηκε σε ισχύ στις 9 Νοεμβρίου, 1936 και καταχωρήθηκε στην Κοινωνία των Εθνών στις 11 Δεκεμβρίου 1936.
Εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, με ορισμένες τροποποιήσεις.
Η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κρύβει ότι «ασφυκτιά» με τη Συνθήκη του Μοντρέ.