Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε την τιμωρία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς οι εντάσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας συνεχίζουν να εντείνονται, αναφέρει η εφημερίδα Daily Express (κείμενο Oli Smith).
Η κρίση ξέσπασε όταν η Ελλάδα κατηγόρησε την Τουρκία ότι υπονομεύει την εθνική της κυριαρχία στέλνοντας πλοία για εξορύξεις στα εθνικά χωρικά της ύδατα.
Αυξάνονται οι φόβοι ότι αυτή η κρίση μπορεί να οδηγήσει σε ναυτική σύγκρουση μεταξύ μελών κρατών της ΕΕ και της Άγκυρας.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε την Ελλάδα και ζήτησε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ενώ δήλωσε:
«Δεν πρέπει να δεχτούμε απειλές σε θαλάσσιες περιοχές κράτη μέλη της ΕΕ.
»Η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί την κυριαρχία της».
Παρόλα αυτά η Τουρκία υποστήριξε ότι «οι δηλώσεις Μακρόν δεν έχουν αξία για τη χώρα μας», ενώ ο Tούρκος εκπρόσωπος Χαμί Ακσόι είπε ότι οι απειλές «δεν θα έχουν αποτέλεσμα».
Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, είπε ότι η συμπεριφορά της Ελλάδας είναι «υπερβολική» και πρόσθεσε:
«Δεν επιθυμούμε στρατιωτική ή πολιτική ένταση».
Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ είπε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την Αθήνα.
«Θέλω να μεταφέρω ξεκάθαρο μήνυμα από την Ουάσιγκτον και αλλού στην Ευρώπη, παροτρύνοντας τις τουρκικές Αρχές να σταματήσουν τις επιχειρήσεις που προκαλούν ένταση στην περιοχή, όπως σχέδια για έρευνα σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο».
Η διπλωματική ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας χειροτέρεψε την Παρασκευή, όταν ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προσευχήθηκε με τεράστιο πλήθος κόσμου στην Αγία Σοφία- το ιστορικό μνημείο που μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος.
Οι Έλληνες θεωρούν το μνημείο καθοριστικό για την ορθόδοξη θρησκεία.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης χαρακτήρισε την Τουρκία «ταραχοποιό», ενώ είπε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί «προσβολή στον πολιτισμό του 21ου αιώνα».