Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γερμανία, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ευρωπαϊκή Ένωση, Καστελλόριζο, Κυριάκος Μητσοτάκης, Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, Υδρογονάνθρακες, Χάικο Μάας,
Στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις αλλά και στην τουρκική NAVTEX νοτιανατολικά της Κρήτης και του Καστελόριζου, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.
«Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα.
»Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά.
»Εφόσον συνεχίσει η Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από ΕΕ εναντίον της θα είναι μονόδρομος.
»Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα την Τουρκία και την ΕΕ αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει το λάθος δρόμο», ανέφερε.
Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός:
«Υπό κανονικές συνθήκες θα συζητούσαμε για τη μεγάλη επιτυχία της Ευρώπης και της Ελλάδας για τη Σύνοδο αλλά η επικαιρότητα με αναγκάζει να ξεκινήσω με μία παρατήρηση.
»Η Τουρκία προσθέτει για ακόμη μία φορά έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές της ενέργειες κατά τη Κύπρου και της Ελλάδας και της ΕΕ συνολικά».
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χαίκο Μάας, δήλωσε:
«Σε συζητήσεις που είχα και αναφερθήκαμε στην Τουρκία και διαπιστώσαμε αυτό που είπατε κι εσείς ότι αυτό αντικατοπτρίζεται και στις αποφάσεις του συμβούλιου των ΥΠΕΞ της ΕΕ και τη στάση όλων των κρατών μελών της ΕΕ.
»Έχουμε απολύτως ξεκάθαρη στάση εδώ αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο.
»Αυτός θα είναι και ο ρόλος μας στη Γερμανική Προεδρία της Ε.Ε.
»Και καταστήσαμε επίσης σαφέστατο προς την Τουρκία ότι είναι στο χέρι της εφόσον δώσει τέλος σε αυτή την προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα θα μπορέσει να ενσωματωθεί σε έναν διάλογο.
»Στην αντίθετη περίπτωση θα είναι αδύνατο κάτι τέτοιο.
»Να σας διαβεβαιώσω ότι με σθένος θα ακολουθήσουμε αυτή τη γραμμή απέναντι στην Τουρκία τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και μέσα στην ΕΕ.
»Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αναλαμβάνει ενεργό ρόλο εδώ και είναι στρατευμένη εδώ σε αυτή την προσπάθεια».