Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ταξίδι «αστραπή» του Κωνσταντίνου Φλώρου στο Ισραήλ – Ιερή συμμαχία -μια γροθιά στην περιοχή

Ταξίδι «αστραπή» του Κωνσταντίνου Φλώρου στο Ισραήλ – Ιερή συμμαχία -μια γροθιά στην περιοχή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για τη διαμόρφωση κοινής αντίληψης ως προς την προαγωγή της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων, συζήτησαν μεταξύ άλλων οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων Ισραήλ-Ελλάδας, στη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε χθες στο Ισραήλ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, αντιστράτηγος Αβίβ Κοχαβί και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συζήτησαν επίσης για την περαιτέρω εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία περιλαμβάνει κοινές δράσεις και ασκήσεις με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων και των τριών κλάδων των ΕΔ, αποβαίνοντας προς όφελος και των δύο πλευρών.

Ανταλλαγή σημαντικών πληροφοριών υψίστης σημασίας, κοινές ασκήσεις Ελλάδας- Ισραήλ (σ.σ. ορισμένες και με τη συμμετοχή της Κύπρου), αμυντική βιομηχανία, ανταλλαγές στρατιωτικών τμημάτων για θέματα εκπαίδευσης και συν-αντίληψης, τεχνογνωσία στον τομέα των Μη Επανδρωμένων, συντήρηση και αναβάθμιση ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού.

Είναι ορισμένα από τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Ισραηλινού ομολόγου του Στρατηγού Αβίβ Κοχαβί.

Θέληση της Αθήνας είναι να διατηρηθούν και ν’ αυξηθούν οι στρατιωτικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και του Ισραήλ καθώς όπως σημειώνουν με νόημα Ανώτατοι Αξιωματικοί, στη λεκάνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου, το κράτος του Ισραήλ είναι ο πλέον Στρατηγικός σύμμαχος της Ελλάδας.

Πάνω σ’ αυτό ακριβώς το σημείο η στρατιωτική διπλωματία κάνει ότι απαιτείται για την ανάπτυξη και διεύρυνση αυτών των επαφών.

Οι δυο Αρχηγοί ως ηγήτορες ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων, επιθυμούν με κάθε τρόπο τη συνεργασία στην περιοχή.

Το τετ α τετ των δυο «πρασινοσκούφιδων»

Η εξαιρετική σχέση που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο κρατών όχι απλά επιβεβαιώθηκε, αλλά φαίνεται πως λαμβάνει νέα μορφή ανάπτυξης μετά την επίσκεψη του Έλληνα Α’ ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στο Ισραήλ.

Ο Νο1 «πρασινοσκούφης» στην τάξη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, έκανε το πρώτο ταξίδι του, μετά τα αυξημένα προληπτικά μέτρα κατά του Covid-19 στο Τελ- Αβίβ, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό τον Αλεξιπτωτιστή Στρατηγό Αβίβ Κοχαβί, με τον οποίο τους συνδέει το πνεύμα των Ειδικών Επιχειρήσεων.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται, οι δυο Αρχηγοί ομιλούν πολύ καλά την ίδια «ανορθόδοξη γλώσσα», μιας και είναι προερχόμενοι από το «σινάφι» των Καταδρομέων.

Το βασικό πλέον στοιχείο που συνδέει την Ελλάδα και το Ισραήλ είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, κάτι που δεν θεωρείται εύκολο, μιας και οι Ισραηλινές δυνάμεις δεν αρέσκονται ιδιαίτερα σε «ανοίγματα» στρατιωτικής συνεργασίας.

Ωστόσο με την Ελλάδα μέσα από συστηματική δουλειά του Επιτελείου, αυτό έχει επιτευχθεί διότι το Ισραήλ θεωρεί απόλυτα φερέγγυα την Αθήνα η οποία δείχνει ότι κρατά τις ισορροπίες στην περιοχή.

Πάντως δεν ήταν λίγες οι κοινές ασκήσεις υψηλού, θα λέγαμε, συμβολισμού το προηγούμενο διάστημα, οι οποίες μετά την επίσκεψη του Έλληνα Α’ ΓΕΕΘΑ αναμένεται ότι θα γίνουν περισσότερες. Αυτό είναι άλλωστε στο επιχειρησιακό πλάνο των δυο πλευρών.

Αεροπορικά ραντεβού στη Μεσόγειο

Μάλιστα στα μέσα Ιουνίου διεξήχθη στον ουρανό της Αν. Μεσογείου η τελευταία κοινή εκπαίδευση ανάμεσα στις δυο αεροπορίες, με μαχητικά από την 116 Πτέρυγα Μάχης του Αράξου και από τις μοίρες που έχουν τα πιο σύγχρονα F-16 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, να προχωρούν γι’ ακόμη μια φορά σε εκπαίδευση εναέριου ανεφοδιασμού.

Αυτό ήταν ένα «ραντεβού» που κλειδώθηκε μετά την ακύρωση μιας διμερούς άσκησης κατά την οποία οι δυο πλευρές είχαν συμφωνήσει: τα Ισραηλινά F-16 να προσγειωθούν στον Άραξο και από εκεί να απογειώνονταν μαζί με τα Ελληνικά F-16 Block 52 Adv.

Ωστόσο αυτή τη συνεργασία την πρόλαβε ο Covid-19, για την αντιμετώπιση του οποίου πάρθηκαν σοβαρά μέτρα πρόληψης και από τις δυο πλευρές.

Πάντως αξιοσημείωτο είναι πως και κατά την αεροπορική άσκηση «Blue Flag» τον περασμένο Οκτώβριο, οι πιλότοι του Ισραήλ, ξεχώρισαν την Ελληνική αποστολή από την 335 Μοίρα «Τίγρης», κυρίως για τις διαφορετικές «ανορθόδοξες» αεροπορικές μεθόδους που χρησιμοποίησαν, γεγονός που όπως σημείωσαν στα Ελληνικά πληρώματα οι Ισραηλινοί, τους φέρνει πολύ κοντά στον δικό τους τρόπο δράσης και αεροπορικής σκέψης.

Οι SOF Ελλάδας και Ισραήλ

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο «πρασινοσκούφιδες» Αρχηγοί καταδρομείς, ανέλυσαν τις δυνατότητες που υπάρχουν για περαιτέρω ασκήσεις και μάλιστα στην εποχή που ο Κορωνοϊός συνεχίζει να απασχολεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Άλλωστε οι συνεργασίες τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων από τα δυο κράτη δεν έχουν σταματήσει, με τους Έλληνες Commando να επιδιώκουν να βρίσκονται στο Ισραήλ διότι εκεί υπάρχουν διαφορετικά πεδία δράσης που διευρύνουν κατά πολύ τον τρόπο σκέψης και επιχειρησιακής προσέγγισης.

Οι SOF Ελλάδας και Ισραήλ μάλιστα συνεργάζονται και εντός της Ελληνικής επικράτειας, μακριά από τα βλέμματα.

Συνήθως όπως σημειώνουν Αξιωματικοί επιλέγονται περιοχές μετά από τη συνεργασία των δυο Επιτελείων, που να εξυπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς των κοινών εκπαιδεύσεων.

Κινήσεις υψηλού συμβολισμού από το Ισραήλ και το support για τα ελικόπτερα

Παράλληλα όμως και το Ισραήλ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει προχωρήσει σε υψηλού συμβολισμού κινήσεις οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας.

Είτε μαχητικά F-16 του Ισραήλ έχουν πετάξει σε περιοχές, για τις οποίες πολλές φορές η Άγκυρα αντιδρά, με άλλους συμμάχους της Ελλάδας, είτε με ιπτάμενα ραντάρ. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν πτήση Ισραηλινού ραντάρ πάνω από τη Ρόδο και το ακριτικό Καστελόριζο.

Πάντως και μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ, οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι θα εμβαθύνουν και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και σ’ αυτό το Ισραήλ βρίσκεται πολλά χρόνια μπροστά.

Η Αθήνα επιδιώκει την τεχνογνωσία του κράτους του Ισραήλ στην ανάπτυξη των Μη Επανδρωμένων, κυρίως τώρα που μέσω των πανεπιστημίων η χώρα μας βρίσκεται προ των πυλών για το Εθνικό UAV.

Παράλληλα τα δυο Γενικά Επιτελεία, της Ελλάδας και του Ισραήλ αναζητούν και πάλι την κοινή εκπαίδευση των πληρωμάτων ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού, όπως είχε συμβεί πριν από δυο χρόνια.

Και εδώ έρχεται να «κουμπώσει» η αναβάθμιση των Apache Alpha και των S-70 Aegean Hawk από την αναπτυγμένη Ισραηλινή αμυντική βιομηχανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την επίσκεψη του Στρατηγού Κωνσταντινου Φλώρου, υπήρξε αποκατάσταση της κοινής αντίληψης για την προαγωγή της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Επιβεβαιώθηκε η ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ δύο χωρών στο ασταθές περιβάλλον της Αν. Μεσογείου.

Παράλληλα για πρώτη φορά, Έλληνας Αξιωματικος θα λάβει μέρος στη Σχολη Εθνικης Ασφάλειας (ΣΕΘΑ) του Ισραήλ, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης.

Ο Έλληνας Α’ ΓΕΕΘΑ, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στον Ισραηλινό δημοσιογράφο κ. Ματίας Ινμπάρ (Matthias Inbar) του τηλεοπτικού ειδησεογραφικού σταθμού i24news.

Πηγή: Hellas Journal

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Τουρκία ουσιαστικά εμπόδισε τη συμμετοχή του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ στη σύνοδο κορυφής της COP29 στο Μπακού

Ισραήλ: Φωτοβολίδες έπεσαν μπροστά στο σπίτι του Νετανιάχου – Συνελήφθησαν τρεις ύποπτοι

Η Χεζμπολάχ βομβάρδισε συναγωγή στην Χάιφα του Ισραήλ

Ο Νίκος Δένδιας με τους συμμάχους μας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Το Ισραήλ βομβάρδισε το αρχηγείο του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ στη Δαμασκό – Νεκροί ηγέτες της οργάνωσης

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...