Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

NON PAPER του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει τι συμβαίνει στο ΣΔΟΕ

NON PAPER του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει τι συμβαίνει στο ΣΔΟΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με ένα μακροσκελές NON PAPER το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε τον Τύπο σχετικά με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο ΣΔΟΕ αλλά και γενικότερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία στη διεκπεραίωση του έργου της.

Μεγάλης σημασίας είναι οι αναφορές στο NON PAPER του ΣΥΡΙΖΑ για όλα αυτά που δεν έχει προλάβει να κάνει το ΣΔΟΕ, όπως και οι καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για υποθέσεις που έχουν “παγώσει” ανεξήγητα…

Διαβάστε το πλήρες κείμενο του NON PAPER:

Η επίσκεψη στο ΣΔΟΕ έχει από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερη πολιτική σημασία.

Η υπηρεσία εμφανίζει πολύ σοβαρές καθυστερήσεις και ανεπάρκεια στην εκτέλεση του έργου της, που είναι η ουσιαστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Πολύ σημαντικές υποθέσεις όπως η Λίστα Λαγκάρντ διεκπεραιώνονται με απαράδεκτα αργούς ρυθμούς, ενώ άλλες δεν ελέγχονται καν.

Το δημόσιο απέχει από την διεκδίκηση τεράστιων χρηματικών ποσών, ενώ με την αδυναμία του ΣΔΟΕ η φοροδιαφυγή ενθαρρύνεται συστηματικά.

Την ίδια στιγμή, προκειμένου να υπερκαλυφθούν οι εξοντωτικοί δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, τα πιο αδύναμα στρώματα εξοντώνονται από την υπερφορολόγηση μισθών και συντάξεων, τα χαράτσια, τον ΕΝΦΙΑ.

Το ΣΔΟΕ αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά οργανωτικά προβλήματα. Τα πιο σημαντικά είναι η έλλειψη προσωπικού (υπηρετούν 730 πανελλαδικά, ενώ προ Μνημονίου υπήρχαν 1500 οργανικές θέσεις), η έλλειψη βασικής υποδομής (υπολογιστές, σκάνερ, εκτυπωτές, συνδέσεις στο διαδίκτυο, λογισμικό, υπηρεσιακά αυτοκίνητα, μηχανήματα X_RAY για το λιμάνι του Πειραιά και άλλα σημεία εισόδου στη χώρα), η έλλειψη κονδυλίων για υπερωρίες και εκτός έδρας μετακινήσεις, η σύγχυση και αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων με άλλες οικονομικές υπηρεσίες.

Άλλα εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα είναι:

Η έλλειψη νομικής υποστήριξης των ελεγκτών. Οι οποίοι σε πολύ σοβαρές υποθέσεις βρίσκονται αντιμέτωποι με πανίσχυρα νομικά επιτελεία των ελεγχομένων.

Ο κομματισμός. Η επιλογή υπηρεσιακών στελεχών με κομματικά κριτήρια είναι σχεδόν κανόνας. Πολλά ικανά υπηρεσιακά στελέχη μένουν αναξιοποίητα, εφ όσον δεν είναι πολιτικά ελεγχόμενα.

Ο μεγάλος αριθμός εκκρεμών υποθέσεων. Μόνο από εισαγγελικές παραγγελίες, το ΣΔΟΕ έχει τουλάχιστον 20.000 υποθέσεις για έλεγχο.

Αποτέλεσμα των αδυναμιών αυτών είναι η πλήρης αναποτελεσματικότητα και η αδυναμία έγκαιρης διεκπεραίωσης μεγάλων και πολύ σημαντικών υποθέσεων φοροδιαφυγής.

Εκτός Αθηνών, πολλές περιφερειακές διοικήσεις έχουν μηδενικό έργο, ενώ δεν διεξάγονται προληπτικοί έλεγχοι συμμόρφωσης με την φορολογική νομοθεσία.

Οι αδυναμίες αυτές δεν είναι προβλήματα υπηρεσιακού αλλά πολιτικού χαρακτήρα.

Διατηρώντας τις φορολογικές υπηρεσίες σε κατάσταση αδράνειας και αδυναμίας, η κυβέρνηση συντηρεί ένα άλλοθι για να αφήνει ανέλεγκτη την φοροδιαφυγή των ισχυρών.

Έτσι, με σχεδόν απροκάλυπτο τρόπο, και μπροστά στα μάτια της δοκιμαζόμενης κοινωνίας, στήνεται ένα πάρτι φοροδιαφυγής και διαπλοκής, για το οποίο η χώρα μας έχει σχολιαστεί επανειλημμένα ακόμα και στα διεθνή ΜΜΕ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της λίστας Λαγκάρντ, στην οποία εμπλέκονται ακόμα και πολιτικά πρόσωπα.

Η υπόθεση παραδόθηκε στο ΣΔΟΕ μετά από τις γνωστές «διαδρομές» στα τέλη του 2012.

Ο έλεγχος ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012. Από τις 2062 περιπτώσεις που αφορά η υπόθεση, το 2013 είχαν ελεγχθεί 5 υποθέσεις, και το 2014 έχουν ελεγχθεί 20.

Με την λίστα Λαγκάρντ ασχολούνται μόνο 35 ελεγκτές του ΣΔΟΕ, οι οποίοι παράλληλα ασχολούνται και με άλλες υποθέσεις, την ίδια στιγμή που η υπόθεση παραγράφεται νομικά στις 31.12.2015. Από τις 25 υποθέσεις που έχουν ελεγχθεί, έχει διαπιστωθεί απόκρυψη εισοδημάτων ύψους 25 εκατομμυρίων, και οι φόροι που αναλογούν είναι τουλάχιστον 12 εκ. ευρώ.

Ανάλογες υποθέσεις που εκκρεμούν, εκτός της Λίστας Λαγκάρντ, είναι:

• Η λίστα Λουξεμβούργου

• Η λίστα Ελλήνων με σκάφη υπό ολλανδική σημαία.

• Η λίστα Ελλήνων με ακίνητα στο Λονδίνο

• Η λίστα «Νικολούδη»

• Το «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων.

• Οι υποθέσεις φοροδιαφυγής στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα.

• Οι έλεγχοι στις επιδοτήσεις – επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης

• Οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Παράλληλα με το ΣΔΟΕ, το Κέντρο Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) ελέγχει, μεταξύ άλλων, και δύο ακόμα πολύ σημαντικές υπoθέσεις. Τα Εμβάσματα Εξωτερικού 2009 – 2011, και τις Off shore εταιρείες.

Για κάθε μία από όλες τις παραπάνω υποθέσεις, το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να απαντήσει άμεσα στον ελληνικό λαό:

• Πότε έφτασε στην ελεγκτική υπηρεσία

• Πόσους φορολογούμενους ή εταιρείες αφορά

• Τι ποσοστό έχει ελεγχθεί μέχρι τώρα

• Πόσοι ελεγκτές ασχολούνται

• Αν έχει χορηγήσει στην ελέγχουσα υπηρεσία ειδικό λογισμικό και επιπλέον προσωπικό για την συγκεκριμένη υπόθεση

• Τι ποσά έχουν βεβαιωθεί μέχρι 30.6.2014

• Τι ποσά έχουν εισπραχθεί μέχρι 30. 6. 2014

• Τι έσοδα υπολογίζουν οι υπηρεσίες ότι θα βεβαιωθούν με την ολοκλήρωση της υπόθεσης

• Πότε παραγράφεται φορολογικά η υπόθεση

Πολιτική ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών προκύπτει και για μια υπόθεση που είδε μόλις σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Το ΣΔΟΕ επέβαλλε πρόστιμα ύψους 600 εκ. σε γερμανικές αντιπροσωπείες, οι οποίες εισήγαγαν πολυτελή μοντέλα αυτοκινήτων από τη Γερμανία στην Ελλάδα με υποτιμολόγηση, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν το αντίστοιχο ΦΠΑ και το φόρο πολυτελείας.

Ωστόσο η αρμόδια Εφορία στην οποία έχει διαβιβαστεί η υπόθεση, καθυστερεί αδικαιολόγητα την είσπραξη των προστίμων αυτών.

Το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να απαντήσει αν η καθυστέρηση αυτή είναι αποτέλεσμα παρασκηνιακών πολιτικών πιέσεων, ή οφείλεται σε άλλους λόγους.

Το ζήτημα της φοροδιαφυγής έχει τεράστιες πολιτικές διαστάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στον έλεγχο κα την άσκηση πίεσης, ώστε να αποκαλυφθεί πλήρως στα μάτια της κοινής γνώμης το τεράστιο αυτό κυβερνητικό σκάνδαλο, που σε περιόδους βαθειάς οικονομικής κρίσης κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο περισσότερα από 15 δισ.

Παράλληλα, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα επαναφέρει την εναλλακτική του πρόταση για ένα δίκαιο, αποτελεσματικό, διαφανές και σταθερό φορολογικό σύστημα, καθοριστικό βήμα για την απαλλαγή της χώρας από την ασφυκτική πολιτική της λιτότητας και των δημοσιονομικών περιορισμών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Παύλος Πολάκης για τον Σημίτη και τους «εκσυγχρονιστές»

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση ενέκρινε αύξηση 6% στα διόδια

Ο Σωκράτης Φάμελλος παντρεύτηκε με την Τατιάνα Παπαδοπούλου

Πρόσκληση Φάμελλου να γίνει και πάλι θεσμικά ο ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση

Η Νίνα Κασιμάτη κατακεραυνώνει τους «αλληλέγγυους» που αποσιωπούν τον βρώμικο ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...