Συνάντηση με τον Τυνήσιο ομόλογό του, Νουρεντίν Εράι (Noureddine Erray), πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται στην Τύνιδα, όπου η ελληνική διπλωματία έχει στρατηγικής σημασίας συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.
Οι διμερείς σχέσεις, οι περιφερειακές εξελίξεις και η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Δένδια με τον κ. Εράι, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.
Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο, ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τυνησίας και υπεγράφη Συμφωνία Θαλασσίων Μεταφορών μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Νίκος Δένδιας, με το πέρας των συνομιλιών του με τον Τυνήσιο ομόλογό του, δήλωσε:
«Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι, σήμερα, στην Τύνιδα, μία από τις πρώτες πρωτεύουσες που επισκέπτομαι, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19.
»Επιτρέψτε μου να αδράξω την ευκαιρία για να συγχαρώ την κυβέρνηση της Τυνησίας για την επιτυχημένη διαχείριση αυτής της, χωρίς προηγούμενο, κρίσης.
»Η Τυνησία είναι μία από τις παγκόσμιες πρωταθλήτριες σε αυτό το πεδίο.
»Σήμερα διερευνήσαμε τρόπους να ενισχύσουμε τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές μας σχέσεις.
»Συμφωνήσαμε από κοινού ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση.
»Η Συμφωνία Θαλασσίων Μεταφορών που μόλις υπογράψαμε με τον αγαπητό μου συνάδελφο αποτελεί απόδειξη ως προς τούτο.
»Συζητήσαμε, ακόμα, ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, καθώς και για τις σχέσεις της Τυνησίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
»Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει στην Τυνησία τις καλές τις υπηρεσίες στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η τελευταία υποστηρίζει τις προσπάθειες της Τυνησίας να αντιμετωπίσει οικονομικές και αναπτυξιακές προκλήσεις.
»Η Ελλάδα αναγνωρίζει τον καίριο σταθεροποιητικό και εποικοδομητικό ρόλο της Τυνησίας στην περιοχή.
»Με χαροποιεί επίσης το γεγονός ότι μοιραζόμαστε μία κοινή αντίληψη ως προς τον τρόπο που προάγουμε τις εξωτερικές μας σχέσεις.
»Θεμέλιο αυτής της κοινής άποψης είναι η δέσμευσή μας να παραμένουμε πάντοτε εντός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου.
»Ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή, από ότι συμβαίνει με την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, η οποία αντιβαίνει άμεσα τις Αποφάσεις του ΟΗΕ και τα Συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου, ενώ αποσταθεροποιεί την περιοχή.
»Συμφωνήσαμε ότι για την επίλυση της λιβυκής κρίσης, απαιτείται μία λύση που να προέρχεται από τους ίδιους τους Λίβυους.
»Χωρίς ξένους παράγοντες, χωρίς ξένους στρατούς.
»Στην επίλυση της κρίσης αυτής, θεωρούμε ότι η Τυνησία δύναται να παίξει έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο.
»Σας ευχαριστώ πολύ».
Στρατηγικής σημασίας επίσκεψη
Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τυνησία είναι στρατηγικής σημασίας.
Η χώρα πιέζεται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την εγχώρια Μουσουλμανική Αδελφότητα να ενταχθεί στο στρατόπεδο του νεο-οθωμανισμού.
Πριν μια εβδομάδα ο Τυνήσιος πρόεδρος επισκέφθηκε το Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ την ίδια ημέρα ο Αμερικανός στρατηγός Τάουνσεντ συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας της Τυνησίας, σε μια «ασφυκτική» προσέγγιση η χώρα να μην παρασυρθεί στην ερντογανική χίμαιρα.
Η Τυνησία είναι μια χώρα παραδοσιακά κοντά στη Γαλλία, ενώ οι σχέσεις της με την Ελλάδα ήταν πάντα εξαιρετικές.
Ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να τη μετατρέψει σε ισλαμιστικό κράτος δορυφόρο των νεο-οθωμανικών σχεδιασμών του και μέσω της στρατηγικής της θέσης να τη χρησιμοποιήσει ως προγεφύρωμα για να αυξήσει την επιρροή του εκτός από τη Λιβύη και στην Αλγερία, απειλώντας ευθέως πλέον και τη Δυτική Μεσόγειο με στόχο τη Γαλλία.
Η Ελλάδα, δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στη Μεσόγειο, ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ηγετικός πυλώνας στην Ανατολική Μεσόγειο, με βαθείς προαιώνιους ιστορικούς δεσμούς στη βόρεια Αφρική, έχει καθήκον, απέναντι πρωτίστως στους λαούς της περιοχής, να υπηρετήσει την απόκρουση κάθε βαρβαρότητας.