Διαβάστε σχετικά για USAF Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, Βαλκάνια, Βίντεο, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Πολεμική Αεροπορία, Σκόπια, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,
Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας συνοδευόμενα, από δύο αμερικανικά πολεμικά μαχητικά, πέταξαν το μεσημέρι της Παρασκευής (29 Μαΐου) πάνω από τους αιθέρες της πόλης των Σκοπίων, καλωσορίζοντας την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
Τα αεροπλάνα πέταξαν κατά μήκος του ποταμού Αξιού.
Η Ελλάδα έχει αναλάβει την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας στα πλαίσια της Συμφωνίας των Πρεσπών, πριν δηλαδή η μικρή χώρα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θέτοντας έτσι τη Βόρεια Μακεδονία υπό ελληνική στρατιωτική προστασία.
Παράλληλα, χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών, η Βόρεια Μακεδονία απαγκιστρώθηκε από τον τουρκικό στρατιωτικό έλεγχο και ματαιώθηκε ο σχεδιασμός για την εγκατάσταση τουρκικής στρατιωτικής βάσης βόρεια της Θεσσαλονίκης, στην οποία θα αναπτύσσονταν τουρκικά τανκς, επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη που θα απειλούσαν ανά πάσα στιγμή τη συμπρωτεύουσα.
Σημειώνουμε ότι η κοιλάδα του Αξιού, μαζί με αυτή του γειτονικού Στρυμόνα, είναι οι κύριες διαβάσεις από βορρά προς τον ελλαδικό χώρο.
Απ’ αυτές πέρασαν όλοι οι βόρειοι βαρβαρικοί λαοί που εισέβαλαν στην Ελλάδα, από την κοιλάδα του Αξιού εισέβαλαν οι Γερμανοί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, από εκεί είχαν σχέδιο να μπουν και οι Τούρκοι.
Με τη Συμφωνία των Πρεσπών το σχέδιο των Τούρκων για ανοιχτή απειλή στα μετόπισθέν μας, δηλαδή από την κοιλάδα του Αξιού, ματαιώθηκε πλήρως.
Τα αεροσκάφη των ΗΠΑ απογειώθηκαν την Πέμπτη από την πολιτεία της Νότιας Ντακότα πραγματοποιώντας 30 ώρες πτήση χωρίς διακοπή.
Τα αεροπλάνα πέταξαν πάνω από τη Βόρεια Μακεδονία σε υψόμετρο 1.500 μέτρων και η πτήση τους συνοδευόταν από δυνατούς κρότους, σπάζοντας το φράγμα του «ήχου».
Οι 29 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας τον Φεβρουάριο του 2019, το οποίο στη συνέχεια επικυρώθηκε από τα εθνικά κοινοβούλιά τους.
Και επίσημα η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας έγινε το 30ο μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις 27 Μαρτίου, «μιας οικογένειας σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Λίγες μέρες αργότερα η σημαία της Βόρειας Μακεδονίας σηκώθηκε δίπλα στις υπόλοιπες 29 των κρατών – μελών στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και στα υπόλοιπα γραφεία του.