Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κρήτη, Λιβύη, Νότιο Κρητικό Πέλαγος (Λιβυκό), Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,
Η Τουρκία προσεχώς προχωρεί σε σεισμικές έρευνες νοτίως της Κρήτης και τον Ιούλιο αναμένεται να σταλεί στην περιοχή το σεισμογραφικό πλοίο, «Φατίχ», το οποίο θα ενεργεί, υποτίθεται, εκ μέρους της Λιβύης.
Σημειώνεται επίσης, ότι ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, σε παρέμβαση του προ ημερών -μέσω τηλεδιάσκεψης- σε ενεργειακό συνέδριο που έγινε προ ημερών (Turkey Energy Summit) είπε, μεταξύ άλλων, ότι η τουρκική εταιρεία Πετρελαίων ΤΡΑΟ έχει υποβάλλει αίτηση προς την κυβέρνηση της Τρίπολης για την έναρξη σεισμικών ερευνών.
Οι διαδικασίες στην προκειμένη περίπτωση παραπέμπουν σε «σημαδεμένη τράπουλα», καθώς ήδη η αποστολή του ερευνητικού σκάφους θεωρείται δεδομένη από την Τουρκία και η άφιξη του στην περιοχή έχει χρονικά καθοριστεί.
Την ίδια ώρα, είναι προφανές ότι η Άγκυρα θα εφαρμόσει στην περιοχή της Κρήτης το μοντέλο που υιοθέτησε και για περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, όπου ισχυρίζεται πως διενεργεί έρευνες και γεωτρήσεις μετά από άδεια του ψευδοκράτους.
Είναι σαφές από πληροφορίες πως οι έρευνες θα γίνουν στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης, σε θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος.
Θα προβληθεί, ωστόσο, ο ισχυρισμός ότι θα διενεργούνται σε ΑΟΖ της Λιβύης.
Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι αυτή η συμπεριφορά αντανακλά και στις NAVTEX, που εκδίδει.
Η νέα αυτή τακτική επιδιώκει εμπράκτως να διεκδικήσει την επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου και τον απόλυτο επιχειρησιακό έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου.
Όλα κινούνται στη βάση της εφαρμογής του μεγαλεπήβολου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», που αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα της Τουρκίας.