Πιστεύω ότι το σύνθημα «Μένουμε Σπίτι» το αγκάλιασαν, το αντελήφθησαν και το υπηρέτησαν. Ακούγοντας την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα, σκέφτηκα ότι θα του ταίριαζε το «Μένουμε ίδιοι», είπε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, προσθέτοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μοιάζει να αδυνατεί να κάνει αυτοκριτική ή να αναγνωρίζει τα όσα έγιναν.
«Με τη συμπεριφορά αυτή δεν μικραίνετε την κυβέρνηση, εμένα ή την εθνική αντιπροσωπεία, αλλά μικραίνετε τη χώρα» υπογράμμισε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στην πρωτολογία του, σημείωσε δε πως «τίποτα από όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα δεν ήταν αυτονόητα».
«Δεν ήταν αυτονόητο ότι κλείσαμε σχολεία και καταστήματα.
»Δεν ήταν αυτονόητο ότι σε 48 ώρες το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έφτιαξε την εφαρμογή για τα μηνύματα.
»Δεν ήταν αυτονόητο το ψηφιακό άλμα και η άυλη συνταγογράφηση» ανέφερε, προσθέτοντας ότι σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλύτερα, αφού δεν υπήρξε καθυστέρηση στις αποφάσεις.
«Θα δώσω πρώτος τα εύσημα στον ελληνικό λαό, αλλά δεν πρόκειται να δεχθώ ότι η χώρα ήταν στον αυτόματο πιλότο» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Η απάντηση για τεστ, σχολεία, μάσκες
Όλες οι αποφάσεις στηρίζονται στα επιστημονικά δεδομένα και στις εισηγήσεις της αρμόδιας Επιτροπής, σημείωσε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως οι επίσημοι δείκτες αποκαλύπτουν ότι έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε την επιδημία.
Όσον αφορά στα τεστ σημείωσε πως η κυβέρνηση έκανε μία επιλογή να περιμένει λίγο στα τεστ αντισωμάτων.
«Και αποδεικνύεται ότι κάναμε καλά.
»Γιατί σε αρκετές χώρες είδαν πως μεγάλος αριθμός των τεστ δεν ήταν αξιόπιστος.
»Ωστόσο πια είμαστε έτοιμοι για αυτά και για την πρώτη μεγάλη παρτίδα τεστ αντισωμάτων θα γίνει με δωρεά» τόνισε.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό πολύ σύντομα περιμένουμε να έχουμε και πιο αξιόπιστα rapid test.
Για τις μάσκες όπως είπε κρίθηκε ότι δεν πρόκειται για αναγκαίο μέτρο στην πρώτη φάση, ενώ και τώρα είναι αναγκαίο μόνο ως συμπληρωματικό μέτρο.
Όσον αφορά στις ανησυχίες για φαινόμενα στρέβλωσης και αισχροκέρδιεας στην αγορά, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν κρίνεται αναγκαίο να ληφθούν μέτρα, ωστόσο θα υπάρχει συνεχής έλεγχος.
Όπως είπε πολλές ελληνικές εταιρείες προσάρμοσαν σε ταχύτατα την παραγωγή τους, στρεφόμενες στην παραγωγή μασκών, με αποτέλεσμα να υπάρχει επάρκεια, ενώ ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να γίνει χρήση και υφασμάτινου καλύματος.
Στο ζήτημα των σχολείων ο πρωθυπουργός σχολίασε πως είναι διαφορετικό να εκφράζονται διαφωνίες και διαφορετικό να δημιουργείται αίσθημα ανασφάλειας στον κόσμο.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό οι περισσότερες χώρες (η Ιταλία είναι εξαίρεση) έχουν αποφασίσει να ανοίξουν σταδιακά τα σχολεία, γιατί είναι σημαντικό για κοινωνικούς, οικονομικούς και ψυχολογικούς λόγους.
Τόνισε δε πως δεν υποστηρίζεται πια από την πλειονότητα των επιστημόνων η άποψη ότι τα παιδιά είναι επιδημιολογικές βόμβες.
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να μην γίνει κομματική σπέκουλα με το θέμα αυτό και υπογράμμισε πως τα κλειστά σχολεία επιτείνουν τις ανισότητες στην κοινωνία.
Επανέλαβε δε ότι όλα τα μέτρα αποκλιμάκωσης και επιστροφής στην καθημερινότητα θα επανεξετάζονται ανά 15νθημερο.
Το voucher τηλεκατάρτισης
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως τα προγράμματα τηλεκατάρτισης για τους επιστήμονες δεν είχαν την ποιότητα, που θα έπρεπε, αλλά σημείωσε πως η κυβέρνηση αναγνώρισε το λάθος για αυτό και αποφάσισε την κατάργησή τους.
Όπως είπε την αγορά των ΚΕΚ «έτσι την παραλάβαμε και θα κάνουμε διορθώσεις».
Σημείωσε ακόμη πως τα 600 ευρώ δεν ήταν υποκατάστατο εισοδήματος, αλλά εισόδημα.