Διεκόπη μετά τις ολονύχτιες εντατικές συνομιλίες το Eurogroup, στο οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζητούσαν μέτρα και μία «ευρωπαϊκή απάντηση» για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
«Έπειτα από συζητήσεις 16 ωρών πλησιάσαμε σε συμφωνία αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί.
»Διακόπτω το Eurogroup και θα συνεχίσουμε αύριο Πέμπτη» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του συμβουλίου Μάριο Σεντένο.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν, με διακοπές, όλη νύχτα.
Μεγάλο μέρος τους αναλώθηκε σε διαβουλεύσεις μεταξύ του Μάριο Σεντένο και μικρών ομάδων υπουργών για να βρεθεί η χρυσή τομή που θα έπρεπε την κατάληξη σε ένα κοινό ανακοινωθέν.
Οι θέσεις της Ιταλίας –δάνεια από τον ESM, ουσιαστική χωρίς αιρεσιμότητα και ρητή αναφορά στην κοινή έκδοση χρέους– και της Ολλανδίας (όροι μακροοικονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής για ESM, «όχι» στην αμοιβαιοποίηση του χρέους) αποδείχθηκαν αγεφύρωτες.
Ένα προσχέδιο ανακοινωθέντος ανέφερε την πιθανή χρήση «καινοτόμων χρηματοοικονομικών εργαλείων», σύμφωνα με δημοσιογραφικές αναφορές, που η μία πλευρά επέμεινε ότι είναι ανεπαρκής και η άλλη θεώρησε υπερβολικά φιλόδοξη.
Ακόμα και στο ζήτημα του SURE (του προγράμματος επιδότησης εργασίας της Κομισιόν) υπήρξε διχογνωμία, καθώς ορισμένες χώρες ζητούν διασφαλίσεις ότι θα είναι προσωρινό.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση, Ιταλία και Ισπανία με τη στήριξη άλλων 7 χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, υποστήριζαν την έκδοση ευρωομολόγου.
Ήταν σχεδόν βέβαιο πως δεν θα έβγαινε λευκός καπνός από τις διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ.
Μάλιστα όσο περνούσε η ώρα γινόταν όλο και πιο ξεκάθαρο το ναυάγιο, αφού δεν υπήρχε στο τραπέζι ούτε καν προσχέδιο της απόφασης του Eurogroup.
Ότι θα ακολουθούσε ολονύχτιο θρίλερ με τη συμφωνία να μοιάζει να βρίσκεται μακριά επιβεβαιώθηκε μόλις έγινε γνωστή η πρόταση της Γερμανίας για συμβιβαστική λύση.
Όμως όπως ήταν αναμενόμενο βρήκε κατηγορηματικά αντίθετη κυρίως την Ιταλία, η οποία είχε ήδη «πυροβολήσει» την Κομισιόν για την πρόθεση της να δημοσιοποιήσει σήμερα έναν οδικό χάρτη εξόδου της ΕΕ από την καραντίνα, χωρίς να διαβουλευθεί με τις κυβερνήσεις, ειδικά των χωρών που υποφέρουν.
Την ίδια στιγμή αντιδράσεις είχαν πυροδοτηθεί και από την τοποθέτηση της Ολλανδίας για τη χρήση των γραμμών του ESM υπό όρους.
Βασικότερα προβλήματα αποτελούσαν οι εγγυήσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για τις χώρες που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαιά του για την αντιμετώπιση της κρίσης καθώς και οι αναφορές για κάποιου είδους αμοιβαιοποίησης του χρέους.
Η Ιταλία δεν φάνηκε να κάνει πίσω από το αίτημά της να υπάρξει αναφορά για ένα είδους ευρω – ομολογο, ενώ η Ολλανδία και η Γερμανία είχαν επιφυλάξεις.
Η Ισπανία, η οποία μέχρι την τελευταία στιγμή είχε συναχθεί με την Ιταλία για την έκδοση κορωνο – ομολόγου, αποφάσισε να αλλάξει γραμμή και να συνταχθεί με τη Γαλλία η οποία ζητεί, αν και όχι τόσο έντονα, τη δημιουργία ενός ad hoc ταμείου για τις δημόσιες δαπάνες που θα δικαιολογούνται σε κάθε περίπτωση από την κρίση του νέου ιού, φθάνοντας μέχρι και το 3% του ΑΕΠ της ΕΕ το οποίο θα μπορούσε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια μέσω ενός φορέα ειδικού σκοπού (special purpose vehicle – SPV)και στη συνέχεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Κεντρική Κεντρική Τράπεζα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρινό Λε Μερ ανακοίνωσε ότι μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σόλτς καλούν όλα τα κράτη – μέλη να ανταποκριθούν στις εξαιρετικές προκλήσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας.