Η Κίνα προσπαθεί να «ξεπλύνει» τις ευθύνες της, για την παγκόσμια διασπορά της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19, στέλνοντας υγειονομική βοήθεια, τονίζει η Αλεσάντρα Μπόκκι (Alessandra Bocchi) σε άρθρο της στη Wall Street Journal με τίτλο «Η Κινεζική Διπλωματία του Κορωνοϊού».
Η Ιταλία αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα παρακάλεσε να της χορηγηθεί βοήθεια από τις γειτονικές της χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας μάσκες προσώπου για τους ιατρούς και το νοσηλευτικό της προσωπικό που δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, αλλά δεν έτυχε καμίας ανταπόκρισης.
Η Γερμανία ιδιαίτερα προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, στην απαγόρευση εξαγωγής υγειονομικού υλικού στη Ιταλία.
Η Κίνα, ωστόσο, ήταν η πρώτη που έστειλε βοήθεια στην Ιταλία, 30 τόνους ιατρικού και υγειονομικού εξοπλισμού, όπως αναπνευστήρες, ενώ 300 Κινέζοι ιατροί και νοσηλευτές φτάνουν στη χώρα για να συνδράμουν τους εξαντλημένους Ιταλούς συναδέλφους τους.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάιο, του Κινήματος 5 Αστέρων, χαιρέτησε τη βοήθεια της Κίνας ως μια «πράξη αλληλεγγύης», προσθέτοντας ότι η φιλία και η αμοιβαία αλληλεγγύη Ιταλίας και Κίνας έρχεται από παλιά.
Στο σημείο αυτό η Αλεσάντρα Μπόκκι επισημαίνει πως η δήλωση του Λουίτζι ντι Μάιο δεν αποτελεί έκπληξη, επειδή το κόμμα του διατηρεί στενές σχέσεις με το Πεκίνο και θεωρείται ο ισχυρότερος υποστηρικτής της «Νέας Ζώνης του Μεταξιού» που προωθεί η κινεζική κυβέρνηση.
«Οι Ιταλοί, ωστόσο, δεν πρέπει να είναι αφελείς: η Κίνα χρησιμοποιεί τη βοήθεια κατά του κορωνοϊού για να ξεπλύνει την ευθύνη της για την εξάπλωση της παγκόσμιας πανδημίας», υπογραμμίζει η Ιταλίδα αρθρογράφος.
Η ίδια υπενθυμίζει ότι πριν λίγο καιρό, όταν ο κορωνοϊός θέριζε στη Βουχάν της Κίνας, το Βατικανό πρώτο έστειλε 700.000 μάσκες ανθρωπιστική βοήθεια στην Κίνα.
Η ιταλική κυβέρνηση ακολούθησε, στέλνοντας στην Κίνα δύο τόνους υγειονομικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων μασκών προσώπου.
«Τώρα είναι η δική μας σειρά να σας βοηθήσουμε», έγραψε στο Twitter η κινεζική πρεσβεία στη Ρώμη όταν άρχισε ο κορωνοϊός να σκοτώνει στην Ιταλία.
Αυτές όμως η ενέργειες, υποστηρίζει η Αλεσάντρα Μπόκκι, δεν είναι τόσο αλτρουϊστικές όπως ίσως παρουσιάζονται.
Οι περισσότεροι αναπνευστήρες που στάλθηκαν στην Ιταλία είναι της κινεζικής εταιρείας «Mindray», η οποία πουλά τον εξοπλισμό κατασκευής της φθηνότερα από τους ανταγωνιστές της παγκοσμίως.
Οι κινεζικές εταιρείες βλέπουν μια ευκαιρία να αρπάξουν μερίδιο της αγοράς.
Αυτό όμως δεν είναι και τόσο τρομερό, σχολιάζουμε με τη σειρά μας.
Πραγματικά ανησυχητικό είναι ότι η Κίνα επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την πανδημία του κορωνοϊού ως «ήπια ισχύ» (soft power) για να κερδίσει γεωπολιτικό έδαφος και επιρροή.
Η διακήρυξη του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, ότι η χώρα του θα συνεισφέρει με την «ισχύ και σοφία της στην εξασφάλιση της τελικής νίκης ενάντια στην πανδημία», συνδέει αυτή τη στρατηγική ήπιας ισχύος με τη φιλοδοξία του Σι Τζινπίνγκ να οικοδομήσει «μια (παγκόσμια) κοινότητα με ένα κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα».
Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι το εξής: Πώς θα είναι αυτό το παγκόσμιο κοινό μέλλον;
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας προσπάθησε να σιωπήσει όσους αποπειράθηκαν να προειδοποιήσουν για την εμφάνιση του Covid-19.
Ο γιατρός από τη Βουχάν, Li Wenliang, που προσπάθησε να προειδοποιήσει εγκαίρως στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου για πιθανό ξέσπασμα νέας επιδημίας, προσήχθη από τις Αρχές με την κατηγορία ότι διέδιδε ψευδείς ειδήσεις.
Τον τρομοκράτησαν να μη μιλήσει.
Τον Φεβρουάριο ο 33χρονος γιατρός πέθανε από τον ίδιο κορωνοϊό που αποπειράθηκε να αποτρέψει.
Ακτιβιστές και δημοσιογράφοι, που προσπάθησαν να πουν την αλήθεια για την επιδημία, φυλακίστηκαν ή «εξαφανίστηκαν».
Δυτικοί δημοσιογράφοι, που μετέδωσαν ειδήσεις από την επιδημία στη Βουχάν, απελάθηκαν από την Κίνα.
Είναι τουλάχιστον ειρωνικό, σχολιάζει η Αλεσάντρα Μπόκκι, να αντιμετωπίζεται το Πεκίνο ως σωτήρας της Ρώμης.
Τα δυτικά κράτη, προσθέτει η ίδια, οφείλουν να καταστρώσουν ένα σχέδιο αλληλοβοηθείας τους σύντομα.
Αλλιώς, συνεχίζει, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θα αδράξει την ευκαιρία για να παρουσιαστεί ως σωτήρας όχι μόνο της Ιταλίας αλλά όλης της Ευρώπης, ίσως και του κόσμου, καταλήγει.
Σχόλιο TRIBUNE
Το πρωί του Σαββάτου προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αθήνας η βοήθεια 18 τόνων που έστειλε η Κίνα.
Με την Κίνα έχουμε αμοιβαίο σεβασμό ως οι δύο κορυφαίοι αρχαίοι πολιτισμοί, κορυφαίοι διότι είμαστε οι μόνοι πολιτισμοί που παράξαμε φιλοσοφία.
Οι Κινέζοι όταν απευθύνονται στην Ελλάδα μας αποκαλούν «ο άλλος πολιτισμός».
Οι Κινέζοι δεν αναγνωρίζουν άλλο πολιτισμό ισάξιο του δικού τους εκτός του ελληνικού.
Ελληνική και κινεζική φιλοσοφία έχουν πράγματι διατυπώσει πολλά κοινά.
Μεγάλοι Έλληνες φιλόσοφοι κατέληξαν σε κοινές διαπιστώσεις με τους Κινέζους φιλοσόφους.
Αυτά είναι που μας καθιστούν τους δύο κορυφαίους πολιτισμούς.
Εμείς ηγούμαστε του πολιτισμού της Δύσης και η Κίνα της Άπω Ανατολής.
Έχουμε όμως μια μεγάλη και βαθιά διαφορά μεταξύ μας.
Ο ελληνικός πολιτισμός γέννησε τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και την Ισότητα ως ύψιστες αξίες.
Η Κίνα αντιθέτως, επειδή από νωρίς συγκροτήθηκε σε αυτοκρατορία, εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να μετεξελιχθεί σε ένα κράτος Ελευθερίας, Ισότητας και Δημοκρατίας.
Η Κίνα ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι ένα αυταρχικό καθεστώς, γιατί εάν αλλάξει θα χάσει τη συνοχή της και θα καταρρεύσει.
Και η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι, η πρόμαχος της Δημοκρατίας, της Ισότητας και της Ελευθερίας, διότι εάν αλλάξει θα απολέσει την ψυχή της και θα χαθεί.
Ελλάδα και Κίνα μπορούμε με ασφάλεια να συνεχίσουμε να είμαστε στους αιώνες «από μακριά και αγαπημένοι», όπως λέει μια ελληνική παροιμία.
Εάν ερχόμασταν όμως πολύ κοντά δεν είναι καθόλου βέβαιο εάν η παρούσα αγαστή σχέση και ο διαχρονικός αμοιβαίος σεβασμός θα επιβίωναν.
Ο Ελληνισμός -ως κοσμοθεωρία και ως ολόκληρος ο δυτικός πολιτισμός- δεν θα υποκύψει ποτέ σε μια ανατολίτικη δεσποτεία.