«Η Τουρκική ηγεσία χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως υποκατάστατο θερμού επεισοδίου, ως γεωπολιτικό όπλο. Η Νέα Δημοκρατία ήταν απροετοίμαστη και για τα δύο. Εδώ που μας έφθασε ορθά πήρε μέτρα, αλλά αυτά αμφιβάλλουμε αν μπορούν να λύσουν το ζήτημα στα νησιά που διαφέρουν από τον Έβρο», υποστήριξε ο Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στα στελέχη του «ΠΡΑΤΤΩ».
«Ενώπιον μας εξελίσσεται μια σύνθετη και περίπλοκη κρίση που μπορεί να εξελιχθεί και σε κρίση εθνικής ασφάλειας, δικαίου και ηθικής», επεσήμανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, για να προσθέσει ότι «η χώρα μόλις πριν λίγο καιρό βγήκε από την οικονομική-μνημονιακή κρίση και κινδυνεύει να βυθιστεί σε μια νέα πολυσύνθετη κρίση».
Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση είπε ότι «αντιμετώπισε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιπόλαια, χωρίς μελέτη και κατανόηση του τι συμβαίνει.
»Δεν αντιλήφθηκε που το πάει η Τουρκία. Οι επιθέσεις της Νέας Δημοκρατίας σε βάρος της εξωτερικής μας πολιτικής την τύφλωσε και δεν κατάλαβε από τι είχαμε περιφρουρήσει τη χώρα.
»Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου έκανε επικοινωνιακό σόου λέγοντας ότι εκείνη «θα τακτοποιήσει» και «αναπτύξει» τις σχέσεις με την Τουρκία.
»Δεν είχε καταλάβει τον χαρακτήρα της διακυβέρνησης στην Τουρκία και της εξωτερικής της πολιτικής.
»Υποτίμησε την επιθετικότητά της Τουρκίας.
»Προσπάθησε λανθασμένα να την κατευνάσει και στο τέλος δεν μπορούσε να κατανοήσει πώς έφτασε εδώ που έφτασε η χώρα εξαιτίας της γραμμής υποχωρητικότητας του Μαξίμου που ενθάρρυνε την άλλη πλευρά.
»Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καταλάβει ότι η Τουρκία ξεκινά από την αμφισβήτηση των δικαιωμάτων μας, στη συνέχεια προσπαθεί να εξουδετερώσει την χρήση τους και εντέλει να τα εμφανίσει ως δικά της.
»Αυτά έκανε στα Ίμια, στην Κυπριακή ΑΟΖ, αυτό κάνει και με το Τουρκολυβικό μνημόνιο.
»Αντί να κόψει τη φόρα στην κυβέρνηση της Τουρκίας, χασκογελούσε και έλεγε ότι η πολιτική της Τουρκίας δεν παράγει αποτελέσματα και επί μήνες δεν έπαιρνε κανένα μέτρο.
»Όταν άρχισε να καταλαβαίνει, είχε φτάσει πια σε διλήμματα που δεν έπρεπε να αφήσει να οδηγηθεί η χώρα».
Αναφερόμενος στην κρίση στα σύνορά μας, ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι, «όπως στα εθνικά ζητήματα, έτσι και στο προσφυγικό, η κυβέρνηση έδειξε να μην κατανοεί την έκταση, το βάθος, συνολικότερα τη σημασία του προσφυγικού προβλήματος.
»Ένα πρόβλημα ανθρωπιστικό που πρέπει να αντιμετωπίζεται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».
Επιμένουμε, είπε ο Νίκος Κοτζιάς, «ότι το προσφυγικό είναι ένας συνδυασμός ανθρωπισμού και σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, με σαφή αντίληψη και αντιμετώπιση της γεωπολιτικής διάστασης.
»Πολλές πολιτικές δυνάμεις απολυτοποιούν τη μία ή άλλη πλευρά διότι είναι πολιτικά πιο εύκολο και επικοινωνιακά πιο κατανοητό.
»Η πίεση στα σύνορα μας είναι προϊόν πολιτικής επιλογής του Ερντογάν.
»Εκβιάζει την ΕΕ, η οποία μοιάζει να αποδέχεται τις τουρκικές σκοπιμότητες.
»Η ευθύνη της ΕΕ είναι τεράστια. Παρουσιάζεται ως φορέας πλήρους κατανόησης των επεκτατικών σχεδιασμών της Τουρκίας.
»Η Τουρκία χρησιμοποιεί το Προσφυγικό ως υποκατάστατο θερμού επεισοδίου.
»Θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε υποχωρήσεις.
»Έχει μετρήσει τη κυβέρνηση Μητσοτάκη και την έχει βρει λίγη.
»Το χρησιμοποιεί σε βάρος της χώρας, επικαλούμενη, μάλιστα, το Διεθνές Δίκαιο και τον ανθρωπισμό.
»Ποιος; Η χώρα που βομβαρδίζει χωριά μέσα στο ίδιο το έδαφος της.
»Που κρατά ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης στις φυλακές.
»Που παρανόμως έχει εισβάλει σε Ιράκ και Συρία και διεξάγει πόλεμο προκειμένου να κάνει κατοχή εδαφικών ζωνών, όπως έκανε και με την Αλεξανδρέττα.
»Οι πολεμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας είναι μία από τις αιτίες γέννησης του προσφυγικού.
»Η ίδια η κυβέρνηση της επιλέγει να κατευθύνει τους πρόσφυγες στα δικά μας σύνορα.
»Επιδιώκει να πιέσει και να εκθέσει την Ελλάδα, όχι απλά την ελληνική κυβέρνηση», είπε ο Νίκος Κοτζιάς.