Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, πολύ καθαρά πήρε την ακόλουθη θέση εκπροσωπώντας την κυβέρνησή του: «Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τα σύνορα της. (…) Η Ελλάδα έχει τη στήριξη μας σε ό,τι κάνει τόσο εδώ, στον Έβρο, όσο και στο Αιγαίο προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων της».
Επίσκεψη στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου ο αναπληρωτής βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στην Ελλάδα.
«Είμαστε εδώ για να υπογραμμίσουμε τη σταθερή προσήλωσή μας σ’ αυτό το project, σ’ αυτό το λιμάνι, να στηρίξουμε τις αμερικανικές επενδύσεις και να καταδείξουμε την αλληλεγγύη μας στους ανθρώπους της Ελλάδας και της περιοχής σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς» τόνισε, μεταξύ άλλων.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος βρίσκεται στην πόλη του Έβρου από την Παρασκευή, συνοδευόμενος από τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, τον Αμερικανό πρόξενο στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, αλλά και τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή.
«Υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός από την πλευρά των ΗΠΑ γι αυτό το project, για τις ευκαιρίες, για τις προοπτικές να έρθουν εδώ οι αμερικανικές επιχειρήσεις και να επενδύσουν σ’ αυτό το λιμάνι, σ’ αυτή την περιοχή – να εμβαθύνουν τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας τόσο σε εμπορικό επίπεδο όσο και σε στρατηγική βάση» συνέχισε ο Πάλμερ.
Από την πλευρά του, ο Πάιατ υποστήριξε ότι η σημερινή παρουσία των τριών Αμερικανών διπλωματών «είναι μια χειρονομία αλληλεγγύης απέναντι στους ανθρώπους της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στους ανθρώπους του Έβρου, που υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα της πρόσφατης κλιμάκωσης της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα».
Η παρουσία αυτή, όπως συμπλήρωσε, «αντανακλά την ισχυρή στρατηγική προσήλωση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη και την αισιοδοξία μας για τις προοπτικές συνεργασίας, ώστε να ευοδωθεί μια σειρά έργων, όπως η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, για το οποίο υπάρχει ισχυρό αμερικανικό ενδιαφέρον, η υλοποίηση της πλωτής μονάδας αερίου (FSRU), η κατασκευή των αγωγών ΤΑΡ και IGB, και η προοπτική να καταστεί η Αλεξανδρούπολη ένα μεγάλο κέντρο logistics και μεταφόρτωσης για την ευρύτερη περιοχή».
Μάλιστα, τόσο ο κ. Καραμανλής όσο και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του λιμανιού από τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Κώστα Χατζημιχαήλ και Κώστα Χατζηκωνσταντίνου, αντίστοιχα.
Στο μεταξύ, ο Πάλμερ έκανε ειδική μνεία και στις εξελίξεις που αφορούν τη μεταναστευτική κρίση και τα γεγονότα στον Έβρο.
«Η ανεξέλεγκτη μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων που παραπλανήθηκαν ώστε να πιστεύουν ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη είναι ανοιχτός, είναι θεμελιωδώς αποσταθεροποιητική, μη βιώσιμη και πρέπει να αλλάξει» επεσήμανε, χαρακτηριστικά.
Επανέλαβε δε, την αλληλεγγύη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα να επιλυθεί άμεσα η κατάσταση στα σύνορα.
Εξέφρασε μάλιστα, την ευχή η εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας στο Ίντλιμπ να «αποσυμπιέσει κάπως την κατάσταση».
Στο μεταξύ, υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει επιπρόσθετη βοήθεια 108 εκατ. δολαρίων στον ΟΗΕ και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα.
«Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τα σύνορα της.
»Προσωπικά έχω εντυπωσιαστεί από τον επαγγελματισμό των ελληνικών σωμάτων ασφαλείας που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα, με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν μια σειρά από πολύ δύσκολες καταστάσεις.
»Η Ελλάδα έχει τη στήριξη μας σε ό,τι κάνει τόσο εδώ, στον Έβρο, όσο και στο Αιγαίο προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων της» κατέληξε o Αμερικανός αξιωματούχος.