Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δημοσκόπηση: Το 84% των Ελλήνων ανησυχεί για την Τουρκία – Τι λένε για προσφυγικό, κοροναϊό

Δημοσκόπηση: Το 84% των Ελλήνων ανησυχεί για την Τουρκία – Τι λένε για προσφυγικό, κοροναϊό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την υποστήριξη της κοινής γνώμης στα μέτρα φύλαξης των συνόρων στον Έβρο (πάνω από επτά στους 10 ερωτηθέντες), τον απόλυτο διχασμό όσον αφορά τη δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά για τους μετανάστες και πρόσφυγες (46% εξίσου) και την ανησυχία για την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού (4 στους 10 πολίτες – πριν ανακοινωθεί ο μεγάλος αριθμός νέων κρουσμάτων την Πέμπτη) καταδεικνύουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης της PULSE που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Σημειώνεται ότι όσο μεγαλώνει η ηλικία τόσο αυξάνεται και ο φόβος για τη νόσο.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία ενισχύεται κατά 1% συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει 0,5% με την “ψαλίδα” να διαμορφώνεται στο 14%.

Κοροναϊός

Ειδικότερα, στην ερώτηση πόσο ανησυχούν οι πολίτες για τον κορωνοϊό μετά και τα νέα κρούσματα στη χώρα μας συνολικά το 42% των πολιτών απαντά ότι ανησυχεί πολύ (17%), ή αρκετά (25%), το 26% μέτρια, ενώ συνολικά το 26% από λίγο (17%) έως ελάχιστα ή καθόλου (9%). Το 6% των ερωτηθέντων δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Οι νέοι 17 έως 29 ετών απαντούν ότι ανησυχούν από αρκετά έως πολύ από την επιδημία σε ποσοστό 27%, μέτρια απαντά το 24%, λίγο ελάχιστα έως καθόλου το 35%, ενώ το 14% δηλώνω δεν ξέρω δεν/ απαντώ. Οι ερωτώμενοι ηλικίας 30 έως 44 ετών απαντούν ότι ανησυχούν αρκετά έως πολύ σε ποσοστό 39%, μέτρια απαντά το 25%, λίγο ελάχιστα έως καθόλου το 28% ενώ το 8% απαντά δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Στους μεσήλικες 45 έως 59 ετών ανησυχεί από αρκετά έως πολύ το 43%, μέτρια ανησυχεί για την επιδημία το 31%, το 23% δηλώνει ότι ανησυχεί ελάχιστα έως καθόλου, ενώ το 3% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ. Για τις μεγαλύτερες ηλικίες 60 ετών και άνω το 54% ανησυχεί αρκετά έως πολύ, το 27% ανησυχεί μέτρια, λίγο ελάχιστα έως καθόλου απαντά το 17%, ενώ 2% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Το 79% συνολικά των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ξέρει πολύ (42%) έως αρκετά (37%) τα μέτρα προφύλαξης από το νέο κορωνοϊό, το 12% απαντά ότι γνωρίζει τα μέτρα μέτρια, ενώ το 4% δηλώνει ότι γνωρίζει τα μέτρα προφύλαξης λίγο (2%) ή ελάχιστα έως καθόλου (2%). Το 5% των ερωτώμενων δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Προσφυγικό/ ελληνοτουρκικά

Στην ερώτηση πόσο ανησυχούν για το προσφυγικό/ μεταναστευτικό μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις το 83% των ερωτώμενων συνολικά απαντά πολύ (62%) ή αρκετά (21%), το 7% μέτρια, ενώ συνολικά το 5% λίγο (3%) ή ελάχιστα έως καθόλου (2%). Το 5% απαντά δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Για το προσφυγικό/ μεταναστευτικό ανησυχεί αρκετά έως πολύ το 93% των εκλογέων της ΝΔ, 3% των εκλογέων μέτρια, 1% απαντά ότι ανησυχεί λίγο, ελάχιστα ή καθόλου, ενώ 3% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Όσον αφορά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό αρκετά έως πολύ ανησυχεί το 73%, το 13% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αντιδρά μέτρια, το 11% λίγο, ελάχιστα ή καθόλου, ενώ το 3% απαντά δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Για το προσφυγικό/ μεταναστευτικό ανησυχεί αρκετά έως πολύ το 94% των εκλογέων του ΚΙΝΑΛ, 5% των εκλογέων μέτρια, ότι ανησυχεί λίγο ελάχιστα ή καθόλου απαντά το 1%.

Στην ερώτηση πόσο σας ανησυχεί η στάση της Τουρκίας και τα ελληνοτουρκικά θέματα, το 84% συνολικά απαντά πολύ (61%) ή αρκετά (23%), το 6% των ερωτηθέντων απαντά μέτρια, ενώ το 5% συνολικά απαντά λίγο (3%), ή ελάχιστα έως καθόλου (2%).

Στην ερώτηση πόσο σας ανησυχεί η στάση της Τουρκίας και τα ελληνοτουρκικά θέματα, το 84% των ερωτηθέντων απαντά πολύ και αρκετά, και μόλις το 5% απαντά ότι ανησυχεί λίγο, ελάχιστα ή και καθόλου. Στο ίδιο ερώτημα το 92% των εκλογέων της ΝΔ απαντά αρκετά έως πολύ, το 4% μέτρια, ενώ το 4% δηλώνει δεν ξέρω / δεν απαντώ. Το 82% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει αρκετά έως πολύ, το 6% μέτρια, το 9% λίγο ελάχιστα έως καθόλου, ενώ το 3% απαντά δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Αρκετά έως πολύ ανησυχεί και το 91% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, μέτρια για τα ελληνοτουρκικά ανησυχεί το 8%, ενώ το 1% ανησυχεί λίγο ελάχιστα έως καθόλου.

Έβρος και μέτρα φύλαξης

Το 76% συνολικά των ερωτώμενων κρίνει τα μέτρα και τις ενέργειες της κυβέρνησης για τη φύλαξη των συνόρων, στον Έβρο, κινούνται σίγουρα σε σωστή κατεύθυνση (46%) ή μάλλον σε σωστή κατεύθυνση (30%), συνολικά το 18% των ερωτηθέντων απαντά ότι τα μέτρα είναι μάλλον σε λανθασμένη (10%) ή σίγουρα σε λανθασμένη (8%) κατεύθυνση, ενώ 6% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Συνολικά το 46% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι σίγουρα σε σωστή (25%) ή μάλλον σε σωστή κατεύθυνση ενώ το 46% συνολικά δηλώνει ότι οι κλειστές δομές είναι μάλλον σε λανθασμένη κατεύθυνση (20%) ή σίγουρα σε λανθασμένη κατεύθυνση (26%). 8% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Πρόθεση ψήφου/ καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Στην πρόθεση ψήφου το ποσοστό της ΝΔ διαμορφώνεται στο 39% (έναντι 38% της προηγούμενης σφυγμομέτρησης), του ΣΥΡΙΖΑ 25% (έναντι 25,5%), 6,5% σημειώνει το Κίνημα Αλλαγής (σταθερό), 5% το ΚΚΕ (σταθερό), 5,5% καταγράφει η Ελληνική Λύση (έναντι 4,5%), το ΜέΡΑ25 καταγράφει 2,5% (έναντι 3%), 1,5% η ΧΑ (σταθερό), 1% η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 3,5% των ερωτηθέντων ψηφίζουν άλλο (έναντι 4%), το 3% άκυρο/ λευκό/ αποχή (έναντι 3,5% στην προηγούμενη έρευνα) ενώ το 7,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν αναποφάσιστοι/ δεν απαντώ (έναντι 8,5%).

Καταλληλότερο για πρωθυπουργό κρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 45% των ερωτηθέντων (έναντι 44% της προηγούμενης σφυγμομέτρησης), ενώ το 26% κρίνει ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα (το ίδιο ποσοστό με την προηγούμενη έρευνα) με τη διαφορά μεταξύ των δύο ανδρών να φθάνει το 19%. Το 25% απαντά ότι δεν θεωρεί κανέναν από τους δύο καταλληλότερο για πρωθυπουργό (ίδιο ποσοστό με την προηγούμενη έρευνα), ενώ το 4% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Γκένσερ και οι ”Αγάπες εκ του πονηρού”

Πρόσκληση Φάμελλου να γίνει και πάλι θεσμικά ο ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση

Συμφώνησαν Φιντάν και Αλ Γκολάνι στη Δαμασκό: Δεν υπάρχει χώρος για Κούρδους στη Συρία – Το μήνυμα σε Ισραήλ

Η Νίνα Κασιμάτη κατακεραυνώνει τους «αλληλέγγυους» που αποσιωπούν τον βρώμικο ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Γερμανός σοσιαλιστής βουλευτής τουρκικής-κρυπτοελληνικής καταγωγής ζήτησε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...