Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Χαρίτσης, Ελληνικά Νησιά, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Νησιά Αιγαίου, Προοδευτική Συμμαχία, Πρόσφυγες, ΣΥΡΙΖΑ,
Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του προσφυγικού, μακριά από «εθνικιστικές κορώνες και φθηνή πατριδοκαπηλία» επανέλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης, τονίζοντας πως «είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε πλάτη υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες όμως μέχρι σήμερα δεν πληρούνται από την πλευρά της κυβέρνησης».
Μιλώντας στην εφημερίδα «F&M Voice», ο κ. Χαρίτσης δήλωσε πως «η λύση είναι η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και η διεθνοποίηση του ζητήματος» σημειώνοντας πως «η Ν.Δ. δεν διαθέτει σχέδιο», ενώ άσκησε σκληρή κριτική στα περί κλειστών κέντρων, ως λογική «απάνθρωπη, που αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, δημιουργεί πολύ επικίνδυνα και ακροδεξιά αντανακλαστικά στην ελληνική κοινωνία και είναι τελείως αναποτελεσματική».
«Το ίδιο ισχύει, βεβαίως, και για τα όσα εγκληματικά ακούγονται περί αποτροπής στα θαλάσσια σύνορα της χώρας», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην επίσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών στον Έβρο, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «έστησε μια φιέστα χωρίς όμως να λάβει κάποια δέσμευση.
»Οι εταίροι μας περιορίστηκαν σε ευχολόγια και γενικόλογες ευχαριστίες προς την Ελλάδα και σε ένα κονδύλι ύψους 700 εκατ. ευρώ για προσφυγικές δομές.
»Η Ευρώπη αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες της, έτσι η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί μόνη της το προσφυγικό».
Ο κ. Χαρίτσης επανέλαβε την ανάγκη «να ζητήσει η Ελλάδα έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών και, αν δεν επιλυθεί το ζήτημα, να θέσει βέτο.
»Για μία ακόμη φορά ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να θέσει το ζήτημα, ως όφειλε, προς τους Ευρωπαίους ηγέτες».
Τέλος, κατήγγειλε την «πρωτοφανή ένταση, καταστολή και βία, που παραπέμπουν σε μη δημοκρατικά καθεστώτα την οποία βίωσαν από τη Ν.Δ. οι κάτοικοι των νησιών», σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση μετέτρεψε τα νησιά μας σε πεδία μάχης», ενώ «παραμένει άτολμη απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους μας και την Τουρκία και εξαντλεί την αποφασιστικότητά της με περισσή αυταρχικότητα απέναντι σε ευάλωτους ανθρώπους και στις τοπικές κοινωνίες».