Το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 1% και διαμορφώθηκε στο 0,98% γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Ένας από τους λόγους που αυξάνεται η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα είναι ότι τα χρεόγραφα με θετικό επιτόκιο είναι πλέον σπάνια.
Επιπλέον, έχει αυξηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα, χάρη στις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική εξυγίανση, τονίζει το γερμανικό περιοδικό
Η Die Welt σημειώνει επίσης ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που τα ελληνικά ομόλογα χαρακτηρίζονταν «ομόλογα-ούζο», καθώς το επιτόκιό τους έμοιαζε με τους βαθμούς αλκοόλ του ελληνικού ποτού.
Τώρα οι αποδόσεις τους πέφτουν κάτω από το 1%, γεγονός που δείχνει και την απελπισία των αγορών στην αναζήτηση χρεογράφων με θετικό επιτόκιο.
Το «comeback» της μεσογειακής χώρας παίρνει επιπλέον ώθηση από την εκλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αύξησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Η Αθήνα με τη σειρά της θέλει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα για να υποστηρίξει τις τράπεζες να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια, μέσω του προγράμματος «Ηρακλής».
Οι τράπεζες στο μεταξύ επωφελούνται επίσης από το καλό κλίμα το οποίο έχει προκαλέσει ράλι στις μετοχές.
Αν οι οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι βλέπουν το θετικό κλίμα, ανεβάσουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε βαθμό κατάλληλο για επενδύσεις, τότε η Ελλάδα θα επωφεληθεί και από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ τονίζει η Die Welt.
La Repubblica: «Μετά από δέκα χρόνια τελειώνει η Οδύσσεια του χρέους στην Ελλάδα»
«Μετά από δέκα χρόνια τελειώνει η Οδύσσεια του χρέους στην Ελλάδα», γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
«Χρειάστηκαν δέκα χρόνια, το μπαζούκα της ΕΚΤ, τρεις επαναδιαπραγματεύσεις με τους διεθνείς επενδυτές και μία σειρά ιδιαίτερα σκληρών μεταρρυθμίσεων.
»Ένα είδος Οδύσσειας σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, η οποία χθες πέτυχε ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα», υπογραμμίζει η ιταλική εφημερίδα.
Στη συνέχεια, η εφημερίδα σημειώνει:
«Για πρώτη φορά από τότε που έσκασε η χρηματοοικονομική χρήση, η απόδοση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έπεσε κάτω από 1%.
»Κάτι που μέχρι πριν λίγα χρόνια έμοιαζε ασύλληπτο.
»Με επώδυνες πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, η Αθήνα ξαναμπήκε σε σωστή τροχιά.
»Για παράδειγμα, η διαφορά απόδοσης των ελληνικών και γερμανικών ομολόγων χθες έφτασε τις 133 μονάδες.
»Η οποία δεν απέχει πολύ από εκείνη των γερμανικών και ιταλικών δημοσίων ομολόγων με ίδια χρονική διάρκεια».
Και η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore υπογραμμίζει σήμερα ότι «μετά από χρόνια στην κόλαση και ορισμένες περιόδους στο καθαρτήριο, η Ελλάδα κατάφερε να διαβεί τις πύλες του παραδείσου των οφειλετών», αφού «για πρώτη φορά, χθες, τα δεκαετή ομόλογά της έπεσαν κάτω από το όριο απόδοσης του 1%».