Επιχείρηση για γκριζάρισμα της Ελληνικής ΑΟΖ χαρακτηρίζει η κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα» σε πρωτοσέλιδο θέμα της την είσοδο του Ορούτς Ρέις.
Διάπλους – πρόκληση του «Oruc Reis, που άπλωσε καλώδια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μετά τις παράνομες έρευνες στην Κύπρο, το ωκεανογραφικό έπλευσε 200 χλμ. νότια του Καστελόριζου, αργότερα εμφανίστηκαν και δύο πολεμικά πλοία, ενώ η απάντηση του Πολεμικού Ναυτικού ήταν άμεση, τονίζει η εφημερίδα.
Στην 24η μαύρη επέτειο της νύχτας των Ιμίων, της 31ης Ιανουαρίου 1996, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» εισήλθε στην ελληνική ΑΟΖ στο Λύκιο Πέλαγος, στα 200 χιλιόμετρα νότια του Καστελόριζου, στο λεγόμενο «τριεθνές», εκεί, δηλαδή, όπου συναντιούνται οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες Κύπρου και Αιγύπτου με τη μη ανακηρυγμένη ελληνική.
Το τουρκικό σκάφος πραγματοποιούσε έκνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ υπό την προστασία τουρκικών πολεμικών πλοίων και, όπως ειπώθηκε, το… πήρε ο καιρός και βρέθηκε στην ελληνική, ενώ αργότερα άπλωσε δύο καλώδια 8 χιλιομέτρων, χωρίς να είναι βέβαιο εάν λειτούργησε παράλληλα και ηχοβολιστικές συσκευές, ενώ το «Oruc Reis» ακολούθησαν δύο τουρκικές φρεγάτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Oruc Reis» εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα λίγο πριν από τις 2.00 τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου.
Πρόκειται περί αξιοσημείωτης «σύμπτωσης» με τα γεγονότα πριν από 24 χρόνια, όταν οι Τούρκοι «πάτησαν» στη Μεγάλη Ιμια ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου 1996 και ώρα 1.40. Ιδια ημερομηνία, ίδια ώρα, δεν είναι κάτι που περνά απαρατήρητο.
Επίσης, όπως στα Ιμια οι Τούρκοι επιχείρησαν να «γκριζάρουν» θαλάσσια περιοχή στο Ικάριο Πέλαγος, στα Δωδεκάνησα, το ίδιο επιδιώκουν και εδώ, ανεξάρτητα εάν το περιστατικό της Παρασκευής με το «Oruc Reis» αντιμετωπίστηκε ως «παραστράτημα» λόγω καιρού.
Διακηρυγμένος και αδιαμφισβήτητος στόχος των Τούρκων είναι να μην συναντηθούν οι ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, όπως και η ανυπόστατη συμφωνία της Αγκυρας με την Τρίπολη αυτό ακριβώς δηλώνει.