Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Παπανδρέου «βλέπει» κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Παπανδρέου «βλέπει» κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τον κίνδυνο, η σημερινή κατάσταση στη Λιβύη να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την Ανατολική Μεσόγειο επισήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός, παράλληλα σημειώνει πως η αποσταθεροποίηση αυτή θα μπορούσε να ωθήσει νέο κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη.

Τις παράνομες προκλήσεις της Τουρκίας στη περιοχή, επεσήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου, στη παρέμβασή του στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, «η ένταση στην περιοχή δυστυχώς αυξήθηκε πρόσφατα, μετά την υπογραφή μνημονίων μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας.

»Τα μνημόνια αυτά βασίζονται σε ένα quid pro quo.

»Η Τουρκία παρέχει στρατιωτική υποστήριξη έναντι της αποδοχής νέων θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο, παραβιάζοντας την Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

»Η πάγια άλλωστε θέση της Ελλάδας, είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, μέσα από τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών, με προσφυγή αν χρειαστεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», συμπλήρωσε.

Ζήτησε δε από τους Τούρκους κοινοβουλευτικούς, να διαμηνύσουν στην τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες που δυναμιτίζουν αυτό το πνεύμα συνεργασίας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε ακόμη ότι «το μνημόνιο Τουρκίας – κυβέρνησης Τρίπολης για τη δικαιοδοσία των θαλάσσιων ζωνών, παραβλέπει τα συμφέροντα της Ελλάδας και άλλων χωρών της περιοχής», επισημαίνοντας ότι η νομική υπηρεσία του γερμανικού Κοινοβουλίου, απεφάνθη ξεκάθαρα ότι αυτό το μνημόνιο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των άλλων εμπλεκομένων μεσογειακών χωρών, παραβιάζει το εθιμικό Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμιμο.

«Η διεθνής κοινότητα, σημαντικοί περιφερειακοί παράγοντες, η ΕΕ και ακόμα και το διεθνώς αναγνωρισμένο Λιβυκό Κοινοβούλιο, έχουν συνταχθεί με αυτήν τη διαπίστωση», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει ισχυρούς δεσμούς με τη Λιβύη και είναι έτοιμη να συμβάλει στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για να συμβάλει καθοριστικά στην οικοδόμηση ενός πνεύματος συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στην περιοχή, «παρόλα τα θέματα που μας χωρίζουν, όπως το Κυπριακό».

«Μόνο μέσα από κοινές προσπάθειες μπορεί να βοηθηθεί ο λιβυκός λαός και να βρεθούν ειρηνικές λύσεις, να υποστηριχθούν οι πρόσφυγες, να υπάρξει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και τελικά, να προστατευθούν οι ίδιες οι ευρωπαϊκές αξίες», κατέληξε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση MRB: Στο ναδίρ η ΝΔ με μόλις 22,9% – Το 52,2% θέλει συνεργασία κομμάτων Κεντροαριστεράς

Νίκος Ανδρουλάκης στο TikTok: Θα πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι το σκάνδαλο των email;

Ανδρουλάκης: Επιμένει για επιβολή έκτακτης φορολόγησης στις τράπεζες – Αλαζόνας ο Κ. Μητσοτάκης

Αλ Γκολάνι: Η νίκη των τζιχαντιστών στη Συρία είναι και νίκη των Τούρκων – Η δυτ. Συρία τουρκικό προτεκτοράτο

Αμερικανοί γερουσιαστές απειλούν την Τουρκία με κυρώσεις – Ζητούν κατάπαυση πυρός με τους Κούρδους στη Συρία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...