Όλο και διευρύνεται η λίστα των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που όπως μαθαίνουμε θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο προσεχές ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Μετά και τη χθεσινή υπερψήφιση του Προϋπολογισμού για το έτος 2020 ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου και το επιτελείο του ρίχνουν πλέον όλο το βάρος στο επικείμενο υπερατλαντικό ταξίδι αφού η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο έχει αποκτήσει ειδικό βάρος μετά και τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις.
Άλλωστε σε αυτές αναφέρθηκε χθες από το βήμα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου και ο κ. Μητσοτάκης, εκθειάζοντας τη στάση που τηρεί η Ουάσιγκτον έναντι του συμφώνου που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την χαρακτήρισε «προκλητική», προσθέτοντας ότι δεν προάγει την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.
Πλέον κρίνεται σκόπιμο (κατά πολλούς και επιβεβλημένο) να μεταβεί η ελληνική αποστολή στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού με διευρυμένη σύνθεση, οπότε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ήδη έχουν ειδοποιηθεί να ετοιμάζουν βαλίτσες ώστε να συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης Στέλιος Πέτσας και αρκετοί συνεργάτες από το πρωθυπουργικό γραφείο.
Είναι πολύ πιθανό πάντως μέχρι τις 7 Ιανουαρίου που ο πρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο, να διευρυνθεί η σύνθεση, χωρίς να αποκλείεται για παράδειγμα να μεταβεί και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Πάντως από τα μέχρι στιγμής σίγουρα ονόματα υπουργών που προαναφέραμε καταλαβαίνει κανείς και την ατζέντα των θεμάτων που θα κουβεντιαστούν στη διευρυμένη σύσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τη συζήτηση μεταξύ Τραμπ και Μητσοτάκη στο Οβάλ Γραφείο.
Επί τάπητος θα τεθούν τα ζητήματα ενέργειας και η πορεία της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, οι θρησκευτικές ελευθερίες σε συνδυασμό με την έλευση προσφύγων και μεταναστών από την ανατολική πλευρά του Αιγαίου προς τη χώρα μας αλλά και η πιθανή παρείσφρηση ακόμη και τρομοκρατών του ISIS, η ανάπτυξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) στην Ελλάδα (όπου οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν να εμπλακούν κινεζικοί κολοσσοί τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού) και βέβαια οι γεωπολιτικές σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων που αλλάζουν συνεχώς τα τελευταία χρόνια.
Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου εκτός από τις συναντήσεις με τους Αμερικανούς ομολόγους τους θα βρεθούν και σε εκδηλώσεις της ομογένειας καθώς θα είναι η πρώτη φορά που κυβερνητικά στελέχη από την Ελλάδα θα απευθυνθούν διά ζώσης στους ομογενείς μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που παρέχει το δικαίωμα σε όσους έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό να μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο που διαμένουν αυτή τη στιγμή.