Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Κύπρος, Λιβύη, Μέγαρο Μαξίμου, Σύνοδος Κορυφής, Τουρκία,
Ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, καθώς η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στο κείμενο των συμπερασμάτων ήταν ξεκάθαρη και σαφής.
Άλλωστε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε, μετά το πέρας της συνόδου, έστειλε σαφές μήνυμα για την επόμενη ημέρα.
Μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης παρότι ο κ. Μητσοτάκης διαπίστωσε νευρικότητα στη συμπεριφορά της Άγκυρας.
Η ΕΕ τονίζει ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομες ενέργειες.
Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρέχει απόλυτη στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Το αν το ξεκάθαρο μήνυμα των Ευρωπαίων ηγετών θα φτάσει στην Τουρκία είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία, αλλά σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ότι «είναι σαφέστατη η απόλυτη διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας».
Συμπερασματικά, στη κυβέρνηση θεωρούν ότι από την Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός πήρε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και η επόμενη ημέρα βρίσκει την Τουρκία σε ακόμα πιο δύσκολη θέση.
Παράλληλα στην κυβέρνηση είναι ικανοποιημένοι και με τη συζήτηση που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής για την κλιματική αλλαγή, ενώ υπάρχει αισιοδοξία για την άντληση των αναγκαίων πόρων από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για τη στήριξη των περιοχών που αναμένεται να πληγούν στον τομέα της απασχόλησης από την αναπόφευκτη αλλαγή του καινούργιου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης, όπως πρωτίστως η Δυτική Μακεδονία αλλά και η Πελοπόννησος.