Διαβάστε σχετικά για Αμερικανική Πρεσβεία, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Διπλωματικό Σώμα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέφρι Πάιατ, Τουρκία,
Παλικάρι ο Τζέφρι Πάιατ, πολύ καθαρά δήλωσε ότι τα νησιά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο έχουν θαλάσσιες ζώνες, εκφράζοντας έτσι και την επίσημη θέση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τα κατοικημένα νησιά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και την διεθνή πρακτική «έχουν ίσα δικαιώματα με το ηπειρωτικό έδαφος» ξεκαθάρισε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ μιλώντας σε δημοσιογράφους και αποτυπώνοντας την νομική κρίση των ΗΠΑ σε σχέση με το μνημόνιο Άγκυρας- Τρίπολης, μετά και την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία «προκλητική».
Ο κ. Πάιατ τόνισε ότι η θέση της τουρκικής κυβέρνησης για τα θαλάσσιες ζώνες διαφέρει με την ανάλυση των ΗΠΑ για τα νησιά και διαμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον λέει «όχι» σε μονομερείς δηλώσεις που αγνοούν άλλα επηρεαζόμενα κράτη, εν προκειμένω την Ελλάδα και την Αίγυπτο.
Επανέλαβε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν η Ανατολική Μεσόγειος να είναι θάλασσα συνεργασίας και για αυτό στηρίζουν εξάλλου και τη συνεργασία Ελλάδας- Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα.
Στις 3 Δεκεμβρίου, στο περιθώριο Συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Πάιατ, αν και ακόμη τότε δεν ήταν γνωστό το κείμενο της συμφωνίας, είχε εξαρχής εκτιμήσει ότι «υπάρχει ξεκάθαρη υποχώρηση από την κατάσταση σταθερότητας».
Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Αμερικανός πρέσβης είχε συναντηθεί την Τρίτη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και της συνάντησης του με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου, και είχε στη συνέχεια με νόημα υπογραμμίσει τη σημασία της Ελλάδας στους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή.