Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES), Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Λιβύη, Προοδευτική Συμμαχία, Σύνοδος Κορυφής, ΣΥΡΙΖΑ, Τουρκία,
«Καθαρές δηλώσεις αλλά και κυρώσεις τώρα στην Τουρκία, για να μη χρειάζονται αύριο δράσεις πέραν της διπλωματίας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στις Βρυξέλλες.
«Σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις και δυσκολίες για την Ευρώπη, θεωρώ αναγκαία όσο ποτέ την κοινή δράση, τη συνεννόηση, τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης.
«Και με την ευκαιρία, θα ήθελα να εκφράσω σήμερα την υποστήριξή μου και τις ευχές μου για ένα καλό αποτέλεσμα για τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν στις εκλογές της Μεγάλης Βρετανίας, που είναι απέναντι σε μια συντηρητική παράταξη, της οποίας ηγείται ένας πολιτικός που έπαιξε ένα καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό το ρεύμα το αντιευρωπαϊκό, το λαϊκιστικό, που έχει οδηγήσει τη Μεγάλη Βρετανία σε ένα μεγάλο αδιέξοδο.
»Σήμερα, ωστόσο, βρίσκομαι στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών με βασικό στόχο να πείσω τους μέχρι πρότινος συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν και οι καθαρές δηλώσεις, αλλά πέραν των δηλώσεων καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο, να προχωρήσουμε και σε απαραίτητα μέτρα, σε κυρώσεις, που ενδεχομένως θα αναγκάσουν την Τουρκία να σκεφτεί τις συνέπειες αυτής της πολιτικής.
»Και θα προσπαθήσω να τους πείσω, καθώς γνωρίζουν, επί τεσσεράμισι χρόνια ως πρωθυπουργός πόσο ενεργά προσπάθησα να οικοδομήσω μια θετική ατζέντα συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία.
»Ο στόχος μας, λοιπόν, είναι η ειρήνη και η συνεργασία.
»Αλλά ειρήνη και συνεργασία μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσα από την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου.
»Και το μήνυμα προς την Τουρκία πρέπει να ‘ναι καθαρό.
»Τώρα, λοιπόν, δηλώσεις καθαρές, αλλά και κυρώσεις, ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο αύριο να χρειάζονται δράσεις πέραν της διπλωματίας για να προστατεύσουμε το Διεθνές Δίκαιο.
»Αυτό πρέπει να αποφύγουμε και η ΕΕ πρέπει να σταθεί αρωγός στην Ελλάδα και στην Κύπρο».