Βόμβες εξαπέλυσε ο Εισαγγελέας Γιάννης Αγγελής κατά την κατάθεσή του στην Προανακριτική, χαρακτηρίζοντας σύμφωνα με πληροφορίες παράνομες τις αρχειοθετήσεις του σκέλους της υπόθεσης που αφορά τους 7 πολιτικούς.
Ο κ. Αγγελής, προέβη σε παραδοχές, επανέφερε το όνομα του πρώην Υπουργού, Μιχάλη Καλογήρου ως ενήμερο από τον ίδιο για σειρά λαθών αλλά υπέπεσε και σε σωρεία αντιφάσεων για τους χειρισμούς του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση.
Μάλιστα, σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, για το κατά πόσο υπάρχει ευθύνη πολιτικών προσώπων για το σκάνδαλο Novartis, ο κ. Αγγελής φέρεται να απάντησε πως «ναι, μπορεί να υπάρχει. Ψάξτε».
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, τόνισε πως «μόνο το 10% της υπόθεσης Novartis είναι πάνω από το νερό.
»Το 90% είναι κάτω από το νερό και δεν φαίνεται.
»Ψάξτε κάτω από το νερό. Όσο ψάχνετε και βάζετε το χέρι σας κάτω από το νερό θα βρίσκετε το 90%».
Έδωσαν λογαριασμό πολιτικού
Ο κ. Αγγελής τόνισε παράλληλα ότι το FBI στο πολυσυζητημένο «ταξίδι της Βιέννης» έδωσε στους Έλληνες εισαγγελείς στοιχεία για τραπεζικό λογαριασμό.
Ο πρώην επόπτης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, στον οποίο ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στήριξαν το αφήγημα της σκευωρίας έναντι του σκανδάλου Novartis, έκρινε παράνομες τις αρχειοθετήσεις που έγιναν για 7 εκ των 10 πολιτικών προσώπων που αναφέρονται στη δικογραφία Novartis.
«Πρέπει να δούμε ποιες υποθέσεις πήγαν παράνομα στο αρχείο.
»Όλες οι αρχειοθετήσεις της εισαγγελίας Διαφθοράς είναι παράτυπες.
»Οι υποθέσεις που έχουν πάει στο αρχείο δεν έχουν ελεγχθεί από κανέναν παρά μόνο από την Εισαγγελέα Διαφθοράς.
»Με άλλα λόγια ο παπάς ευλογά τα γένια του.
»Εγώ είχα πει στην κυρία Δημητρίου να ελέγξουμε μερικές απ’ αυτές τις υποθέσεις γιατί πάρα πολλά ακούστηκαν και αυτή μου η πρόταση θορύβησε όπως φαίνεται πολλούς» είπε μεταξύ άλλων ο μάρτυρας, με την επισήμανση αυτή αλλάζει άρδην το σκηνικό, αφού κρίνει -κατά τα φαινόμενα- ότι πρέπει να διεξαχθεί περαιτέρω διερεύνηση των στοιχείων.
Όπως, φέρεται να είπε στη συνέχεια ο κ. Αγγελής, ο Ρασπούτιν υπήρχε και είχε δώσει εντολές να ασκηθεί δίωξη σε τρία πολιτικά πρόσωπα, αναφερόμενος στον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Μάριο Σαλμά και τον Άδωνη Γεωργιάδη.
Επίσης, είπε πως «εγώ ποτέ και πουθενά δεν έχω κατονομάσει τον Παπαγγελόπουλο ως Ρασπούτιν».
Ραγκούσης: Δεν ασκήθηκαν όμως διώξεις σε τρία πολικά πρόσωπα. Άρα;
Αγγελής: Οι δύο μπήκαν στο αρχείο επειδή αντέδρασα εγώ.
Ραγκούσης: Του Γεωργιάδη όμως δεν έχει μπει στο αρχείο.
Αγγελής: [Σιωπή]
Ενδιαφέρον όμως έχουν και οι αναφορές του στη συνάντηση με τον εκπρόσωπο του FBI.
«Ο εκπρόσωπος του FBI μου είπε ότι δεν θεωρώ ότι υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων» σημείωσε αρχικά ο Γ. Αγγελής, όμως μετά από λίγο ανέφερε:
«Ρώτησα τον εκπρόσωπο του FBI : «τότε γιατί μας στείλατε δύο έγγραφα και μας λέτε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις πληροφορίες σας κατά πολιτικών;»
Ο εκπρόσωπος του FBI μου είπε, πρόσθεσε :«αυτοί από την Αμερική γνωρίζουν. Εγώ δεν ξέρω κάτι επί της ουσίας για το αν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων».
Μέσα σε λίγα λεπτά, δηλαδή, υποστήριξε δύο αντιφατικές εκδοχές για τα στοιχεία που είχε το FBI και δεν έφτασαν στις ελληνικές αρχές, επειδή ο ίδιος αρνήθηκε να τα παραλάβει.
Διώξτε τη Τουλουπάκη
Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο Ι. Αγγελής ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες:
«Απορώ γιατί η κα Τουλουπάκη παραμένει σε αυτή την υπόθεση.
»Από την πρώτη στιγμή λέω οτι «αν θέλετε να βρείτε άκρη στην υπόθεση Νοβάρτις, Διώξτε την κυρία Τουλουπάκη». Είναι ανεπαρκής.
»Το έλεγα πολυ πριν της ανανεώσουν τη θητεία της. Το έγραψα σε υπόμνημά μου με στοιχεία.
»Απέκρυψαν όμως από το Συμβούλιο τα στοιχεία εναντίον της και ανανεώθηκε η θητεία.
»Το μόνο που έχει κάνει η Τουλουπάκη στη Νοβάρτις είναι μια τρύπα στο νερό».
Εξιστορώντας τα όσα έγιναν μετά τη συνάντηση με τους Αμερικανούς εισαγγελείς στη Βιέννη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αγγελής φέρεται να είπε:
«Πήγαμε στον Καλογήρου [σ.σ. τότε υπουργό Δικαιοσύνης]. Συμφώνησε με την αποπομπή Τουλουπάκη και μου είπε ότι θα ενημερώσει τον από πάνω, καθώς αυτός έπρεπε να το εγκρίνει.
»Ποιος είναι ο από πάνω; Η απάντηση είναι, ο πρώην πρωθυπουργός.
»Ο κ. Τζανακόπουλος, διαβεβαίωνε τον πρωθυπουργό πως μια τέτοια αποπομπή θα ήταν η καταστροφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
»Περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα την αποπομπή της κ. Τουλουπάκη, που ποτέ δεν ήρθε.
»Η κ. Παπασπύρου μας είπε πως ο πρωθυπουργός είναι σε δίλημμα: Είτε να ακούσει τον “Ρασπούτιν”, που του λέει πως με τη στρατηγική των διώξεων θα κερδίσουμε τις εκλογές, είτε να διώξει την κ. Τουλουπάκη».
Συνεχίζοντας τα πυρά του κατά της κ. Τουλουπάκη, ο κ. Αγγελής φέρεται να κατέθεσε πως η εισαγγελέας διαφθοράς, «δεν ήταν μόνη της. Δεν Δεν θα μπορούσε να παραβεί τις εντολές. Υπήρχε κάποιος άλλος.
»Η ίδια έκανε ενέργειες για να καλύψει παράνομες αποφυλακίσεις.
»Αγνοούσε εμένα και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διότι την κάλυπτε ο Ρασπούτιν.
»Όταν ζορίσαμε την Τουλουπάκη, εκείνη έκλαιγε.
»Αυτό έκανε όταν ζοριζόταν. “Θα μας βάλεις φυλακή. Το έχεις καταλάβει;” αυτό της λέγαμε.
»Εάν δεν είχα αντιδράσει θα είχε ασκηθεί ποινική δίωξη τουλάχιστον κατά Λοβέρδου, Γεωργιάδη και Σαλμά.
»Η Τουλουπάκη ήθελε να ασκήσει ποινική δίωξη πριν τις εκλογές.
»Ο Ρασπούτιν με την Τουλουπάκη επικοινώνησε – όπως μου είπε η Δημητρίου – δια μέσω της εισαγγελέως πρωτοδικών».
«Αυτό είναι δουλειά του Ρασπούτιν μου είπε η εισαγγελέας Δημητρίου, όταν την ρώτησα για το ψευδές δημοσίευμα με το στικάκι που τάχα αρνήθηκα να παραλάβω.
»Και ακόμη μου είχε πει ότι ο Ρασπούτιν έχει το ένα το πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο στη Νέα Δημοκρατία.
»Γιατί θέλει να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές», φέρεται να κατέθεσε επίσης.
»Ο ίδιος πάντως φέρεται να αρνήθηκε να κατονομάσει τον «Ρασπούτιν», αν και όπως φέρεται να υποστήριξε σύμφωνα με πληροφορίες, ξέρει ποιος είναι:
«Το ξέρω το όνομα του προσώπου όμως δεν το λέω. Ήταν μέλος της κυβέρνησης και είχε παρέμβαση στη δικαιοσύνη.
»Δεν θα βγάλω εγώ το φίδι από την τρύπα. Φοβάμαι ότι θα με ταράξει στις μηνύσεις».
Η πρώτη άτυπη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Η πολυδιαφημιζόμενη κατάθεση Αγγελή όπου πάνω της στηρίχθηκε το αφήγημα της ΝΔ περί σκευωρίας γίνεται μπούμερανγκ για τους πραγματικούς σκευωρούς αυτής της υπόθεσης που θέλουν να ρίξουν σκοτάδι στο τεράστιο σκάνδαλο Novartis.
Έτσι ο κ. Αγγελής μετά από επίμονες ερωτήσεις μελών της προανακριτικής παραδέχτηκε ότι στη συνάντηση της Βιέννης το FBI έδωσε λογαριασμό Έλληνα πολιτικού στην Ελβετία.
Αρνήθηκε να κατονομάσει τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τονίζοντας μάλιστα ότι «εγώ ποτέ και πουθενά δεν έχω κατονομάσει τον κ. Παπαγγελόπουλο ως Ρασπούτιν».
Παραδέχτηκε επίσης, ότι μόνο το 10% του σκανδάλου Novartis είναι πάνω από το «νερό» και παρότρυνε τα μέλη της προανακριτικής να ψάξουν να βρουν το υπόλοιπο 90%.
Ομολόγησε δε τις συστάσεις του προς την εισαγγελέα Διαφθοράς να μην κάνει έρευνα στο σπίτι του κ. Στουρνάρα επειδή αυτός είναι αξιωματούχος.
Πέρα από τις αλήθειες που αναγκάστηκε να πει, είπε και ένα προφανές ψέμα.
Ότι ένας Υπουργός ή ένας Πρωθυπουργός μπορούσε να αντικαταστήσει μια εισαγγελέα όταν ο ίδιος ως ανώτατος δικαστικός λειτουργός γνωρίζει ότι την κ. Τουλουπάκη την όρισε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Επίσης, θα πρέπει να μας εξηγήσει γιατί δεν έστειλε ποτέ σχετικές αναφορές.
Στο μεταξύ, με την ολοκλήρωση της κατάθεσής του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη σκευωρία Novartis o αντεισαγγελέας του Αρειου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής δήλωσε στους δημοσιογράφους:
«Δεν θα βγάλω εγώ το φίδι από την τρύπα. Υπήρχε εποπτεύουσα πάνω από εμένα, η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κυρία Δημητρίου.
»Καλέστε την να σας να το πει και εκείνη και τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Καλογήρου.
»Και να ‘ρθω εγώ να το επιβεβαιώσω. Είναι μία βρώμικη υπόθεση, με πολιτικές και και δικαστικές διαστάσεις».