Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Επαγγελματίας πατριδοκάπηλος ο Σαμαράς – Άφησε καμένη γη και παγίδα χρεοκοπίας

Τσίπρας: Επαγγελματίας πατριδοκάπηλος ο Σαμαράς – Άφησε καμένη γη και παγίδα χρεοκοπίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με εκτενείς αναφορές στα ελληνοτουρκικά μετά την πρόσφατη «ανυπόστατη», όπως χαρακτήρισε, συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, αλλά στη στάση της κυβέρνησης στο θέμα αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Δέλτα Τηλεόραση κατά την περιοδεία του στην Αλεξανδούπολη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Δέλτα» της Αλεξανδρούπολης, απέρριψε το δόγμα κατευνασμού που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέναντι στην Τουρκία και εξέφρασε την άποψη ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει τη συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων, ενώ στηλίτευσε την «αδράνεια» της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως εδώ και πέντε μήνες δεν έχει επιμείνει στο θέμα ενεργοποίησης αλλά και επέκτασης των κυρώσεων στην Τουρκία για τις «παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ» αλλά «και για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα» και κατέληξε ότι «δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες εκείνες διεργασίες προκειμένου να αποτραπεί αυτή η στρατηγική της κλιμάκωσης της έντασης».

Αναλυτικότερα σε ότι αφορά στη στάση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη εθνικά θέματα και το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας είπε:

«Ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε της εκλογές αξιοποιώντας την ακραία ρητορική την ιδεοληψία του Σαμαρά. Και στα εθνικά θέματα και στο προσφυγικό».

«Ο Σαμαράς κάνει καριέρα πατρηδοκάπηλου»

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά για «απεμπλοκή» από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «επειδή βρισκόμαστε σε μια περίοδο έντονων ανακατατάξεων και έντασης, το αν η χώρα μας μπορεί να εγγυηθεί ή όχι τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι κρίσιμο ζήτημα.

»Σε αυτά τα θέματα δεν μπορούμε να παίζουμε», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε σχολιάζοντας την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού: «Ο Σαμαράς μπορεί να λέει τα δικά του.

»Για να θρέψει το κοινό του. Αυτή ήταν η καριέρα του από τότε που ξεκίνησε. Πατριδοκαπηλία ήτανε.

»Αλλά ξέρετε κάτι; Η ιστορία της χώρας είναι γνωστή σε όλους μας.

»Όταν οι πατριδοκάπηλοι και οι δήθεν εθνικόφρονες αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης και διαχείριση των εθνικών θεμάτων, οδηγούμαστε σε τραγωδίες.

»Όπως οδηγηθήκαμε και στην Κύπρο.

»Και αυτοί οι πατριδοκάπηλοι που ξέρουν να κάνουν τα κοκοράκια άλλες φορές, όταν δεν έχουν την ευθύνη, όταν αναλαμβάνουν την ευθύνη είναι οι πιο ενδοτικοί απ’ όλους».

Ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτό το σημείο έθεσε το εξής ερώτημα:

«Είναι τυχαίο που δεν συνέβη με εμάς στην κυβέρνηση;» και απάντησε «δεν είναι τυχαίο».

Αναφέρθηκε, δε, στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Τουρκία, αλλά και τον ευρύτερο γεωπολιτικό ρόλο της χώρας υπογράμμισε:

«Εμείς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή μας, τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, τον διαχειριστήκαμε με σχέδιο, με εθνικό σχεδιασμό, με πολύ μεγάλη προσοχή και καταφέραμε να αναβαθμίσουμε τον ρόλο και την παρουσία της Ελλάδας στην περιοχή.

»Καταφέραμε με μια σειρά τριμερών στρατηγικών σχέσεων, τριμερούς στρατηγικής συνεργασίας της Ελλάδας, της Κύπρου με το Ισραήλ, της Ελλάδας, της Κύπρου με την Αίγυπτο, της Ελλάδας, της Κύπρου με την Ιορδανία, να δημιουργήσουμε μια δυναμική στην περιοχή, η οποία έφερνε σε δύσκολη θέση τη γειτονική χώρα την Τουρκία, διότι αναδείκνυε με βάση το Διεθνές Δίκαιο ότι εδώ υπάρχουν συμμαχίες που δεν επιτρέπουν στην Τουρκία να επιβάλει τους δικούς της όρους».

«Η κυβέρνηση δεν αγωνίστηκε για να εφαρμοστούν οι κυρώσεις»

Υπενθύμισε τα γεγονότα των προηγούμενων μηνών, ως εξής:

«Όταν η Τουρκία άρχισε να έχει μια συμπεριφορά εξόχως επιθετική και να έχει μια συμπεριφορά παραβατική με πολεμικά πλοία και γεωτρύπανα εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, η ελληνική κυβέρνηση τότε, και στην ΕΕ το ‘18 πήρε μια απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η οποία ήταν κόλαφος για την Τουρκία, αλλά και προχώρησε το ‘19, στο τελευταίο Συμβούλιο στο οποίο συμμετείχα ως πρωθυπουργός, να πάρουμε μια απόφαση για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας».

«Είδατε αυτούς τους πέντε μήνες, η διάδοχος της κυβέρνησής μου να αγωνίζεται ποτέ αυτές οι κυρώσεις να εφαρμοστούν;», αναρωτήθηκε και σχολίασε σχετικά:

«Εμένα με κατηγορήσανε μάλιστα, όταν μέσα από την ανησυχία μας, τον Ιούνιο, γι’ αυτή την παραβατική συμπεριφορά, συγκάλεσα ένα Σάββατο εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ και μου έκανε κριτική τότε ο Μητσοτάκης γιατί, λέει, καλούν το ΚΥΣΕΑ Σάββατο.

»Λες και το Σάββατο πρέπει να κάνουμε αργία, να πηγαίνουμε στις παραλίες. Από τότε που εξελέγη μέχρι σήμερα, κανείς δεν ασχολείται».

«Περάσαμε στο δόγμα της αδράνειας»

Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ επί δικής του κυβέρνησης η Ελλάδα ανέπτυσσε στρατηγική ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, «περάσαμε στο δόγμα της αδράνειας και στο δόγμα του κατευνασμού των γειτόνων μας. Κατευνασμού, γιατί;

Γιατί έχουνε την αίσθηση ότι εάν σταματήσουμε να θέτουμε εμείς, φραστικά, την καταδίκη μας γι’ αυτές τις ενέργειες, αν σταματήσουμε εμείς να ενεργούμε προκειμένου να δημιουργήσουμε συμμαχίες, αν δεν τους ενοχλούμε με δυο λόγια, θα είναι πιο διαλλακτικοί στο προσφυγικό και δεν θα φέρνουν περισσότερες ροές», είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «αυτή η πολιτική του κατευνασμού είναι πολιτική καταδικασμένη να αποτύχει.

Διπλά να αποτύχει: και σε ότι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, και σε ότι αφορά το προσφυγικό».Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως «η Τουρκία δεν θα σταματήσει να έχει αυτή τη στρατηγική», και άρα εξέφρασε την άποψη ότι «η χώρα θα πρέπει να συμφωνήσει σε μια εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, θα πρέπει ο πρωθυπουργός να ζητήσει τη συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων απέναντι σε αυτό.

»Θα πρέπει, όμως, να σταματήσει να κινείται με επικοινωνιακούς όρους και κυρίως θα πρέπει να ζητήσει από τις δυνάμεις εκείνες που έχουν επιρροή, όχι στην Τουρκία πια, αλλά στη Λιβύη, να δράσουν ώστε να ακυρώσουν στην πράξη αυτή την ανυπόστατη νομικά συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία, η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, διότι θεωρεί ότι ένα νησί όπως η Κρήτη, ένα πολύ μεγάλο δηλαδή νησί, από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, δεν έχει δικαίωμα σε ΑΟΖ. Αυτό είναι πρωτοφανές».

Ως εκ τούτου επανέλαβε τα εξής: «Νομίζω αυτή θα πρέπει να είναι η απάντησή μας, όχι η πολιτική του κατευνασμού, όχι αυτή η πρωτοφανής έλλειψη στρατηγικής, όχι η πολιτική της αδράνειας και της παρακολούθησης των γεγονότων πίσω από τη σκιά των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων».

«Αυτό που λέει ο Σαμαράς είναι ολέθριο για τη χώρα»

Κληθείς να σχολιάσει ανησυχίες που εξέφρασε σε ότι αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε: «κ. Σαμαράς δεν ανήκει σε αυτούς που έχουν ανησυχία, είναι επαγγελματίας πατριδοκάπηλος.

»Κάνει καριέρα ανησυχώντας στα εθνικά θέματα». Συμπλήρωσε, δε: «Ο κ. Σαμαράς λέει τα δικά του.

»Λέει ότι πρέπει να επιμείνουμε στη μη εφαρμογή της. Αυτό που λέει ο κ. Σαμαράς είναι ολέθριο για τη χώρα.

»Και λέω ότι είναι ολέθριο επειδή θα δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης και στον Βορρά».

Σε αυτό το σημείο κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να τοποθετηθεί καθαρά σε όσα ανέφερε ο κ. Σαμαράς, γιατί όπως είπε στα θέματα αυτά δεν μπορείς να πατάς σε δύο βάρκες.

Ερωτηθείς για το αν άφησε ναρκοθετημένη γη όπως είπε ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι «αυτό μόνο ο Σαμαράς είχε το θράσος να το πει, δεν τόλμησε να το πει κανένας άλλος, ούτε ο κ. Μητσοτάκης το είπε, ούτε κανένας».

Ακόμα σχολίασε λέγοντας για τον πρώην πρωθυπουργό ότι «γυρίζει ο εγκληματίας στον τόπο του εγκλήματος, επειδή αυτός άφησε και ναρκοθετημένη και καμμένη γη και παγίδα χρεωκοπίας».

«Μας έλεγε ότι δίνουμε ψίχουλα»

Κληθείς να απαντήσει για την κοινωνική πολιτική του κ. Μητσοτάκη είπε: «Αν δείτε από τις βασικές επιλογές που έχει κάνει μετά τις εκλογές, η στόχευση είναι όποιος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει, όποιος θα δημιουργηθεί, όποιον είχαμε εμείς δημιουργήσει στο προηγούμενο διάστημα δηλαδή, να δίδεται στοχευμένα, όχι δυστυχώς στη μεσαία τάξη για την οποία πολύς λόγος έγινε προεκλογικά. Αλλά να δίνεται σε κάποιους προνομιούχους», αναφέροντας ως παράδειγμα τον ΕΝΦΙΑ.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό ότι θα δοθεί μέρισμα σε 200.000 δικαιούχους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντέκρουσε πως η ΝΔ κατηγορούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι δίνει «ψίχουλα», όταν αποφάσισε να μοιράσει το μέρισμα πέρυσι σε 3.700.000 δικαιούχους, ή πρόπερσι σε 3.500.000 δικαιούχους.

«Μας έλεγε ότι δίνουμε ψίχουλα και ότι θα έρθει να αλλάξει αυτή την τακτική και τώρα πανηγυρίζει που δίνει σε 200.000;

»Ωραία είναι η επικοινωνία, αλλά η επικοινωνία έχει ένα όριο, όσο και αν υποστηρίζεται από δελτία ειδήσεων των 8 που λιβανίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ την κυβέρνηση και επαναλαμβάνουνε μια προπαγανδιστική πολιτική».

«Η μεσαία τάξη περιμένει ελαφρύνεις. Δεν θα τις δει όμως», είπε και θύμισε την επιβάρυνση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στο νέο ασφαλιστικό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

To φυλαχτό που αναφέρεται σε απαγορευμένη ιστορία του Σολομώντα που πολεμά δαίμονες – Τα ονόματα τεσσάρων αρχαγγέλων στα ελληνικά

Για παράνομα στοιχήματα κατηγορείται από τις τουρκικές Αρχές ο Ατζούν Ιλίτζαλι

Μπάιντεν: «Σκανδαλώδες» το ένταλμα του ΔΠΔ για τη σύλληψη Νετανιάχου

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκαλάντ εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο – Έντονες αντιδράσεις

Προκαλεί ο Φιντάν με τα περί «τουρκικής μειονότητας» – Η ελληνική απάντηση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...