Ομόφωνη έγκριση στην πολιτική διακήρυξη για τον μετασχηματισμό του κόμματος, αλλά και της εισηγητικής τοποθέτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, έδωσαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ολοκληρώνοντας τις διήμερες εργασίες της.
Παρόλα αυτά, δεν έλειψαν οι ενστάσεις για το εγχείρημα της διεύρυνσης, ζήτημα το οποίο προκάλεσε τριβές και στη χθεσινή συνεδρίαση.
Ο Νίκος Βούτσης εξέφρασε την αισιοδοξία του για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, αν και όπως είπε, επικοινωνεί «με αρκετές από τις ανησυχίες, ενστάσεις, φόβους, που σωστά τέθηκαν από το βήμα της διήμερης συνεδρίασης».
«Πιστεύω ότι πρέπει να παίρνουμε ρίσκα, χωρίς αυτά δεν επικοινωνείς με την ιστορία», τόνισε, προσθέτοντας ότι πρέπει να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι και τα λάθη για έναν φόβο ιδεολογικής μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ενσωμάτωσης σε αυτό που λέγεται «δικομματισμός».
Ο τέως πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για «δηλητηριώδη στρατηγική εναντίον της αριστεράς, γιατί δεν θέλουν να αποδεχτούν ότι ο νέος διπολισμός που έχει φτιαχτεί, έχει ουσιαστικά διαφορετικά χαρακτηριστικά από το στερεότυπο της εναλλαγής του δικομματισμού».
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι με μεταρρυθμίσεις πρέπει να δοθούν απαντήσεις και στα προβλήματα που σχετίζονται με τις ελληνικές ιδιαιτερότητες (φορολογικό σύστημα, χωροταξικό, εκπαίδευση κ.α.).
Ως προς το «ποιοι είμαστε» και «πόσοι χωράμε», ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι έχουμε κοινή παράδοση αξιών και παράδοση που έχει δημιουργήσει μεγάλες δυνατότητες σύγκλισης, για να υπογραμμίσει ότι οι προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια και μόνο οπτική, αλλά ότι χρειαζόμαστε όλες τις απόψεις απέναντι στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, των ανισοτήτων και των δικαιωμάτων.
«Ως αριστερός είμαι 30-40 χρόνια και ως αριστερός θα πεθάνω» κατέληξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, θέτοντας τρεις διαχωριστικές γραμμές, πάνω στις οποίες θα πρέπει να χτιστεί το νέο κόμμα και που αποδεικνύουν ότι παραμένει πάντα ο διαχωρισμός αριστεράς – δεξιάς. Οι γραμμές αυτές, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο είναι οι ανισότητες, η πράσινη ανάπτυξη και τα δικαιώματα, τη δημοκρατία και τους πρόσφυγες.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Μπίστης ανέφερε ότι «κι εγώ, όπως κι ο Ευκλείδης, το ‘χω πάρει απόφαση ότι θα πεθάνω ως αριστερός, αλλά θέλω πριν να έρθει το μοιραίο, να προλάβω να δω τη δεύτερη κυβέρνηση της αριστεράς».
Σύμφωνα με τον κ. Μπίστη, ο αναγκαίος μετασχηματισμός δεν συνιστά μετατόπιση προς το Κέντρο, αντιθέτως αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα εν κινήσει, που εκπροσωπεί τον προοδευτικό πόλο και εκφράζει την ανάγκη μεγαλύτερης συμπόρευσης.
«Να καταπολεμήσουμε τη λογική του «φιλοξενούμενου», «δεν υπάρχουν «μεταγραφές», υπάρχει συστράτευση», τόνισε ο πρώην υπουργός και βουλευτής Χρήστος Σπίρτζης. Αναφερόμενος και στο θέμα του ονόματος, είπε στα ζητήματα που υπάρχουν διαφωνία, να λύνονται με ψηφοφορίες.
Ενστάσεις για τους όρους της διεύρυνσης, χαρακτηρίζοντας αναγκαίο το εγχείρημα, διατύπωσε η πρώην βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία (53+), υποστηρίζοντας παράλληλα το κείμενο που εξέδωσε χτες η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.
«Όλοι οι καλοί χωράνε; Όχι βέβαια, γιατί τότε δεν θα μιλάμε για ένα αριστερό, δημοκρατικό, ομογενοποιημένο κόμμα», είπε, για να τονίσει πως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμπόρευση, είναι η αποδοχή των βασικών αρχών και αξιών του κόμματος.
Αλλά και η απόλυτη δέσμευση σε κορυφαίες επιλογές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπως η Συμφωνία των Πρεσπών και η υπεράσπιση του φοιτητικού ασύλου, γιατί δεν μπορεί να ενστερνίζεται κάποιος την διακήρυξη και το πρόγραμμα του κόμματος και να διαφωνεί με αυτές τις εμβληματικές επιλογές.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης, αναφέρθηκε στην κήρυξη από το Ευρωκοινοβούλιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, για να υποστηρίξει ότι τα επόμενα χρόνια η κλιματική αλλαγή θα καθορίσει τον μετασχηματισμό της κοινωνίας.
«Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου η αρχή του τέλους του νοεφιλελεύθερου δόγματος που μας έχει οδηγήσει εδώ», είπε.
Ο Στέφανος Τζουμάκας υποστήριξε ότι η αλλαγή που συντελείται αυτή τη στιγμή στον αριστερό, προοδευτικό χώρο έχει «προηγηθεί από την ελληνική κοινωνία», ήδη από το 2012, το 2013 και το 2015.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει πραγματοποιηθεί «σημαντική μετακίνηση των ριζοσπαστών πολιτών που επιθυμούν μια άλλη πολιτική και όχι αυτή του συστήματος».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι το υπό εξέλιξη εγχείρημα είναι «μετασχηματισμός» και όχι «προσχώρηση», επισημαίνοντας ότι υπάρχει ανάγκη «μεγαλύτερης ειλικρίνειας», παρατηρώντας ότι στις εκλογές κατέβηκε ο «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».
Τέλος, υπογράμμισε ότι «δεν κινδυνεύει η αριστερά», και ότι οι όποιοι φόβοι είναι «ανασφάλεια» και όχι «χειραφέτηση».