Το «μήνυμα» που στάλθηκε από «καραμανλικούς» βουλευτές, όπως εκτιμάται, της ΝΔ στη (μυστική) ψηφοφορία για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον, επίσης «καραμανλικό», Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, με την μη υπερψήφισή της από έξι, φαίνεται ότι έχει ληφθεί από το Μέγαρο Μαξίμου.
Η ερμηνεία του δεν φαίνεται να είναι δυσεξήγητη.
Όπως τονίζουν έμπειροι πολιτικοί αναλυτές, με δεδομένο ότι ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος το περασμένο Σάββατο πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη την πρώτη του δημόσια ομιλία μετά από χρόνο, εξαίροντας την πολύπλευρη προσφορά του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, στον τόπο και ειδικά σε εθνικά κρίσιμες περιστάσεις, δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη θέση, πρόκειται για σαφή προειδοποίηση προς το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό σε περίπτωση που, όπως όλα δείχνουν, δεν επιλέξει τον Προκόπη Παυλόπουλο για μια νέα θητεία στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Όταν μπορείς να εκλέξεις ΠτΔ, με 250 ΝΑΙ, δεν χάνεις αυτήν την ευκαιρία», είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξή ο α΄αντιπρόεδρος της Bουλής Νικήτας Κακλαμάνης.
Αυτό είναι και το μοτο «καραμανλικών» βουλευτών σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους:
«Όταν έχεις έναν επιτυχημένο πρόεδρο από την παράταξη σου, τον οποίο στηρίζει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν είναι δυνατόν να τον αλλάξεις».
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θεωρούν ότι θα υπάρξει γενικευμένη «ανταρσία» «καραμανλικών» βουλευτών, σε περίπτωση επιλογής άλλου προσώπου.
Ωστόσο, καθώς ο αριθμός των «καραμανλικών» βουλευτών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ξεπερνάει τους 10, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι σε περίπτωση γενικευμένης «ανταρσίας» η ΝΔ δεν έχει ούτε τους 151 που απαιτούνται, πλέον, για την εκλογή προέδρου, από τα περί τον Κ.Μητσοτάκη στελέχη, θεωρείται μονόδρομος η συμμαχία με το ΚΙΝΑΛ που διαθέτει 22 βουλευτές.
Έτσι, εξηγείται από έμπειρους πολιτικούς αναλυτές και το φλερτ του πρωθυπουργού προς την Φώφη Γεννηματά στην πρόσφατη συνάντησή για την ψήφο των ομογενών.
Άλλωστε, όπως τονίζουν οι ίδιοι πολιτικοί παρατηρητές:
-Στην (φανερή) ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν χωράει κομματική πειθαρχία και
-Κυρίως, το δρόμο τον έχει δείξει ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οποίος κατά την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου το 2015 δεν προσήλθε στη Βουλή για την ψηφοφορία, επειδή, όπως είχε ο ίδιος δηλώσει, δεν ήθελε να καταψηφίσει το νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Οι 17 «καραμανλικοί»
Ποιοι είναι όμως οι 17 «επίφοβοι» «καραμανλικοί» βουλευτές, τους οποίους έχει βάλει στο στόχαστρο το Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:
Ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα
Γιώργος Κουμουτσάκος
Μαριέττα Γιαννάκου
Όλγα Κεφαλογιάννη
Νικήτας Κακλαμάνης
Θοδωρής Ρουσόπουλος
Γιώργος Βλάχος
Γιάννης Ανδριανός
Γιώργος Στύλιος
Ανδρέας Κουτσούμπας
Κώστας Γκιουλέκας
Μάξιμος Χαρακόπουλος
Ευριπίδης Στυλιανίδης
Κώστας Σκρέκας
Γιάννης Μπούγας
Σάββας Αναστασιάδης
Σταύρος Καλογιάννης.