Διεθνή πρωτοβουλία αναλαμβάνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, μετά την απόφαση της τελευταίας συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αναβάλλει εκ νέου να προσδιορίσει ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων IBNA.
Ο πρώην ΥΠΕΞ είχε συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας Miroslav Lajcak και τον πρώην ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας Daniel Mitov.
Τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva, Ουγγαρίας Péter Szijjártó, Βόρειας Μακεδονίας Nikola Dimitrov και τους πρώην ΥΠΕΞ Αλβανίας Ditmir Bushati και Αυστρίας Karin Kneissl.
Τα Βαλκάνια που βρίσκονται στο μέσο του ασταθούς τόξου που δημιουργείται από τις περιοχές της Ουκρανίας στο Βορρά, της Τουρκίας με τη Συρία και της Μέσης Ανατολής, τη Βόρεια Αφρική με τη Λιβύη, μέχρι την Ισπανία με την Καταλονία, βρίσκονται σε κίνδυνο ανάφλεξης, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Γνώστης της περιοχής και των γεωπολιτκών και γεωστρατηγικών ισορροπιών ο Νίκος Κοτζιάς, ανέλαβε την πρωτοβουλία να ανταλλάξει απόψεις με νυν και πρώην Υπουργούς Εξωτερικών της περιοχής, ενεργοποιώντας μηχανισμούς πίεσης σε θεσμικό και διπλωματικό επίπεδο για να υπάρξει αντίδραση στις άστοχες επιλογές της ΕΕ.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τα Δυτικά Βαλκάνια όπου έγινε εκτενής αναφορά για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Από τη μια μεριά η πολιτική κρίση που προκλήθηκε στη Βόρεια Μακεδονία μετά το βέτο του Emmanuel Macron, δημιουργεί προβλήματα σε δυο κράτη μέλη της ΕΕ, Ελλάδα και Βουλγαρία.
Οι δυο χώρες που σύναξαν συμφωνίες με την Βόρεια Μακεδονία επιλύοντας χρόνιες διαφορές, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με ένα εθνικιστικό κόμμα όπως το VMRO-DPMNE, που διαφωνεί με τις συμφωνίες που υπέγραψε ο Zoran Zaev, δημιουργώντας ένταση στην περιοχή.
Από την άλλη, με την αναξιόπιστη στάση της η ΕΕ απέναντι στα προς ένταξη κράτη, όπως έδειξε με τη Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, δίνει την ευκαιρία σε χώρες όπως η Ρωσία και η Τουρκία να ενισχύσουν την επιρροή τους στην περιοχή, δημιουργώντας θύλακες ενάντια στις αρχές και στις αξίες της ΕΕ, εντός της Ένωσης.
Πώς αλήθεια να πειστεί η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο για τις προθέσεις της ΕΕ να βοηθήσει στην επίλυση των διμερών διαφορών; Πώς η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν θα γίνει νέο πεδίο εθνικιστικών αντιπαραθέσεων;
Στο πλαίσιο αυτό ο συντονισμός της δράσης νυν και πρώην ΥΠΕΞ, κρίθηκε αναγκαία από τον Νίκο Κοτζιά και τους συνομιλητές του.
Τα επόμενα βήματα σύμφωνα με πληροφορίες του IBNA, θα είναι κοινή επιστολή προς την ΕΕ και τους πολίτες όπου θα αναφέρονται οι ανησυχίες από την πολιτική της ΕΕ, ενώ στο παρασκήνιο θα υπάρξουν κινήσεις, για στην σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής των Βαλκανίων και της ΕΕ.