Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, δήλωσε ότι ήταν ένα Συμβούλιο με μια εξαιρετικά πυκνή ατζέντα, με ζητήματα που αφορούν και την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή και την πατρίδα μας.
Για το Brexit, ανέφερε ότι όλοι οι ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση που ελήφθη, «είναι ξεκάθαρο ότι μετά από 2,5 χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων, είναι πολύ θετικό που επιτυγχάνεται συμφωνία» σημείωσε.
«Υπήρξε ικανοποίηση, ανακούφιση και θλίψη καθώς η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών δεν επιθυμούσαν αυτή την εξέλιξη» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Επισήμανε ότι «ο σκοπός ήταν να δρομολογηθεί το διαζύγιο με ικανοποιητικούς όρους και για τα δύο μέρη» και αναφέρθηκε στην συναίνεση του Ιρλανδού πρωθυπουργού.
«Ελπίζω η βρετανική Βουλή να επικυρώσει τη συμφωνία ώστε να μην ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να έχουμε εγκρίνει τη συμφωνία στα ευρωπαϊκά όργανα και να μη γίνεται αποδεκτή από το βρετανικό Κοινοβούλιο», προσέθεσε.
Για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2021-27, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα μας προσήλθε με ξεκάθαρη θέση, η οποία απηχεί και την πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ. «Το συνολικό επίπεδο των διαθέσιμων πόρων δεν μπορεί να κινηθεί κάτω από την πρόταση της Επιτροπής.
»Οποιαδήποτε υποχώρηση θα σήμαινε εκπτώσεις στη φιλόδοξη ατζέντα που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη πενταετία», τόνισε.
«Ο πήχης που ετέθη αποτελεί τη θέση αφετηρίας της πατρίδας μας και της πλειοψηφίας των κρατών μελών της ΕΕ», συνέχισε ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που συνδέουν τη χρηματοδότηση με παραμέτρους που έχουν σχέση με το κράτος δικαίου, τις περιβαλλοντικές στρατηγικές και άλλα.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για δύσκολη διαπραγμάτευση με αποκλίνουσες απόψεις και τόνισε:
«Αν η Ευρώπη θέλει να παίξει ουσιαστικό, οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο θα πρέπει αυτό να συνοδεύεται από τους κατάλληλους πόρους».
Ειδικά για την ΚΑΠ, είπε ότι βεβαίως χρειάζονται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και στον Πυλώνα 1 και στον Πυλώνα 2 αλλά «δεν θα δεχθούμε μείωση πόρων».
Σχετικά με την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «πετύχαμε να ενσωματώσουμε απόλυτα τις ελληνικές θέσεις στα κείμενα των συμπερασμάτων». Είπε ότι υπάρχει ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής επέμβασης στη Συρία και έκκληση για οριστική κατάπαυση του πυρός.
Συμπλήρωσε ότι λαμβάνουμε υπόψη τη συμφωνία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και πως η ΕΕ τοποθετείται με αυστηρότητα καθώς αυτή η επέμβαση είναι προβληματική σε πολλά επίπεδα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι στο σημείο 8 των συμπερασμάτων προστέθηκε, μετά από επιτακτική δική μας παρέμβαση, η αναφορά ότι η ΕΕ υποστηρίζει χώρες όπως η Ελλάδα που οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προκλήσεις ως αποτέλεσμα της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο.
«Πρόκειται για αναγνώριση του γεγονότος ότι η διαχείριση αυτού του θέματος δεν μπορεί να επαφίεται μόνο στην Ελλάδα.
»Επανέλαβα την ευρωπαϊκή διάσταση του προσφυγικού, ζητώντας ευρωπαϊκή στήριξη και αλληλεγγύη. Ζήτησα και την εκπόνηση ενός σχεδίου Β στην περίπτωση που ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με ροές που δεν είναι διαχειρίσιμες».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ομόφωνη καταδίκη των Ευρωπαίων ηγετών για την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Είπε ότι επικυρώθηκαν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών και προσδιορίστηκε το πλαίσιο των κυρώσεων σε πρόσωπα και εταιρείες που εμπλέκονται.
«Εκεί που δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε, δυστυχώς, ήταν στη διεύρυνση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
»Το ζήτημα παραπέμπεται για το 2020. Δεν κατέστη εφικτό να δώσουμε ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων», συνέχισε και προσέθεσε: «Η Ελλάδα πάντα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Έχουμε θέσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Για τη Βόρεια Μακεδονία αφορά στην απόλυτη συμμόρφωση με τη συμφωνία των Πρεσπών.
»Μεταφέρω τους προβληματισμούς για τις πτυχές αυτής της συμφωνίας και γιατί τη θεωρούμε προβληματική. Από τη στιγμή όμως που έχει κυρωθεί είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε».
Για την Αλβανία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτές οι προϋποθέσεις έχουν να κάνουν με το κράτος δικαίου γενικά, και εξειδικευμένα με τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, όπως αυτό του αυτοπροσδιορισμού ενόψει της κρίσιμης απογραφής το 2020 αλλά και τα περιουσιακά δικαιώματα.
Επ’ αυτού συμπλήρωσε ότι δεν κατέστη εφικτή η ομοφωνία καθώς τρεις χώρες διαφώνησαν.
«Θεωρώ ότι αυτό δεν είναι καλό και για τη γενικότερη σταθερότητα των Βαλκανίων αλλά δεν είναι καλό και για την Ελλάδα.
»Το κυριότερο όπλο στα χέρια της Ελλάδας αφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική αυτών των χωρών.
»Όσο πιο κοντά είναι στην ευρωπαϊκή πορεία αυτές οι χώρες, τόσο θα δίνεται η δυνατότητα στο πλαίσιο των αλλαγών που θα πρέπει να κάνουν, να αντιμετωπίζουμε και ζητήματα σε διμερές επίπεδο», εξήγησε.
Ο πρωθυπουργός κάνοντας μια προσωπική αναφορά ευχαρίστησε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καθώς ήταν το τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο στο οποίο συμμετείχε.
«Ήταν εμβληματική φυσιογνωμία. Καθόταν δίπλα μου χθες στο δείπνο. Μου έλεγε ότι συμμετείχε σε 138 Συμβούλια Κορυφής. Τον ευχαριστώ και ως Έλληνας και ως Ευρωπαίος.
»Ως Έλληνας για αυτά που προσέφερε στην πατρίδα, καθώς δεν ξεχνάμε τον αγώνα που έδωσε να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη όταν άλλοι, εντός και εκτός συνόρων, είχαν άλλες φαντασιώσεις.
»Ως Ευρωπαίος γιατί δεν έβαλε νερό στο κρασί του στην ευρωπαϊκή του συνείδηση», τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ γεννήθηκε από την ανάγκη αυτή η ήπειρος να βρει ειρήνη, ευημερία και ανάπτυξη μετά το β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε και τον Ντόναλτ Τουσκ που για τελευταία φορά προήδρευσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο διάδοχό του, πρωθυπουργό του Βελγίου.
Μετά από σχετική ερώτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν επικοινώνησε με τον Ζόραν Ζαέφ αλλά επιμένει στο ότι η συμφωνία των Πρεσπώννοδος είναι προβληματική, πλην όμως οφείλει να τη σεβαστεί.
«Δεν θα τη θέσω ως εμπόδιο για την ευρωπαϊκή πορεία αρκεί να πειστώ ότι υπάρχει συμμόρφωση με τη συμφωνία», συνέχισε σημειώνοντας πως είναι εκκρεμότητα τα εμπορικά σήματα ενώ δεν έκανε καμία εκτίμηση για το τι θα γίνει στη Βόρεια Μακεδονία.
Σχετικά με την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού, είπε ότι είναι ανοικτός σε οποιαδήποτε καλοπροαίρετη κριτική και ότι είναι ο τελευταίος που θα επέρριπτε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση ως άλλοθι για ενδεχόμενες αδυναμίες της δική του κυβέρνησης.
«Γνωρίζετε, όμως, τους αριθμούς. Ήταν δραματική η αύξηση των ροών. Κινηθήκαμε γρήγορα και με συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο λαμβάνει και νομοθετική υπόσταση», προσέθεσε ενώ αναφέρθηκε στο θέμα του ασύλου.
«Όποιος δεν δικαιούται άσυλο να επιστρέφει γρήγορα στην Τουρκία. Είχαν έρθει 50.000 και είχαν επιστρέψει 2.000.
»Παίρνουμε αποφάσεις και για την αποσυμφόρηση των νησιών. Θα κάνουμε όσο το δυνατόν πιο δίκαιο επιμερισμό με προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες.
»Μεριμνήσαμε για τα ασυνόδευτα ανήλικα. Σε όλο αυτό δεν βρήκαμε στρωμένο χαλί. Κατανοώ ότι το θέμα προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις.
»Είμαι σίγουρος ότι η κοινωνία καταλαβαίνει ότι το θέμα είναι μεγαλύτερο από την Ελλάδα και βλέπει μια κυβέρνηση με άλλη πολίτικη αντιμετώπισης από την προηγουμένη.
»Δεν υπάρχει κανένας Έλληνας που θα περίμενε να έχουμε δώσει οριστική λύση σε τρεις μήνες», υπογράμμισε.
Και απαντώντας σε παρεμφερή ερώτηση συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα λαμβάνει οικονομική υποστήριξη. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό είναι ευρύτερο, είναι θεσμικό.
»Συμφώνησε και η νέα πρόεδρος της Επιτροπής ότι θα πρέπει να θέσουμε σε αναμόρφωση το σύστημα του Δουβλίνου και του μηχανισμού ασύλου.
«Υπάρχει ζήτημα με ορισμένες χώρες που δεν θέλουν να συμμετέχουν στον επιμερισμό του προβλήματος.
»Το ξαναείπα ότι η πολιτική αυτή δεν στέκει, είναι απαράδεκτη. Δεν μπορεί να μιλάμε για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να μην δέχονται κανένα επιμερισμό.
»Υπάρχει αναγνώριση ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή. Υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση ώστε να υποστηριχθεί η Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια.
»Αν δεν μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του θα είμαστε πάντα αντιμέτωποι με αυξημένες ροές.
»Πρέπει να καταλάβει αυτός που δεν δικαιούται άσυλο ότι αν δώσει τα λεφτά του στο διακινητή, θα τα χάσει γιατί θα επιστρέψει πίσω», υπογράμμισε.
Σε ερώτηση του ΑΠΕ για το plan B, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν κινδυνολογεί και ούτε του αρέσει να μεγαλοποιεί το πρόβλημα.
«Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η ΕΕ μπορεί να ξαναπιαστεί απροετοίμαστη σε αυτό το ενδεχόμενο. Δεν εκτιμώ ότι θα κάνει η Τουρκία αυτό που απειλεί να κάνει, δηλαδή να ανοίξει τα σύνορα.
»Αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο ενδεχόμενο ώστε να μην τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις», επισήμανε.
Για το ίδιο θέμα είπε ότι δεν υπάρχει έτοιμο σχέδιο Β αλλά ότι θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο.
«Ελπίζω και εύχομαι ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο ποτέ να ζητήσουμε το κάτι παραπάνω», υπογράμμισε.
Για το ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχει κατανόηση στην ελληνική κοινωνία ότι δεν μπορούν σε νησιά όπως η Λέσβος και η Σάμος να έχουμε αριθμό προσφύγων και μεταναστών που πλησιάζει τον αριθμό των μόνιμων κατοίκων.
«Η μετακίνηση κυρίως των ευάλωτων ομάδων είναι μονόδρομος», συνέχισε ο πρωθυπουργός, ενώ τόνισε ότι τα πάντα γίνονται σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες και μέσα από διαδικασία διαλόγου και όχι επιβολής.
Ερωτηθείς αν ήταν ακραία η ρητορική της ΝΔ για το θέμα πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, είπε ότι δεν έχει μετανιώσει και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως το άνοιγμα των συνόρων το 2015, τις μακρόσυρτες διαδικασίες ασύλου, τα περιστατικά κακοδιαχείρισης, την κατάσταση στις δομές και τη δραστηριότητα ύποπτων -όπως είπε- ΜΚΟ.
«Γιατί να πρέπει να ανακαλέσουμε την κριτική μας; Κάνουμε κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση», τόνισε ενώ για τη μετεγκατάσταση των ανθρώπων αυτών είπε ότι δεν είμαστε ούτε μακριά, ούτε πιο κοντά. «Υπάρχει ένας πρωθυπουργός που έρχεται στο Συμβούλιο και θέτει το ζήτημα αυτό ως προτεραιότητα για τη χώρα του. Δεν ξέρω αν αυτό συνέβαινε ή υπήρχε εφησυχασμός», συμπλήρωσε.
Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ είπε ότι δεν είναι προβληματική και μεταξύ άλλων παρέπεμψε στις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα. «Η παρουσία της Αμερικής στην Ανατολική Μεσόγειο, η στρατηγική με την Ελλάδα δεν τίθεται εν αμφιβόλω», τόνισε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ